Plaatje maar weer (30)

Kijkt u mee? U kan er niet meer langs zien, zoveel camera’s hangen er in de stad, in parken, in gebouwen, op voetbalvelden en autowegen. George Orwell was klaarblijkelijk een ziener, want hij bedacht in de vorige eeuw reeds de term ‘Big Brother is watching You’.

Hangen die camera’s nu overal omdat iedereen bang is of wordt gemaakt voor terrorisme, gewone criminaliteit, verkeersovertreders, of is Big Brother echt tot leven gekomen, of komt het omdat die dingen vandaag de dag compact, intelligent en betaalbaar zijn?


Lees verder onder de advertentie


Dat ze nuttig kunnen zijn, bewijzen CCTV-beelden (bewakingscamera’s) die soms bij toeval opnames hebben gemaakt van een of ander voorval, waarmee de slachtoffers en/of daders geïdentificeerd kunnen worden. Maar het kan ook uit de hand lopen, zoals in Bobbejaanland, waar de bewakingscamera’s een nachtelijke indringer wisten te spotten.

De indringer had een rugzak en liet her en der in het park pakketjes achter. Ja, dat is verdacht natuurlijk en maar goed dat men de politie gewaarschuwd heeft die het park liet sluiten en met bommenhond ging speuren. Alle bezoekers eruit, het pretpark de hele dag gesloten. OK beter voorkomen dan genezen.

Maar, hadden er geen camera’s gestaan, zou nooit iemand iets geweten hebben en vanaf nu kijkt u angstig in het rond als u naar zo’n park gaat. Bovendien brengt dit anderen op een idee om de ‘vermaakeconomie’ te terroriseren. Als die camera’s een veilig gevoel moeten geven, bezorgen ze tevens een angstgevoel.

Camera’s op voetbalvelden om tuig op de tribunes te spotten en nu ook nog video-refs omdat een menselijke scheidsrechter niet betrouwbaar genoeg is. Camera’s in radiostudio’s, omdat discjockeys eigenlijk liever op televisie zouden willen zijn en waarmee ze dus, al eerder geventileerd, de radio-illusie om zeep helpen.

Camera’s in het parlement, omdat politiek geïnteresseerden debatten en stemmingen kunnen volgen, maar nu ook om te registeren hoe lang een afgevaardigde van een partij aan het woord is, om de spreektijd eerlijk te verdelen. Camera’s in bank- en postkantoor, zogenaamd om overvallers te kunnen registreren. Vergeet het maar, u wordt in de gaten gehouden met uw transacties.Camera’s in supermarkten ter registratie van shoplifters, in nachtwinkels ter bestrijding van overvallers. Camera’s op de autowegen, zodat men weet waar en wanneer u ergens naar toe gaat en hoe lang u er over doet, met andere woorden het meten van uw snelheid. Trajectcontrole noemt men dat.

Dashboard-camera’s in politie-auto’s om tijdens eventuele rechtsgeschillen te kunnen bewijzen dat de gevolgde verdachte, verdacht was. Dashboard-camera’s in vlogger- en blogger-auto’s om op de sociale media te laten zien hoeveel men te hard reed. Camera’s in bus en tram en op sommige haltes.

Camera’s in toiletten en kleedkamers, maar die zijn niet geplaatst door Big Brother, maar door viespeuken, die op hun beurt weer worden gespot door een camera bij de ingang. Tot slot zijn er nog camera’s in een televisiestudio, maar daar schijnen ze nodig en normaal te zijn.

Plaatje maar weer… Etc.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Plaatje maar weer (29) Dat toen de radiostations vanaf zee hun eigen nieuws maakten, verjaardag vierden, van ankers sloegen, in brand vlogen en overvallen werden, had alles te maken met hun status. Comme...
Plaatje maar weer (28) Het woord STIEKEM komt voort uit het Bargoens, een soort van geheimtaal voor dieven en zwervers. Wat kan je allemaal niet stiekem doen en waarom is het dan ineens leuker en spannen...
Plaatje maar weer – 27 (video) De meest vreemde straatnamen kom je tegen en die zijn er niet zomaar gekomen, daar moest men wel wat voor doen... Een district of wijkraad bedenkt een naam en komt met een voorstel...
Plaatje maar weer – 26 (video) Niks geen kamerbrede flatscreens, gewoon een bolle beeldbuis met bijbehorende televisietafel op wieltjes. Niks afstand te bedienen, gewoon opstaan om het geluid harder of zachter t...
Plaatje maar weer – 25 (video) Terwijl de ene weerman beweert dat deze zomer zich tot eind oktober voortzet, een ander waarschuwt dat het met ons klimaat 5 over 12 is en een weervrouw ons voorbereid op hevige on...
Plaatje maar weer – 24 (video) Je hebt er maandenlang naar uitgekeken, De koude winter wou maar eerst niet om, Traag en langzaam kropen langs de weken, Maar eindelijk, daar was ie toch: de zon” © Gerard Co...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kicken op radio en zo (14)
Kolder en Klodder – 41 (video)
De Playa Papers – 11 (audio en Baffle 21)
Het vinylmoment van Manneke Pop – 35 (video)
Nostalgische column Hans Knot – 39 (audio)
Plaatje maar weer (29)
Sluiten