fbpx

Plaatje maar weer (4)

De tijd van het leesplankje op je lessenaar, om daarmee Aap, Noot, Mies uit je kop te leren, ligt ver achter ons. Er zijn sindsdien heel wat woorden aangepast, afgeschaft, vergeten én bijgekomen. Zo vond ik via een addictomatic een boel content waarin ik getagd werd. Bleek mede veroorzaakt te zijn door het houden van een blog, alwaar ik een redelijk hoog tippingpoint scoorde. Gelukkig dat ik (nog) geen vlog heb gelanceerd, anders zou middels een of andere app je mobieltje gestacked worden met nutteloze audio/video.

Als huisduif met ijlebenen hoef je je no span te maken, dat je mijn trash zult ontvangen, want dat blijft beperkt tot aan FB.
 Zo begaf ik mij, voor het noodlottig nieges op kerstavond, naar de kechs, waar een boel toffe dushies van achter het glas naar voorbijgangers skeamden. Ik vraag “een barkie?”, zegt die chimeid “kowed!!!”. Nog voor ik kon antwoorden, stapte er een whigger op me af die een partij wilde beefen. Gelukkig was het een kromtong die tegen mijn rap niet op kon.


Lees verder onder de advertentie


Vanwege kamerhuurders ben ik dikwijls genoodzaakt vele vormen van hiphop-‘muziek’ aan te horen en tracht ik ‘chocola’ te maken van de tekstuele inhoud van zulks. Veel verder dan voornoemde slangwords én motherfucker, fuck your mother en meer van dat soort uitlatingen ben ik nog niet gekomen, maar de toekomst zal mij leren.

Het valt me op dat zelfs gevestigde nationale kranten, zoals bijvoorbeeld Het Laatste Nieuws / Algemeen Dagblad langzamerhand ook een ruimer taalgebruik gaan bezigen; “koppel jat kleding”, “koala krijgt slokje water, maar zuipt meteen hele fles leeg”. Tja, als de landelijke pers zich zo gaat uiten, moet je straks geen epistel wijden aan het fenomeen ‘taalverruwing’.
Men zou er bijna ‘wervelziek‘ van worden en gaan ‘bashen‘.

Dus pak ik mijn phablet en check mijn messages and chats, springt daar ineens een gamechanger op die bonding wil maken. Moet zeggen, hij/zij heeft wel swag, maar is zo te lezen ook flexiseksueel en daar heb ik gezien mijn rootsies toch wel enige moeite mee.

En dan vanwege discriminatie en/of aanpassing aan het vernieuwde communicatie-klimaat, zegt de treinconducteur “mensen, u bevindt zich in de intercity van Amsterdam naar Brussel…”, ja want in verband met gender-problemen, is het raadzaam om niet langer ‘dames en heren’ te zeggen.
 Op de Nederlandse televisie zegt men voortaan Wit in plaats van Blank.
Negerzoenen heten sinds enige tijd choco-zoenen en zwarte piet is kierewiet.

Zoals een oud Nederlandschtalig gezegswijze zegt: ‘woorden schieten te over’. Plaatje maar weer…

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

JLB gaat (soms) naar zee – 33 (audio & RV 12) De voorbije weken kwam de ‘Joepie Top 50’ een aantal keer voorbij. De eerste aflevering die ooit werd uitgezonden, met Ad Petersen bij Radio Mi Amigo, kan je trouwens hieronder nog...
Nostalgische column Hans Knot Beste lezers van deze wekelijkse nostalgische column. In 2014 is Freewave Magazine, dat sinds 1978 verschijnt, overgestapt van een gedrukt tijdschrift naar een digitale uitgave. ...
Geen ‘Plaatje maar weer’ Net toen Ben Bode aan z’n woensdagse column wilde beginnen, kreeg hij telefoon van Michel II, 'of hij misschien nog een idee had om de federale regering te redden'. Ben zette zich ...
Nostalgische column Hans Knot (50) Het is altijd leuk om herinneringen bij elkaar te sprokkelen voor deze column. Ik neem je deze keer mee terug naar het jaar 1963. In juni werd bekend dat Fred van Amstel, echte naa...
De Playa Papers – 21 (RadioVisie 1) Waarna het verhaal zo goed als helemaal is verteld. Nooit werd nadien door enige betrokkene op dit voorval teruggekomen. Behalve Sylvain Tack waarvan we nooit meer iets persoonlijk...
Plaatje maar weer – 35 (video) Brutaal. Volgens het woordenboek = ‘te weinig respect voor anderen en erg onbeleefd’. Lees eens goed de krant online of zoals vroeger op papier en aanschouw hoe dikwijls de 'journa...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
JLB gaat soms naar zee (8)
Het ‘Vinylmoment’ van Manneke Pop – 2 (video)
Nostalgische column Hans Knot (6)
Kolder en Klodder (7): Power rond het Park
Plaatje maar weer (3)
JLB gaat soms naar zee (7)
Sluiten