fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Plaatje maar weer (30)

Kijkt u mee? U kan er niet meer langs zien, zoveel camera’s hangen er in de stad, in parken, in gebouwen, op voetbalvelden en autowegen. George Orwell was klaarblijkelijk een ziener, want hij bedacht in de vorige eeuw reeds de term ‘Big Brother is watching You’.

Hangen die camera’s nu overal omdat iedereen bang is of wordt gemaakt voor terrorisme, gewone criminaliteit, verkeersovertreders, of is Big Brother echt tot leven gekomen, of komt het omdat die dingen vandaag de dag compact, intelligent en betaalbaar zijn?

Dat ze nuttig kunnen zijn, bewijzen CCTV-beelden (bewakingscamera’s) die soms bij toeval opnames hebben gemaakt van een of ander voorval, waarmee de slachtoffers en/of daders geïdentificeerd kunnen worden. Maar het kan ook uit de hand lopen, zoals in Bobbejaanland, waar de bewakingscamera’s een nachtelijke indringer wisten te spotten.

De indringer had een rugzak en liet her en der in het park pakketjes achter. Ja, dat is verdacht natuurlijk en maar goed dat men de politie gewaarschuwd heeft die het park liet sluiten en met bommenhond ging speuren. Alle bezoekers eruit, het pretpark de hele dag gesloten. OK beter voorkomen dan genezen.

Maar, hadden er geen camera’s gestaan, zou nooit iemand iets geweten hebben en vanaf nu kijkt u angstig in het rond als u naar zo’n park gaat. Bovendien brengt dit anderen op een idee om de ‘vermaakeconomie’ te terroriseren. Als die camera’s een veilig gevoel moeten geven, bezorgen ze tevens een angstgevoel.

Camera’s op voetbalvelden om tuig op de tribunes te spotten en nu ook nog video-refs omdat een menselijke scheidsrechter niet betrouwbaar genoeg is. Camera’s in radiostudio’s, omdat discjockeys eigenlijk liever op televisie zouden willen zijn en waarmee ze dus, al eerder geventileerd, de radio-illusie om zeep helpen.

Camera’s in het parlement, omdat politiek geïnteresseerden debatten en stemmingen kunnen volgen, maar nu ook om te registeren hoe lang een afgevaardigde van een partij aan het woord is, om de spreektijd eerlijk te verdelen. Camera’s in bank- en postkantoor, zogenaamd om overvallers te kunnen registreren. Vergeet het maar, u wordt in de gaten gehouden met uw transacties.

Camera’s in supermarkten ter registratie van shoplifters, in nachtwinkels ter bestrijding van overvallers. Camera’s op de autowegen, zodat men weet waar en wanneer u ergens naar toe gaat en hoe lang u er over doet, met andere woorden het meten van uw snelheid. Trajectcontrole noemt men dat.

Dashboard-camera’s in politie-auto’s om tijdens eventuele rechtsgeschillen te kunnen bewijzen dat de gevolgde verdachte, verdacht was. Dashboard-camera’s in vlogger- en blogger-auto’s om op de sociale media te laten zien hoeveel men te hard reed. Camera’s in bus en tram en op sommige haltes.

Camera’s in toiletten en kleedkamers, maar die zijn niet geplaatst door Big Brother, maar door viespeuken, die op hun beurt weer worden gespot door een camera bij de ingang. Tot slot zijn er nog camera’s in een televisiestudio, maar daar schijnen ze nodig en normaal te zijn.

Plaatje maar weer… Etc.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Plaatje maar weer – 67 (video)

Hilversum 3 bestond nog niet In de Begijnenstraat, de beruchte gevangenis in Antwerpen, zijn twee Lees verder

Plaatje maar weer – 66

Radio kopen? Morgen geleverd! Had ik dat geweten, dan had ik wel een ander beroep Lees verder

Plaatje maar weer – 65 (video)

Het geschiedde in die dagen Jaren geleden was kerst een feest ter ere van de Lees verder

Plaatje maar weer – 64 (video)

Rotterdam heeft ze al binnen (zonder centen) Vrijwilligers op het Eurosongfestival dat volgend jaar in Lees verder

Plaatje maar weer – 63 (audio)

De Caroline Bible Krijgt uw columnist daar plots een boek in zijn brievenbus gegooid. Gelukkig Lees verder

Plaatje maar weer – 62 (audio)

Plassen met media Het wordt steeds gekker, ik wist niet dat er beeldschermen met reclame Lees verder

Plaatje maar weer – 61 (video)

Is dit nu radio of televisie??? In het jaar dat de radio honderd jaar bestaat Lees verder

Plaatje maar weer – 60 (audio & video)

Radio Selfie Dankzij de mobiele telefoon maakt iedereen vandaag de dag op de meest krankzinnige Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kicken op radio en zo (14)

Kolder en Klodder – 41 (video)

De Playa Papers – 11 (audio en Baffle 21)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 35 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 39 (audio)

Plaatje maar weer (29)

Sluiten