fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Plaatje maar weer – 27 (video)

De meest vreemde straatnamen kom je tegen en die zijn er niet zomaar gekomen, daar moest men wel wat voor doen… Een district of wijkraad bedenkt een naam en komt met een voorstel. Bijvoorbeeld voor een hele nieuwe wijk. Dat is makkelijk, maar soms wil men een bestaande naam wijzigen omdat die straat bijvoorbeeld een bewoner heeft die ineens Olympisch kampioen geworden is, of als het gaat om een beroemdheid die overleden is.

Dat is allemaal niet zo voor de hand liggend voor de bewoners natuurlijk. Briefpapier, visitekaartjes, overal waar je je (online) gegevens hebt achtergelaten… Alles aanpassen kost tijd en geld, én wie moet dat betalen? OK, het straatnaamvoorstel wordt voorgelegd aan het stadsarchief dat de hele boel gaat uitpluizen op discrepanties en vergelijkbare bestaande namen. Levert dit geen onoverkomelijke problemen op, dan gaat het voorstel naar de gemeenteraad, die daar ook weer over moet oordelen.

Is dat goedgekeurd dan volgt nog een openbaar onderzoek, waarop de be- en inwoners bezwaar kunnen aantekenen. Verder is er een straatnamencommissie die de hele dag bezig is met de controle erop. Hoe komen dan straatnamen als, Fuckspad, Voor de blanken, Eendekotsweg, Drie Turkenlaan, Poepershoek, Bosneger Plantsoen en Wipstraat op zo’n bord terecht?

Zelfs na indringend speurwerk is hier blijkbaar geen afdoend antwoord op te vinden. Behalve lachwekkende telefoongesprekken, eens bovenvermelde straten genoemd, weet niemand, zelfs niet de voorzitter van de betreffende commissie hoe die namen tot stand zijn gekomen en door wie gekozen zonder bezwaar van bewoners.

Vanwaar dit epistel? Welnu na afbraak en wederopbouw van een middelgrote wijk in Den Haag, alwaar de toenmalige straten namen hadden als Zonweg, Mercuriusweg, Orionweg – men was toentertijd geïnspireerd door het zonnestelsel blijkbaar-, wil een prominente regeringspartij nieuwe straatnamen introduceren zoals daar zijn: Luke Skywalkerstraat (Star Wars), Mr. Spockplein (Star Trek), Ellen Ripleylaan (Alien). En geïnspireerd door ruimtereizigers: Wubbo Ockelsstraat, Neil Armstrong-laan en Valentina Tereshkova-straat. Probeer die laatste maar eens effe snel in je GPS te typen.

De politiek en straatnamencommissies zijn dus de hele dag bezig met hun verbeelding en ons heelal, op uw en mijn kosten.Ik was was vroeger altijd verbaasd met de Vlaamse borden ‘Alle richtingen’, maar nu zie ik in dat ze gelijk hadden, vooral de keuze-optie… Plaatje maar weer!


TVV Sound
Spotlight
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Talkshows Ja, na noodlottige ongevallen is uw vervelende columnist terug van weg geweest... Dank voor
Sociale media, internationaal onmisbaar geworden in de samenleving en waar het allemaal niet voor ge/misbruikt
De geschiedenis herhaalt zich... Tot 1974 lagen er (radio)piratenschepen voor het Nederlandse Scheveningen. Vanaf de
Na enig verstek (sorry en dank voor overnames), wederom een bijdrage van uw on-vaste columnist.
Deze keer geen ‘Johan Van Hee versus BB’. En sorry voor mijn afwezigheid afgelopen woensdag,
Ja, Johan is terug thuis. Weliswaar in een urne, maar hij is terug. Dank aan
Hij is terug thuis weliswaar in een urne, maar hij is terug. Dank aan zijn
Naar aanleiding van het overlijden van Johan ‘Rood’ Vanhee, is Ben Bode zondag jongstleden van

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Jan.D.M. Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Jan.D.M.
Gast
Jan.D.M.

Je moet maar het ongeluk hebben met een achternaam zoals VAN LUL in de LULSTRAAT in KRUIShoutem te wonen !

Meer in Column
Kicken op radio en zo (10)

Kolder en Klodder – 37 (video)

De Playa Papers – 7 (video & Baffle 14)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 31 (video)

Nostalgische column Hans Knot (35)

De Coverack Dossiers (15)

Sluiten