fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Plaatje maar weer – 39 (video)

Radio, uitgevonden door Nikola Tesla (ja die!) in 1895, alleen vloog zijn zendbuis in de fik net zoals zijn hele laboratorium, waardoor de uitzending mislukte. Marconi (ja die!) bemachtigde de ontwerpen van Tesla en deed in hetzelfde jaar een gelukte poging; stralen van hier naar daar uitzenden.

Sindsdien zitten we opgescheept met radiostations over de hele wereld. De ene met 1 Watt en sommigen met één of meer MegaWatt. Allemaal hebben ze iets uit te stralen, hetzij muziek, hetzij gesproken woord of erger.

Elk radiostation maakt in haar presentatie een prachtige cirkel op een lankaart die aangeeft dat ze zo’n beetje de halve wereld bereiken met hun uitzendingen. Bijvoorbeeld Radio Caroline (ja die!) gaf in één van hun marketingfolders een bereik aan van heel Europa en verder met zo’n twintig miljoen luisteraars. Bereik ja, maar luisteren ze ook? Nee dus. Willen en kunnen zijn twee verschillende begrippen, maar het oogt goed.

Waarom maken de marketeers van die radiostations zulke cirkels? Simpel om potentiële adverteerders zo gek te krijgen te adverteren en meer omzet te genereren. In den beginne geloofde elke benaderde adverteerder in die sprookjes, maar bij feitelijke metingen bleek dat het bereik wel groot was, maar dat binnen dat bereik misschien maar 5% luisteraars afstemden op de beoogde zender. En dan nog misschien voor maar tien minuten.

Zo bedachten slimme zakenlui om ‘onafhankelijke’ luisteronderzoeken te gaan uitvoeren, waar aan de hand van de uitkomsten (luistercijfers), adverteerders gericht een juiste keuze van radiostations konden gaan maken. Met ingewikkelde meetkastjes, dagboeken en interviews werd dan steekproefsgewijs ‘vastgesteld’ wie, wanneer, waar en hoelang naar welk station werd geluisterd.

Dat werd statistisch bewerkt (met medianen en zo) en daar kwamen resultaten uit als Station A heeft 100.000 luisteraars en Station B 450.000 etc. Dan denk je als adverteerder, afhankelijk van je budget, want je moet natuurlijk voor elke luisteraar méér extra betalen, om de grootste te pakken. Maar is dat allemaal waar? En wat is de basis?

In België heb je bijvoorbeeld de CIM (Centrum voor Informatie over de Media) nu CIM RAM (Radio Audience Measurement) en die meten het aantal luisteraars van dé radio. Euh dat wil zeggen, alleen als je betaalt, want zonder betaling wordt je niet gemeten en heb je als radio derhalve ook geen luisteraars! Begrijpt u wel?

Behalve je eigen lokale adverteerders krijg je dan géén nationale adverteerders, want zonder CIM-rapport krijg je geen opdrachten van bijvoorbeeld IPB (lees: RTL). Deze club gééft een radiostation nationale adverteerders als je genoeg luisteraars hebt (CIM dus) of indien je in een verdomhoekje zit waar ze geen bereik hebben en waar ze toch hun adverteerders dienen te ventileren.

In beide gevallen krijg je een mp3-tje (dat is een digitaal muziekformaat waar de reclamespot mee opgenomen is) met een playlist wanneer en hoe laat de spots dienen uitgezonden te worden. Tevens de vergoeding met de melding dat binnen drie maanden betaald zal worden met aftrek van 40% retourcommissie. Leven en laten leven

Uw columnist heeft behalve veel radio ook een tijdje voor diverse tv-stations in Nederland en België gewerkt en daar is het nog veel erger. Als Tesla of Marconi dit geweten zouden hebben, hadden ze wel iets anders uitgevonden, maar toch eeuwig dank en daarom voor jullie beiden een plaatje maar weer…


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
(Het) Paradijs is op YouTube te zien (video)

Radio Paradijs was vermoedelijk de zeezender met het kortste bestaan ooit. Op 1 augustus 1981 Lees verder

Plaatje maar weer – 70 (video)

BBC zou volgens Boris zenders moeten verkopen Het wordt steeds leuker met die Brexit. Omdat Lees verder

Plaatje maar weer – 69 (video)

Storm raast door medialand De Ciara-storm raasde door West-Europa met af en toe orkaankracht. Ja, Lees verder

Plaatje maar weer – 68 (video)

Find Love! Dating online. Tof, leuk en spannend. Maar waarom eigenlijk? Alleen omdat je met Lees verder

Plaatje maar weer – 67 (video)

Hilversum 3 bestond nog niet In de Begijnenstraat, de beruchte gevangenis in Antwerpen, zijn twee Lees verder

Plaatje maar weer – 66

Radio kopen? Morgen geleverd! Had ik dat geweten, dan had ik wel een ander beroep Lees verder

Plaatje maar weer – 65 (video)

Het geschiedde in die dagen Jaren geleden was kerst een feest ter ere van de Lees verder

Plaatje maar weer – 64 (video)

Rotterdam heeft ze al binnen (zonder centen) Vrijwilligers op het Eurosongfestival dat volgend jaar in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, offshore, reclame
1976: De duiven van Radio Mi Amigo (audio)

Het Avondblad van 4 december (video)

Albert Frère, de mediatycoon die Vlaanderen niet binnen mocht

Het Avondblad van 2 december

De Playa Papers (22)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 46 (video)

Sluiten