RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Plaatje maar weer – 61 (video)

Is dit nu radio of televisie???

In het jaar dat de radio honderd jaar bestaat in Nederland, de eerste uitzending kwam vanuit Den Haag, wordt er vanzelfsprekend bij alle media stil gestaan bij dit historisch feit. Je zag niks, maar hoorde wel wat, op voorwaarde dat je toen reeds over een ontvangsteenheid beschikte. 

Bovendien, wist praktisch niemand van die uitzendingen en bovendien had men in die tijd wel wat anders aan het hoofd. Presentatie middels koolmicrofoon en muziek via pathéfoon. Inmiddels is het allemaal eenvoudiger geworden. Presentatoren/trices moeten niet eens meer plaatjes uit hoesje halen en scherp zetten, want de computer ramt gewoon de liedjes en andere zaken automatisch in de mengtafel. 

Het scherm geeft zelfs aan wanneer de dj kan gaan wanpraten en wanneer hij/zij zou dienen te stoppen met wartaal te spuien. Maar veel erger is, sinds RTL dit heeft uitgevonden (ja toch?), beelden vanuit de radiostudio. Je ziet een partij vreemde mensen, die je vroeger alleen kon horen, nu acteren terwijl ze vergeten dat radio een illusie is/was. Wat was het mooi dat iedereen dacht dat bijvoorbeeld de Veronica-dj’s aan boord van dat schip zaten. 

Het maakte alles wat ze zeiden en draaiden extra spannend. Nu, gelukkig, kan alles vanuit een fijn appartementsgebouw – genaamd studio – direct live de kabel op of in sommige gevallen in de lucht. Maar als je dan die beelden voorgeschoteld krijgt van een design studiotafel met minstens drie microfoons voor de broodnodige sidekicks en/of gasten met in dezelfde omgeving dus die vreemde figuren, dan is de radio-illusie ver weg. 

Erger nog, men gaat, zoals bij Q-goed voor U, zelfs extra acteren. Zelfs met aankondiging-clips zoals voor The Voice. Dat is misschien grappig op televisie, maar de radioluisteraar die niet ‘kijkt’ via de online site van Q-goed voor U, begrijpt er geen snars van. 

Op Halloween verrassen ze de dienstdoende jocky-jongen die dan, omdat ie weet dat de camera loopt, extreem reageert en vergeet de luisteraar te laten meebeleven. Nee, hij beleeft het zelf en zij in hun besloten clubje van zieke media-mensen. Zo te zien op onderstaande clip is er niet eens meer een gewone still-camera, maar zelfs een cameraman of vrouw die inzoomt en van beeld wisselt waar nodig. Dus, is dit nu radio of televisie?

Plaatje maar weer.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Qmusic
Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dave
Dave
10 november 2019 - 18:56 18:56

ik hoor vincent nochtans duidelijk ‘vertellen’ in de microfoon wat er aan de hand is voor de luisteraar en niet de kijker. Dat er een social media redacteur bij is om te filmen is gewoon hoe het vandaag de dag gaat. Qmusic scoort niet voor niets het beste op social media wat de Vlaamse zenders betreft.

Rett
Rett
10 november 2019 - 00:09 00:09

behalve in de frituur (waar dat obligaat aan staat) heb je eigenlijk weinig hinder van Q&Q.

Ooit waren die nochtans best wel leuk: https://www.youtube.com/watch?v=NziFvHjUXdI

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx