RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Plaatje maar weer: Natsie (sitting in) voor Ben (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Uiteraard vliegen de klokken tegenwoordig naar en van Rome met satellietnavigatie. Paashazen vinden moeiteloos de juiste tuinen met gps. Maar iemand moet die apparatuur wél installeren. Dat gebeurt niet vanzelf. Tot ook hier artificiële intelligentie en robots het overnemen, is dit een taak voor Ben B. Omdat zelfs hij moeite heeft om op twee plaatsen tegelijk drie broodheren te dienen, werd Natsie maar weer eens van de bank gehaald voor een woensdagse column. Middenin in de vakantie dan nog wel. Dat kost de hoofdredacteur weer een etentje.

De stem: een betere leugendetector bestaat er niet!

In de ideale wereld zou je zonder kunnen. Maar omdat die tegenwoordig verder weg is dan ooit, moeten we het er mee doen… de politiek. In de aanloop naar verkiezing nummertje zoveel, ik moést voor het eerst bolletjes kleuren in 1971, sindsdien ben ik de tel kwijt, zijn ze wederom aanwezig op alle mogelijke en onmogelijke momenten in mijn leven en in de media. Mannen en vrouwen die het land (of wat er van overblijft) willen/gaan/kunnen/ moeten leiden. En we mogen ze warempel zelf kiezen!

Daarom heb ik me gewaagd heb aan de Stemtest van de VRT. Net zoals in gelijkaardige testen bij eerdere verkiezingen en andere kranten, kwam ik bij de ‘foute’ partij uit. Niet zo heel veel fout. Het top trio lag maar enkele procenten uit elkaar. De foutenmarge bij dit soort tests ingecalculeerd, maakt het dus eigenlijk niet zoveel uit. Oeps, dat zegt dus veel over de niet bestaande grote verschillen bij de meeste politieke families.  

De Stemtest vertelde me ook wat ik al lang wist. Mocht dat niet zo zijn, dan zou ik me echt zorgen maken. Er zijn twee partijen die nooit of te nimmer op ook maar mijn geringste vorm van sympathie gaan kunnen rekenen. Bij alle andere politieke clubs vind ik zaken terug waar ik het mee eens ben. Net zo goed deel ik veel van hun standpunten niét. Ik hoor bijna overal en tegelijk nergens helemaal bij. Als persoonlijke ‘spreidstand’ kan dit tellen…

Bij gebrek aan een geliefde politieke familie (alleen al het idee!) kijk ik dan maar, uit noodzaak, naar individuen. Los van de ‘kleur’. Als de mens steeds en overal centraal moet staan, dan geldt dit in twee richtingen. Ook bij de kiezer moet de mens voorop staan! Niet de partij… Kortom, ik kijk naar en beoordeel politici op uitstraling, charisma, geloofwaardigheid en hun… stem. 

Ik ben nu eenmaal gepokt en gemazeld in de radiowereld. Het geluid van een stem, kan me meeslepen, afstoten, in vervoering brengen, doen nadenken! Timbre, intonatie, articulatie, kleur, vastheid, woordenschat, trilling, volume. Alle politiekers hebben een eigen geluid. Het is een verlengstuk van hun ziel, van hun geweten, van hun geloofwaardigheid! 

Helaas hoor ik sinds vele jaren steeds meer verkopers, predikanten en people managers bezig… Marketeers die zoeken naar de grootste algemene delers in de maatschappij en dat verkopen als partijstandpunt. En ik die dacht dat het omgekeerd moest zijn. Een politieke overtuiging bekend maken en daar eensgezinden voor zoeken. Niemand naar de mond praten, maar zelf denken, durven en doen.

Teveel politici hebben deze basisregel blijkbaar ‘gebrost’ toen ze zelf nog op de schoolbanken zaten. Hun techniek in het nemen van bochten hebben ze daartegenover wel buitensporig geoefend tijdens de sportnamiddagen… Doe het hen maar eens na. Jij en ik slagen daar niet in, dààrom hebben wij een ‘gewone’ baan. 

Resultaat van dit alles? We worden overspoeld door perfect inwisselbare persoonlijkheden. Eenheidsworst. Ze weten de microfoon hangen, de camera’s staan. En dan zijn er de plechtige communiekantjes. De nieuwjaarsbrieflezers. De ‘vlakpraters’. Vaak mensen met prima ideeën, goed bedoelde initiatieven en perfect aanvaardbare oplossingen. Helaas ze komen niet uit hun woorden, hebben het voorkomen van een gemiddelde Jehova-getuige en de overtuigingskracht van Markske uit FC De Kampioenen.

Tip: zet een uitzending van TV Politica (één) op, maar kijk niet naar de beelden, luister enkel naar het geluid, naar de stem, naar de innerlijke ik van hij/zij die aan het woord is. Een zeldzame keer blijf je geboeid, in de meeste gevallen dwalen je gedachten binnen de dertig seconden af naar wat je straks gaat eten, naar de vakantie die nog moet komen, naar de kleinkinderen die je van de opvang moet halen. 

Uiteraard is ook de radio een prima hulpmiddel om echt van vals te onderscheiden. ‘De Ochtend’ van Radio 1 en de nieuwsbulletins laten dagelijks meerdere keren politici aan het woord. Luister eens beter naar hoé ze de dingen zeggen, niet naar wàt ze vertellen. Je hoort ingehouden frustratie, af en toe woede, vaak overslaande stemmen, aarzelingen. Klankkleur die te fel of te vaag is tegenover fris en helder… 

Een wirwar, een overaanbod, een kakofonie! Maak dan maar eens je keuze. Welke politiekers mogen mij de volgende jaren vertegenwoordigen? Ik blijf zoeken naar een witte raaf. Ik heb ooit een zwarte goudvis gezien, een roze kanarievogel en een valse paashaas (het was een wit konijn!). Kortom, er is nog hoop… Wie zoekt naar de uitzondering, die vindt! 

Plaatje maar weer! Voor Ben…


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx