fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Plaatje maar weer (22)

Het kon niet missen in België, Rusland en de rest van de wereld. Iedereen had het over de Rode Duivels. Iedereen ja, mensen op straat, in het café, thuis, voor de enorme beeldschermen in de grote steden. Iedereen. Veel commentatoren en analytici op televisie en andere media. 

Met alle respect voor de spelers, maar wat die lui in zo’n tv-studio allemaal niet verzinnen om ze nog groter en beter te maken dan dat ze zijn, ongelooflijk. Ik bedoel, het zijn ook maar gewone taxichauffeurs die in dit geval geen passagiers maar de bal van hier naar daar moeten brengen. Duur betaald, dat wel natuurlijk. 

Ineens worden de Rode Duivels goddelijk, de coach een godheid, terwijl hij een paar maanden terug nog als boerenlul en incapabel versleten werd. Hoe hypocriet zijn verslaggevers, interviewers, analisten en andere ouwehoeren. Dat een oude versleten ex-voetballer zijn zegje doet, kan ik nog begrijpen. Hij heeft het tenslotte ooit zelf geprobeerd. Geprobeerd ja. Tegen een fikse vergoeding zitten ze in een hitsige dan wel gemoedelijke sfeer voor de camera een partij uit hun nek te lullen. Teksten als “alleen de eerste telt”, “we worden kampioen”, “niemand kan ons stoppen”. 

Let op de gemeenschappelijkheid van we en ons woorden. Als het goed gaat worden de Duivels ons, in minder goede tijden worden ze zij. Enquêtes die uitwijzen dat Nederlanders jaloers zijn op de Belgen met daar tegenover een onderzoek dat precies het tegenovergestelde bewijst, namelijk dat alle Nederlanders voor de Belgen juichen. Gelul dus. Net als vroeger de beste zanger/es op één stond in een poll en diezelfde stond dan ook één als slechtste zanger/es. 

Neem nou Jan Mulder als analist. Is helemaal geen analist (gelukkig maar), is gewoon een ouwe Anderlecht-voetballer die schrijver is geworden en dat uitvoerig wil laten uitschijnen in zijn taalgebruik. Dat ie zo pro-België is, is aannemelijk. Hij krijgt zijn salaris uit die stal. Of Johan Boskamp… ooit gouden schoen winnaar, voor de rest geen opvallende voetballer. Wordt alleen maar uitgenodigd om klootzak, lul en kust m’n kloten te roepen. 

Dat hakt er in. Voor de rest komt er geen zinnig woord uit die mens, hij kan de namen van de spelers niet eens uitspreken of herinneren; “dan komp die bal van die goser, hoe heet ie, en die wil ‘m dan naar die andere, hoe heet ie, spelen”. Fijne informatie, daar heb je wat aan. René van der Gijp, is altijd een grappenmaker geweest, voetballen deed ie zelden of nooit. Google zijn carrière maar eens, hij wordt ook leuk betaald om alleen maar iedereen af te zeiken. 

Van alle betweters, heb ik geen ene echte informateur gezien of gehoord. “Ze hadden kampioen kunnen worden…”, ja, ik had de lotto kunnen winnen. Dan heb je nog die fake-fans die hun niet afbetaalde auto pimpen met de Belgische vlag over hun spiegels, om toch maar te laten zien dat ze ook een mening hebben. Neem die Bangladees van de nachtwinkel hier, die rijdt nu nog altijd rond met die spiegelverwarmers, hij weet niet eens dat het voetbal al is afgelopen. Weet hij veel; hij denkt dat Moskou in Friesland ligt. 

En dan al die analisten. Omdat er iemand of een onbewaakte camera al die voetbal-info in zo’n Medion-laptop steekt, krijgt de kijker, luisteraar een partij ongevraagde informatie tot zich geworpen, niet te kort. Messi heeft 120 voorzetten gegeven, is 30 keer aan de bal geweest, heeft ‘m 25 keer verloren, heeft 20 kilometer gelopen. En meer van die waanzin. De video-ref heeft zijn/haar aanwezigheid bewezen door alleen maar te registreren. 

Krefël , een soort van MediaMarkt, maar nog erger, heeft tenminste nog grote publiciteit kunnen halen door, voordat het voetbal-spektakel begon aan iedere flatscreen-tv-koper te zeggen dat ze hun aankoopsom zouden terugkrijgen, als de Duivels meer dan vijftien maal zouden scoren. Nou dat is dus gelukt, maar die Krefëls hadden zich al verzekeringstechnisch ingedekt én de kopers krijgen geen baar geld, maar wel een tegoedbon… die natuurlijk alleen bij Krefël aangewend kan worden. Kan je voor, pak ‘m beet duizend euri een zooi frituurketels, senseo’s en andere shit gaan inslaan. 

Proficiat aan de Rode Duivels, maar ja… precies… Ik ben in heel mijn leven nog nooit naar een voetbalwedstrijd geweest. Oh ja wel één keer, maar dat was ijshockey… Plaatje maar weer!


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Ja, Johan is terug thuis. Weliswaar in een urne, maar hij is terug. Dank aan
Hij is terug thuis weliswaar in een urne, maar hij is terug. Dank aan zijn
Naar aanleiding van het overlijden van Johan ‘Rood’ Vanhee, is Ben Bode zondag jongstleden van
Naar aanleiding van het overlijden van Johan 'Rood' Vanhee, maandag 18 maart jongstleden, schreef één
Wat men allemaal niet onderzoekt en test, ongelooflijk. Blijkt dat ze in een of andere
Voordat het misbruik losbarst, eerst grote dank aan Natsie, die redder in de nood is
Afgelopen week heb ik zeker wel tien keer het bericht gelezen, met bijpassende foto's, van
Groen Links of Groen Rechts?Lees ik daar toch zeker in het Laatste Nieuws (Het Vlaamse

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kicken op radio en zo (5)
Kolder en Klodder – 32 (video)
De Playa Papers – 2
Het vinylmoment van Manneke Pop – 26 (video)
Nostalgische column Hans Knot – 30 (video)
De Coverack Dossiers (10)
Sluiten