Plaatje maar weer (4) Waar is het leesplankje gebleven?

Leestijd: 2 minuten

De tijd van het leesplankje op je lessenaar, om daarmee Aap, Noot, Mies uit je kop te leren, ligt ver achter ons. Er zijn sindsdien heel wat woorden aangepast, afgeschaft, vergeten én bijgekomen. Zo vond ik via een addictomatic een boel content waarin ik getagd werd. Bleek mede veroorzaakt te zijn door het houden van een blog, alwaar ik een redelijk hoog tippingpoint scoorde. Gelukkig dat ik (nog) geen vlog heb gelanceerd, anders zou middels een of andere app je mobieltje gestacked worden met nutteloze audio/video.

Als huisduif met ijlebenen hoef je je no span te maken, dat je mijn trash zult ontvangen, want dat blijft beperkt tot aan FB.
 Zo begaf ik mij, voor het noodlottig nieges op kerstavond, naar de kechs, waar een boel toffe dushies van achter het glas naar voorbijgangers skeamden. Ik vraag “een barkie?”, zegt die chimeid “kowed!!!”. Nog voor ik kon antwoorden, stapte er een whigger op me af die een partij wilde beefen. Gelukkig was het een kromtong die tegen mijn rap niet op kon.


Lees verder onder de advertentie


Vanwege kamerhuurders ben ik dikwijls genoodzaakt vele vormen van hiphop-‘muziek’ aan te horen en tracht ik ‘chocola’ te maken van de tekstuele inhoud van zulks. Veel verder dan voornoemde slangwords én motherfucker, fuck your mother en meer van dat soort uitlatingen ben ik nog niet gekomen, maar de toekomst zal mij leren.

Het valt me op dat zelfs gevestigde nationale kranten, zoals bijvoorbeeld Het Laatste Nieuws / Algemeen Dagblad langzamerhand ook een ruimer taalgebruik gaan bezigen; “koppel jat kleding”, “koala krijgt slokje water, maar zuipt meteen hele fles leeg”. Tja, als de landelijke pers zich zo gaat uiten, moet je straks geen epistel wijden aan het fenomeen ‘taalverruwing’.
Men zou er bijna ‘wervelziek‘ van worden en gaan ‘bashen‘.

Dus pak ik mijn phablet en check mijn messages and chats, springt daar ineens een gamechanger op die bonding wil maken. Moet zeggen, hij/zij heeft wel swag, maar is zo te lezen ook flexiseksueel en daar heb ik gezien mijn rootsies toch wel enige moeite mee.

En dan vanwege discriminatie en/of aanpassing aan het vernieuwde communicatie-klimaat, zegt de treinconducteur “mensen, u bevindt zich in de intercity van Amsterdam naar Brussel…”, ja want in verband met gender-problemen, is het raadzaam om niet langer ‘dames en heren’ te zeggen.
 Op de Nederlandse televisie zegt men voortaan Wit in plaats van Blank.
Negerzoenen heten sinds enige tijd choco-zoenen en zwarte piet is kierewiet.

Zoals een oud Nederlandschtalig gezegswijze zegt: ‘woorden schieten te over’. Plaatje maar weer…

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 29 (video) De Zuid-Afrikaanse 'bulk araser' Dit verhaal dook terug op toen ik recentelijk een bulk araser uit de kast haalde op de universiteit om een aantal videobanden te wissen. Ik schafte dit apparaat reeds in 1976 aan e...
Nostalgische column Hans Knot (26) Herinneringen aan mei 1971 (3) Ook vandaag ga ik met je terug naar de laatste week van mei 1971. Al bladerend door een map met knipsels schiet ik in een grote lachbui want wat was die tijd toch mooi. Ikzelf was ...
Nostalgische column Hans Knot (25) Herinneringen aan de maand mei 1971 (2) Het zal voor menige vrouw een fijn gevoel zijn geweest toen in de laatste week van mei 1971, de maand waar we het vorige week al over hadden, dat ze zelf in een vroeg stadium kon z...
Plaatje maar weer (11) 'In geouwehoer kan je niet wonen' Wat nu precies de dekking van de tekst ouwehoeren doe je in de Bijenkorf inhield, weet ik na jaren nog niet, maar de uitdrukking blijft me altijd bij. Net als in gelul kan je niet ...
JLB gaat (soms) naar zee – 16 (audio) RadioVisie bedacht de 'podcast' al in 1979 Soms zijn gebeurtenissen die op het eerste zicht niks met elkaar te maken toch met elkaar verbonden. Neem nu het bericht dat Neerlands populairste radiomaker Erwin Evers, eind dit ...
Plaatje maar weer (3) Leve de techniek in de media! Fantastisch toch dat de techniek de mensheid in staat stelt zin en onzin steeds meer met elkaar te delen via de immer toenemende media-mogelijkheden. Maar is er zo langzamerhand ge...
Deel of print dit artikel
Amptec
Amptec
TVV Sound
Spotlight
Amptec
TVV Sound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *