fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Plaatje maar weer (13)

Politici, psychologen, sociologen en internet-goeroes bemoeien zich met feestboek en natuurlijk is dit allemaal prima vulling en voer voor de media. Nieuwsreportages over de verhoren van Zuckerman (oprichter-ceo Facebook) waaien bijna rechtstreeks over naar de Europese media, dik voorzien van Europees getint commentaar. Feestboek-gebruikers worden geadviseerd hun account te deleten en sinds Amerikaanse beroemdheden dit doen of via Twitter (!) zeggen dit te gaan doen, gaan zelfs Nederlandse ‘cabaretiers’ zoals ene Lubach u ook aanraden te kappen met feestboek. Vermoedelijk zal Vlaams ‘caberatier’ genre ene Hoste dit ook gaan doen in zijn nieuwjaarconferance. 

Maar waar draait het nu precies ongeveer om? Allereerst het ‘ge-misbruik’ van door FB en door hen aan derden ‘verkochte’ databestand. Onze gegevens dus. Uw naam, e-mailadres, telefoonnummer, leeftijd, sekse, interesses en nog veel meer. Tja, als je dat allemaal zelf opgeeft moet je niet vreemd opkijken als anderen dit te weten komen. De meeste FB-gangers vertellen met beeld waar ze verblijven, wat ze doen, vanaf hun vakantie- lokatie, hun nieuwe auto, live-verslag van een verjaardag, geboorte, sterfgeval, you name it en ze willen zoveel mogelijk friends bereiken en likes genereren. Dus vraag je er om. 

Sinds bekend werd dat Cambridge Analytica alle FB-data bijhoudt en analyseert voor vooral commercieel gebruik, is FB de gebeten hond en moet Zuckerman het gaan uitleggen. Schending van onze privacy. Ja ja ja… Wel eens gedacht wat er gebeurt als u uw bankkaart in de gleuf steekt? Wel eens gedacht wat uw eigen belastingdienst allemaal over u weet en gebruikt? Wel eens gedacht over uw digi-identiteitskaart? Van hospitaal tot posterijen mag je die gebruiken. Ook al is schijnbaar niet alles, zoals je bloedgroep en zo, voor de bediende leesbaar, op de server staat precies wanneer, waar en waarvoor u ergens iets gedaan hebt. 

Onder het motto van veiligheid, duizenden intelligente camera’s die registreren waar u bent, gaat of staat, eet, drinkt, rookt, rijdt, belt of in uw neus zit te peuteren voor het stoplicht. Het houdt niet op. Erg? Nee, dat brengt de digitalisering met zich mee en het zal nog vooruit gaan ook. Is het erg dat een immo-kantoor u via het internet ‘ongevraagd’ een prachtige woning aanbiedt? U heeft zelf interesse getoond hiervoor door eerstens te googlen en dan ook nog eens de cookies te accepteren wanneer u op zo’n website zat te kijken. Eigen schuld dikke bult. 

Naast het commercialiseren van uw privacy schijnt, sinds ene Trump aan het roer staat, dat ‘de Russen’ u ook kunnen beïnvloeden via het platform. Wel of niet, dacht u dat uw eigen politieke (lees commerciële) partijen dat niet doen soms? Dat zorgverleners en zorgbedrijven blijkbaar uw surfgegevens ook met FB delen is ineens nog verschrikkelijker. Men zou er dan achter kunnen komen of u lijdt aan een of andere ziekte en/of wat voor medicatie u zoal neemt. 

Denk er maar eens over na wat u allemaal niet on-line moet invullen bij de aanvraag van een simpele hospitalisatie-verzekering. Heel uw muk wordt niet alleen bijgehouden door de betreffende verzekering, maar komt ook in handen van de banken, die meestal de verzekeringsmaatschappijen bestieren.

Over banken gesproken, die respecteren uw privacy als eerste, zeggen ze. Ze dienen echter wel elke transactie van u boven de paar duizend euro cash aan de overheid te melden. Als u een bankkluisje huurt, wordt dit doorgegeven. En op de koop toe zijn er soms ook nog ex-bankwerknemers die blijkbaar toegang hebben tot het hele klantenbestand en de gegevens van zwartspaarders en/of schuinsmarcheerders fijn doorverkopen aan de belastingdiensten. Privacy voorop. 

FB is te populair en springt inderdaad niet goed om met uw privacy en daarom dient u uw account te deleten, terwijl we het met z’n allen zo leuk vinden om gratis met elkaar te communiceren. Wat is er nu leuker dan vrienden, die je nog nooit gezien hebt, er bij te krijgen. Je bevestigt zo’n verzoek en checked wiens vrienden hij/zij heeft die jij ook kent. Heeft de vriendschapverzoeker geen gezamenlijke vrienden en je klikt toch op bevestigen – meestal goed uitziende dames – kijk dan niet vreemd op als je van die persoon vreemde voorstellen kunt ontvangen. Erg? Blokkeer die mens en u bent klaar… 

Laten we met z’n allen gewoon fijn doorgaan met FB of soortgelijke platforms, want er verandert toch niks en uw gegevens heeft men toch al lang en die kunt u niét deleten… Maak van FB gewoon terug een FeestBoek, geniet en laat genieten En het is gratis. …..Alleen daarom is het al populair. Gelukkig zijn er ook vele radiostations vertegenwoordigt op FB, kan je fijn een plaatje on line aanvragen. Je moet niet eens je naam opgeven, dat hebben ze al.

Plaatje maar weer…. 


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

(Het) Paradijs is op YouTube te zien (video)

Radio Paradijs was vermoedelijk de zeezender met het kortste bestaan ooit. Op 1 augustus 1981 Lees verder

Plaatje maar weer – 70 (video)

BBC zou volgens Boris zenders moeten verkopen Het wordt steeds leuker met die Brexit. Omdat Lees verder

Plaatje maar weer – 69 (video)

Storm raast door medialand De Ciara-storm raasde door West-Europa met af en toe orkaankracht. Ja, Lees verder

Plaatje maar weer – 68 (video)

Find Love! Dating online. Tof, leuk en spannend. Maar waarom eigenlijk? Alleen omdat je met Lees verder

Plaatje maar weer – 67 (video)

Hilversum 3 bestond nog niet In de Begijnenstraat, de beruchte gevangenis in Antwerpen, zijn twee Lees verder

Plaatje maar weer – 66

Radio kopen? Morgen geleverd! Had ik dat geweten, dan had ik wel een ander beroep Lees verder

Plaatje maar weer – 65 (video)

Het geschiedde in die dagen Jaren geleden was kerst een feest ter ere van de Lees verder

Plaatje maar weer – 64 (video)

Rotterdam heeft ze al binnen (zonder centen) Vrijwilligers op het Eurosongfestival dat volgend jaar in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Van kabouter tot gigant

Het Avondblad: 16 april (video)

Sylvain Tack moet alweer wachten op ‘zijn ‘film

Sluiten