fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Plaatje maar weer (14)

Eén of ander onderzoekinstituut heeft zojuist uitgevlooid dat advocaten niet alleen in de rechtbank zijn om u en mij juridisch bij te staan, doch dat ze zelf ook frequent op het gerechtelijk matje moeten verschijnen en dit wel dertig procent meer dan bijvoorbeeld notarissen en belasting-adviseurs. Hoe zou dat komen? Is het de rijkelijke invloed van hun (vermeend crimineel) cliënteel? Zijn ze jurist geworden omdat ze anders geen eigen winkel konden openen? Of zijn ze gewoon graag in een rechtbank? 

Denkt u nu niet dat uw columnist iets tegen advocaten heeft, zeker niet. Maar een advocaat behoort natuurlijk wel tot de groep notabelen, die u alleen maar engageert wanneer u min of meer in ‘nood’ verkeert. En dan is voor hen de verleiding groot om zich factuurtechnisch aan de grootte van uw nood aan te passen. Notarissen mogen dat van hun Orde niet meer, hun erelonen zijn gereguleerd, maar advocaten en belasting-adviseurs kunnen doen en laten wat ze willen. 

Begint al, als u een advocatenkantoor opbelt met een klemmende vraag. Eerst uitleg geven aan de secretaresse – doorgaans een onbetaalde stagiaire – die het probleem wel aan de meester zal voorleggen, want de meester is in de rechtbank. Paar uur later het probleem aan de meester zelf uitleggen, die u van harte uitnodigt om op zijn kantoor te komen om het nog eens voor te leggen én niet in de laatste plaats om alvast een voorschotje op de erelonen te doneren. 

“U zegt, u claimt 15.000 euro? Dan stel ik voor om, indien mogelijk, een schikking voor te stellen, want dat kost uiteindelijk minder dan een rechtsgang. Wil mijn kantoor een schikkingsvoorstel voor u opstellen? Dan zal ik u dit concept uiterlijk overmorgen overhandigen, mag ik ondertussen zo vrij zijn om u een voorschot van 1500 euro te vragen? Het saldo regelen we wel, indien de schikking wordt geaccepteerd”. 

Erger nog als het een rechtsgang wordt. Dikwijls aangespannen bij de verkeerde rechtbank en er gaat heel veel tijd overheen voordat u terug aan de beurt bent. Alleen in tv-series is s’middags al een Kort Geding te voeren. Dat wordt ook direct gewonnen of verloren, maar in praktijk hoort u, mede dankzij de advocaat dat de uitspraak volgt over zeg… precies één maand vanaf vandaag. “Oh ja, u dient nog even de griffie-rechten te betalen, vergeet u dat niet aub?” 

Wat is nu de boodschap? Dat u beter eerst een advocaat raadpleegt voordat u een andere advocaat ‘neemt’ en neem dan ook vast uw bankier mee. 

De advocaten op de foto hebben het ver geschopt: die helemaal rechts is inderdaad zelf voor de rechtbank moeten verschijnen voor afpersing en handel in vals geld en is al tijden opgesloten; die links op de voorgrond was behalve veelvuldig op televisie om onzinnige zaken op te dissen, vroegtijdig overleden, niet nadat hij zo’n beetje alle zaken die hij onder zich had verloren heeft. Die met snor en Beatles-haardracht heeft het verder geschopt, die wilde persé officier van justitie worden – fijn als u dat niet weet en hij uw advocaat is, doch is opperrechter van de internationale rechtbank in Den Haag (Scheveningen) geworden. 

Heb dus ondanks het veelvuldig voor de rechtbank moeten verschijnen, het volste vertrouwen in uw raadsman en vraag bij een kennismaking naar zijn/haar antecedenten, u bent gewaarschuwd! 

Advocaatje leeft u nog? Plaatje maar weer…


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Radio Selfie Dankzij de mobiele telefoon maakt iedereen vandaag de dag op de meest krankzinnige
Inderdaad het feest gaat beginnen... Sinterklaas komt rechtstreeks uit Madrid of Barcelona naar Nederland straks.
Klimaat in de media Is het u ook opgevallen – je kan er niet naast
Ik ben zo'n twee weken 'buiten dienst' geweest hier op dit plezierkwartier, genaamd RadioVisie, maar
Wordt de Norderney (voormalig zendschip van Radio Veronica) dan toch niet afgezonken op 31 augustus
ELLENDE, veel ellende in de wereld...  Eerst Johan (Rood) Van Hee een partijtje begraven, dan
Johan Vanhee, in radiomiddens beter bekend als Johan Rood, die op 18 maart 2019 overleed, wordt
Talkshows Ja, na noodlottige ongevallen is uw vervelende columnist terug van weg geweest... Dank voor

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
De Vrije Radicaal (2)

Kolder en Klodder (21)

JLB gaat (soms) naar zee (21)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 15 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 19 (video)

De Zaak Natsie (3)

Sluiten