fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Plaatje maar weer (29)

Dat toen de radiostations vanaf zee hun eigen nieuws maakten, verjaardag vierden, van ankers sloegen, in brand vlogen en overvallen werden, had alles te maken met hun status. Commercieel zijn, opvallen, luisteraars trekken en geld verdienen. 

Dat doet VTM natuurlijk ook, alleen weten ze niet meer precies welke kant ze op willen. Meer serieus of juist nog minder. Als je als commerciële televisie net zulke respectabele, diepgaande programma’s als bijvoorbeeld een niet-commerciële omroep wil uitzenden en je wilt op een hoger niveau klimmen, lever je beter je zendvergunning in en stopt je met commercie. 

Toen VTM begon was het nieuws al uitsluitend gericht op de doelgroep, gewone simpele mensen die al content zijn als het beeld beweegt. Veel sensatie en drama, dat was altijd het VTM-nieuws. Een elektronische ‘Dag Allemaal’, zeg maar. Als een andere omroep melding maakte van mogelijke sneeuwval, zag je bij VTM al de ongelukken in beeld. Twee millimeter sneeuw? Bij VTM minstens twee centimeter. Zelfdoding onder trein? VTM stond er al, liefst met interviews van getuigen of familie. 

Er werden alleen die nieuwsfeiten opgepikt, die begrepen konden worden door de kijker en zo hoort het ook. Publiek trekken, smaak maken, kosten wat kost. Maar de laatste tijd worden VTM-nieuwslezers – die heten daar ineens redacteuren en journalisten – aangetrokken die in minstens een Armani-kostuum overdreven articulerend het nieuws aflezen. 

Nu zijn deze lepelaars ontevreden over hun eigen nieuwsinhoud. Ze vinden het niveau afglijden, toonden hun onvrede aan de commerciële directie en deden uit protest een verkorte nieuwsuitzending. Wat willen ze dan? Diepte interviews met politici (haha) of met een bankdirecteur? Daar zit de gemiddelde VTM-kijker echt niet op te wachten.  Voor hen is een aflevering van FC de Kampioenen al intellectueel. 

Eindredacteuren en directeuren worden ontslagen en even later terug aangenomen; dat is nog eens je eigen nieuws maken. Prachtig! Ga nou maar gewoon door met spektakel en drama in het nieuws zoals vroeger en waan je niet ineens op een hoger nieuwspeil. Presenteer eens wat soepeler en heb wat meer respect voor je kijkers, want alleen door hen hebben jullie reclame-inkomsten. 

En als je het niet eens bent met de nieuwsinhoud, ga je toch fijn bij een ander tv-station werken?! Of levert dat problemen op? Continueer jullie slecht-nieuws-show en schenk een paar minuten aandacht aan jullie nieuwe super de luxe nieuws-decor. Dat is nog eens keihard nieuws en schitterende televisie. Echt VTM, niveau nihil, maar dat mag en moet er ook zijn. VTM-kleurt je dag. 

Plaatje maar weer… 


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

(Het) Paradijs is op YouTube te zien (video)

Radio Paradijs was vermoedelijk de zeezender met het kortste bestaan ooit. Op 1 augustus 1981 Lees verder

Plaatje maar weer – 70 (video)

BBC zou volgens Boris zenders moeten verkopen Het wordt steeds leuker met die Brexit. Omdat Lees verder

Plaatje maar weer – 69 (video)

Storm raast door medialand De Ciara-storm raasde door West-Europa met af en toe orkaankracht. Ja, Lees verder

Plaatje maar weer – 68 (video)

Find Love! Dating online. Tof, leuk en spannend. Maar waarom eigenlijk? Alleen omdat je met Lees verder

Plaatje maar weer – 67 (video)

Hilversum 3 bestond nog niet In de Begijnenstraat, de beruchte gevangenis in Antwerpen, zijn twee Lees verder

Plaatje maar weer – 66

Radio kopen? Morgen geleverd! Had ik dat geweten, dan had ik wel een ander beroep Lees verder

Plaatje maar weer – 65 (video)

Het geschiedde in die dagen Jaren geleden was kerst een feest ter ere van de Lees verder

Plaatje maar weer – 64 (video)

Rotterdam heeft ze al binnen (zonder centen) Vrijwilligers op het Eurosongfestival dat volgend jaar in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
1978: Storm dreef Aegir naar het strand

Verkiezingskoorts bij VRT radio (video)

Het Avondblad van 11 september (video)

Sluiten