fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Plaatje maar weer (29)

Dat toen de radiostations vanaf zee hun eigen nieuws maakten, verjaardag vierden, van ankers sloegen, in brand vlogen en overvallen werden, had alles te maken met hun status. Commercieel zijn, opvallen, luisteraars trekken en geld verdienen. 

Dat doet VTM natuurlijk ook, alleen weten ze niet meer precies welke kant ze op willen. Meer serieus of juist nog minder. Als je als commerciële televisie net zulke respectabele, diepgaande programma’s als bijvoorbeeld een niet-commerciële omroep wil uitzenden en je wilt op een hoger niveau klimmen, lever je beter je zendvergunning in en stopt je met commercie. 

Toen VTM begon was het nieuws al uitsluitend gericht op de doelgroep, gewone simpele mensen die al content zijn als het beeld beweegt. Veel sensatie en drama, dat was altijd het VTM-nieuws. Een elektronische ‘Dag Allemaal’, zeg maar. Als een andere omroep melding maakte van mogelijke sneeuwval, zag je bij VTM al de ongelukken in beeld. Twee millimeter sneeuw? Bij VTM minstens twee centimeter. Zelfdoding onder trein? VTM stond er al, liefst met interviews van getuigen of familie. 

Er werden alleen die nieuwsfeiten opgepikt, die begrepen konden worden door de kijker en zo hoort het ook. Publiek trekken, smaak maken, kosten wat kost. Maar de laatste tijd worden VTM-nieuwslezers – die heten daar ineens redacteuren en journalisten – aangetrokken die in minstens een Armani-kostuum overdreven articulerend het nieuws aflezen. 

Nu zijn deze lepelaars ontevreden over hun eigen nieuwsinhoud. Ze vinden het niveau afglijden, toonden hun onvrede aan de commerciële directie en deden uit protest een verkorte nieuwsuitzending. Wat willen ze dan? Diepte interviews met politici (haha) of met een bankdirecteur? Daar zit de gemiddelde VTM-kijker echt niet op te wachten.  Voor hen is een aflevering van FC de Kampioenen al intellectueel. 

Eindredacteuren en directeuren worden ontslagen en even later terug aangenomen; dat is nog eens je eigen nieuws maken. Prachtig! Ga nou maar gewoon door met spektakel en drama in het nieuws zoals vroeger en waan je niet ineens op een hoger nieuwspeil. Presenteer eens wat soepeler en heb wat meer respect voor je kijkers, want alleen door hen hebben jullie reclame-inkomsten. 

En als je het niet eens bent met de nieuwsinhoud, ga je toch fijn bij een ander tv-station werken?! Of levert dat problemen op? Continueer jullie slecht-nieuws-show en schenk een paar minuten aandacht aan jullie nieuwe super de luxe nieuws-decor. Dat is nog eens keihard nieuws en schitterende televisie. Echt VTM, niveau nihil, maar dat mag en moet er ook zijn. VTM-kleurt je dag. 

Plaatje maar weer… 


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Yesterdayland
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Talkshows Ja, na noodlottige ongevallen is uw vervelende columnist terug van weg geweest... Dank voor
Sociale media, internationaal onmisbaar geworden in de samenleving en waar het allemaal niet voor ge/misbruikt
De geschiedenis herhaalt zich... Tot 1974 lagen er (radio)piratenschepen voor het Nederlandse Scheveningen. Vanaf de
Na enig verstek (sorry en dank voor overnames), wederom een bijdrage van uw on-vaste columnist.
Deze keer geen ‘Johan Van Hee versus BB’. En sorry voor mijn afwezigheid afgelopen woensdag,
Ja, Johan is terug thuis. Weliswaar in een urne, maar hij is terug. Dank aan
Hij is terug thuis weliswaar in een urne, maar hij is terug. Dank aan zijn
Naar aanleiding van het overlijden van Johan ‘Rood’ Vanhee, is Ben Bode zondag jongstleden van

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kicken op radio en zo (13)

Kolder en Klodder – 40 (video)

De Playa Papers – 10 (audio)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 34 (video)

Nostalgische column Hans Knot (38)

Ooit nog gehoord op Q? (audio)

Sluiten