Kijkt u mee? U kan er niet meer langs zien, zoveel camera’s hangen er in de stad, in parken, in gebouwen, op voetbalvelden en autowegen. George Orwell was klaarblijkelijk een ziener, want hij bedacht in de vorige eeuw reeds de term ‘Big Brother is watching You’.
Hangen die camera’s nu overal omdat iedereen bang is of wordt gemaakt voor terrorisme, gewone criminaliteit, verkeersovertreders, of is Big Brother echt tot leven gekomen, of komt het omdat die dingen vandaag de dag compact, intelligent en betaalbaar zijn?
Dat ze nuttig kunnen zijn, bewijzen CCTV-beelden (bewakingscamera’s) die soms bij toeval opnames hebben gemaakt van een of ander voorval, waarmee de slachtoffers en/of daders geïdentificeerd kunnen worden. Maar het kan ook uit de hand lopen, zoals in Bobbejaanland, waar de bewakingscamera’s een nachtelijke indringer wisten te spotten.
De indringer had een rugzak en liet her en der in het park pakketjes achter. Ja, dat is verdacht natuurlijk en maar goed dat men de politie gewaarschuwd heeft die het park liet sluiten en met bommenhond ging speuren. Alle bezoekers eruit, het pretpark de hele dag gesloten. OK beter voorkomen dan genezen.
Maar, hadden er geen camera’s gestaan, zou nooit iemand iets geweten hebben en vanaf nu kijkt u angstig in het rond als u naar zo’n park gaat. Bovendien brengt dit anderen op een idee om de ‘vermaakeconomie’ te terroriseren. Als die camera’s een veilig gevoel moeten geven, bezorgen ze tevens een angstgevoel.
Camera’s op voetbalvelden om tuig op de tribunes te spotten en nu ook nog video-refs omdat een menselijke scheidsrechter niet betrouwbaar genoeg is. Camera’s in radiostudio’s, omdat discjockeys eigenlijk liever op televisie zouden willen zijn en waarmee ze dus, al eerder geventileerd, de radio-illusie om zeep helpen.
Camera’s in het parlement, omdat politiek geïnteresseerden debatten en stemmingen kunnen volgen, maar nu ook om te registeren hoe lang een afgevaardigde van een partij aan het woord is, om de spreektijd eerlijk te verdelen. Camera’s in bank- en postkantoor, zogenaamd om overvallers te kunnen registreren. Vergeet het maar, u wordt in de gaten gehouden met uw transacties.
Camera’s in supermarkten ter registratie van shoplifters, in nachtwinkels ter bestrijding van overvallers. Camera’s op de autowegen, zodat men weet waar en wanneer u ergens naar toe gaat en hoe lang u er over doet, met andere woorden het meten van uw snelheid. Trajectcontrole noemt men dat.
Dashboard-camera’s in politie-auto’s om tijdens eventuele rechtsgeschillen te kunnen bewijzen dat de gevolgde verdachte, verdacht was. Dashboard-camera’s in vlogger- en blogger-auto’s om op de sociale media te laten zien hoeveel men te hard reed. Camera’s in bus en tram en op sommige haltes.
Camera’s in toiletten en kleedkamers, maar die zijn niet geplaatst door Big Brother, maar door viespeuken, die op hun beurt weer worden gespot door een camera bij de ingang. Tot slot zijn er nog camera’s in een televisiestudio, maar daar schijnen ze nodig en normaal te zijn.
Plaatje maar weer… Etc.