fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Plaatje maar weer – 39 (video)

Radio, uitgevonden door Nikola Tesla (ja die!) in 1895, alleen vloog zijn zendbuis in de fik net zoals zijn hele laboratorium, waardoor de uitzending mislukte. Marconi (ja die!) bemachtigde de ontwerpen van Tesla en deed in hetzelfde jaar een gelukte poging; stralen van hier naar daar uitzenden.

Sindsdien zitten we opgescheept met radiostations over de hele wereld. De ene met 1 Watt en sommigen met één of meer MegaWatt. Allemaal hebben ze iets uit te stralen, hetzij muziek, hetzij gesproken woord of erger.

Elk radiostation maakt in haar presentatie een prachtige cirkel op een lankaart die aangeeft dat ze zo’n beetje de halve wereld bereiken met hun uitzendingen. Bijvoorbeeld Radio Caroline (ja die!) gaf in één van hun marketingfolders een bereik aan van heel Europa en verder met zo’n twintig miljoen luisteraars. Bereik ja, maar luisteren ze ook? Nee dus. Willen en kunnen zijn twee verschillende begrippen, maar het oogt goed.

Waarom maken de marketeers van die radiostations zulke cirkels? Simpel om potentiële adverteerders zo gek te krijgen te adverteren en meer omzet te genereren. In den beginne geloofde elke benaderde adverteerder in die sprookjes, maar bij feitelijke metingen bleek dat het bereik wel groot was, maar dat binnen dat bereik misschien maar 5% luisteraars afstemden op de beoogde zender. En dan nog misschien voor maar tien minuten.

Zo bedachten slimme zakenlui om ‘onafhankelijke’ luisteronderzoeken te gaan uitvoeren, waar aan de hand van de uitkomsten (luistercijfers), adverteerders gericht een juiste keuze van radiostations konden gaan maken. Met ingewikkelde meetkastjes, dagboeken en interviews werd dan steekproefsgewijs ‘vastgesteld’ wie, wanneer, waar en hoelang naar welk station werd geluisterd.

Dat werd statistisch bewerkt (met medianen en zo) en daar kwamen resultaten uit als Station A heeft 100.000 luisteraars en Station B 450.000 etc. Dan denk je als adverteerder, afhankelijk van je budget, want je moet natuurlijk voor elke luisteraar méér extra betalen, om de grootste te pakken. Maar is dat allemaal waar? En wat is de basis?

In België heb je bijvoorbeeld de CIM (Centrum voor Informatie over de Media) nu CIM RAM (Radio Audience Measurement) en die meten het aantal luisteraars van dé radio. Euh dat wil zeggen, alleen als je betaalt, want zonder betaling wordt je niet gemeten en heb je als radio derhalve ook geen luisteraars! Begrijpt u wel?

Behalve je eigen lokale adverteerders krijg je dan géén nationale adverteerders, want zonder CIM-rapport krijg je geen opdrachten van bijvoorbeeld IPB (lees: RTL). Deze club gééft een radiostation nationale adverteerders als je genoeg luisteraars hebt (CIM dus) of indien je in een verdomhoekje zit waar ze geen bereik hebben en waar ze toch hun adverteerders dienen te ventileren.

In beide gevallen krijg je een mp3-tje (dat is een digitaal muziekformaat waar de reclamespot mee opgenomen is) met een playlist wanneer en hoe laat de spots dienen uitgezonden te worden. Tevens de vergoeding met de melding dat binnen drie maanden betaald zal worden met aftrek van 40% retourcommissie. Leven en laten leven

Uw columnist heeft behalve veel radio ook een tijdje voor diverse tv-stations in Nederland en België gewerkt en daar is het nog veel erger. Als Tesla of Marconi dit geweten zouden hebben, hadden ze wel iets anders uitgevonden, maar toch eeuwig dank en daarom voor jullie beiden een plaatje maar weer…


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Ja, Johan is terug thuis. Weliswaar in een urne, maar hij is terug. Dank aan
Hij is terug thuis weliswaar in een urne, maar hij is terug. Dank aan zijn
Naar aanleiding van het overlijden van Johan ‘Rood’ Vanhee, is Ben Bode zondag jongstleden van
Naar aanleiding van het overlijden van Johan 'Rood' Vanhee, maandag 18 maart jongstleden, schreef één
Wat men allemaal niet onderzoekt en test, ongelooflijk. Blijkt dat ze in een of andere
Voordat het misbruik losbarst, eerst grote dank aan Natsie, die redder in de nood is
Afgelopen week heb ik zeker wel tien keer het bericht gelezen, met bijpassende foto's, van
Groen Links of Groen Rechts?Lees ik daar toch zeker in het Laatste Nieuws (Het Vlaamse

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kicken op radio en zo (25)
Kolder en Klodder – 52 (video)
De Playa Papers (22)
Het vinylmoment van Manneke Pop – 46 (video)
Nostalgische column Hans Knot – 49 (video)
Dick is (nog steeds) radio actief – 11 (audio)
Sluiten