fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Plaatje maar weer (12)

Onder het motto ‘Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet…’ overloopt uw columnist Ben Bode deze keer het dikwijls vooral door stadsmensen niet begrepen boerenleven. Niet dat hij er zelf iets van af weet, maar het moet maar eens gezegd worden… Boeren zijn bijna elke dag ongevraagd in het nieuws, meestal negatief en slachtoffer.

Zo is er ineens een vleescrisis door houdbaarheidsfraude door grote slachthuizen, die praktisch allemaal onder een en dezelfde eigenaars-paraplu ressorteren. Tonnen oud vlees met nieuwe datum, ander vlees dan op het etiket staat, mishandeling van de dieren enzovoorts. Direct springen Gaia’s en Partijen voor Dieren, gevolgd door gezondheidsgoeroes op de wagen om maar aan te dringen op minder vleesconsumptie of erger nog…. Volledig stoppen met consumeren van vlees, want het is ongezond en de wereld zal ten onder gaan aan biogassen als men blijft doorfokken, kweken etc. Ideale voedingsgrond voor de media dus. En de boer, hij ploegde voort…

Die boer zorgt voor de productie van ons voedsel toch? Zij trachten daar economisch van te bestaan, maar dat wordt telkens moeilijker en niet alleen vanwege nationale of Europese over-regelgevingen, maar vooral omdat ze hun veestapel moeten opbouwen – fokken en voeren – om dan uiteindelijk gedwongen te worden te verkopen aan minder dan de kostprijs. De slachterijen bepalen de inkoopprijs en de steeds groter wordende consumenten-inkopers (lees supermarktketens) dwingen onder grote druk de laagste prijzen af. En de boer, hij ploegde voort… Op steeds maar in prijs stijgende landbouwgronden. En hoe komt dat? Precies, speculanten zorgen voor exorbitante prijzen per hectare, die niet meer in verhouding staan met hetgeen er op gefokt, geteeld of verbouwd moet worden.

Is het niet alleen in de veeteelt zwaar voor de gewone boer, dan is het zo nog zwaarder in de landbouw zelf. De mensheid wordt gek gemaakt om over te schakelen op bio…. Boeren moeten zich aanpassen, hele productiesystemen dus, ander voedsel, meer onbetaalbare ruimte is nodig voor uitloop en dan blijkt uit onderzoek dat heel het bioverhaal alleen maar een marketingstory is om de consument een goed gevoel te geven en meer te laten betalen. Maar komt van die meerwaarde iets terecht bij de boer? Nee, die kan met de opbrengst van dit jaar soms nog niet het zaaigoed en productie van verleden jaar betalen.

En de boer hij ploegde voort… Niet met een dieseltractor, dat mag straks ook niet meer, want als er één milleu-verontreiniger op aarde is, is het wel de boer… Boeren zoeken niet alleen een vrouw, zoals in de populaire televisieserie, maar vooral een toekomst, of een overlevingsmogelijkheid. In België heeft de vzw Boeren op een Kruispunt honderden boeren geholpen met psychologen, omdat ze het allemaal niet meer aankunnen. Dat staat niet op het etiket van ons vleesdoosje in de Carrefour of Albert Heijn… En wat als er geen boeren meer zijn die voortploegen, geen beesten, geen velden met ruisende granen? Lege landbouwgronden?

In Vlaanderen is één hectare landbouwgrond te koop tussen 30.000 en 80.000 euro in de stedelijke gebieden. Onbetaalbaar dus én als boer mag je dan nog niet eens zelf bepalen wat je er op gaat verbouwen, telen of fokken. Eerst aanvragen, want er zijn meer restricties dan voor mogelijk wordt gehouden. Dan investeren in arbeid, productie, gereedschap, machines. Maar waarvan? Er zijn wel investeringskredieten beschikbaar, maar om dat te kunnen invullen en of voor in aanmerking te komen moet je wel afgestudeerd econoom of accountant zijn. En de boer hij ploegde voort…

Dus wat doet een beetje boer?  Of die kapt er mee, maakt er een eind aan of zoekt het verder op in ondermeer landen in Oost Europa, waar hectares landbouwgrond nog betaalbaar zijn en waar je hele boerderijen kunt overnemen en waar de regelgeving nog behapbaar is en veel aan de boer zelf wordt overgelaten. Je zou er zelfs een radiostation kunnen opstarten. In Roemenië, Hongarije en Tjechië kan iemand die nog boer wil spelen betaalbaar participeren en een hele of halve boerderij kopen. En min of meer doen wat hij/zij als (hobby)-boer wil, wat in ieder geval in West Europa niet meer mag of kan.

Behalve boer spelen – met leuke opbrengsten als je het goed doet – kan je die gronden aldaar ook aanbieden aan campers en/of vakantie-boeren, die het allemaal een keer zelf willen proberen. Kijk eens rond in die landen. Google maar eens. Vele ex-boeren en wannabees doen dat reeds. Op de foto zie je zo’n boerderij met schuren en een pak hectare landbouwgrond met reeds groenteverbouwing en veeteelt, die nog beschikbaar is voor participatie. Er zijn Vlaamse en Nederlandse ‘boeren’ aldaar, die het wel zien zitten maar nog op zoek zijn naar een boerenpartner om zoiets letterlijk uit de grond te stampen of te verbeteren. Geïnteresseerden kunnen berichtje achterlaten via john.miley.advies@gmail.com voor meer info.

Kortom: denk aan dé boer, laat hem/haar niet alleen voortploegen. Steun hen of doe mee. Ondertussen… plaatje maar weer; ‘Guus kom naar huus’…


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Broadcast Partners
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Plassen met media Het wordt steeds gekker, ik wist niet dat er beeldschermen met reclame
Is dit nu radio of televisie??? In het jaar dat de radio honderd jaar bestaat
Radio Selfie Dankzij de mobiele telefoon maakt iedereen vandaag de dag op de meest krankzinnige
Inderdaad het feest gaat beginnen... Sinterklaas komt rechtstreeks uit Madrid of Barcelona naar Nederland straks.
Klimaat in de media Is het u ook opgevallen – je kan er niet naast
Ik ben zo'n twee weken 'buiten dienst' geweest hier op dit plezierkwartier, genaamd RadioVisie, maar
Wordt de Norderney (voormalig zendschip van Radio Veronica) dan toch niet afgezonken op 31 augustus
ELLENDE, veel ellende in de wereld...  Eerst Johan (Rood) Van Hee een partijtje begraven, dan

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
JLB gaat (soms) naar zee (18)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 12 (video)

Nostalgische column Hans Knot (16)

Gastcolumn: Hoe schoon op de radio

Kolder en Klodder (17)

Plaatje maar weer (11)

Sluiten