fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Plaatje maar weer (14)

Eén of ander onderzoekinstituut heeft zojuist uitgevlooid dat advocaten niet alleen in de rechtbank zijn om u en mij juridisch bij te staan, doch dat ze zelf ook frequent op het gerechtelijk matje moeten verschijnen en dit wel dertig procent meer dan bijvoorbeeld notarissen en belasting-adviseurs. Hoe zou dat komen? Is het de rijkelijke invloed van hun (vermeend crimineel) cliënteel? Zijn ze jurist geworden omdat ze anders geen eigen winkel konden openen? Of zijn ze gewoon graag in een rechtbank? 

Denkt u nu niet dat uw columnist iets tegen advocaten heeft, zeker niet. Maar een advocaat behoort natuurlijk wel tot de groep notabelen, die u alleen maar engageert wanneer u min of meer in ‘nood’ verkeert. En dan is voor hen de verleiding groot om zich factuurtechnisch aan de grootte van uw nood aan te passen. Notarissen mogen dat van hun Orde niet meer, hun erelonen zijn gereguleerd, maar advocaten en belasting-adviseurs kunnen doen en laten wat ze willen. 

Begint al, als u een advocatenkantoor opbelt met een klemmende vraag. Eerst uitleg geven aan de secretaresse – doorgaans een onbetaalde stagiaire – die het probleem wel aan de meester zal voorleggen, want de meester is in de rechtbank. Paar uur later het probleem aan de meester zelf uitleggen, die u van harte uitnodigt om op zijn kantoor te komen om het nog eens voor te leggen én niet in de laatste plaats om alvast een voorschotje op de erelonen te doneren. 

“U zegt, u claimt 15.000 euro? Dan stel ik voor om, indien mogelijk, een schikking voor te stellen, want dat kost uiteindelijk minder dan een rechtsgang. Wil mijn kantoor een schikkingsvoorstel voor u opstellen? Dan zal ik u dit concept uiterlijk overmorgen overhandigen, mag ik ondertussen zo vrij zijn om u een voorschot van 1500 euro te vragen? Het saldo regelen we wel, indien de schikking wordt geaccepteerd”. 

Erger nog als het een rechtsgang wordt. Dikwijls aangespannen bij de verkeerde rechtbank en er gaat heel veel tijd overheen voordat u terug aan de beurt bent. Alleen in tv-series is s’middags al een Kort Geding te voeren. Dat wordt ook direct gewonnen of verloren, maar in praktijk hoort u, mede dankzij de advocaat dat de uitspraak volgt over zeg… precies één maand vanaf vandaag. “Oh ja, u dient nog even de griffie-rechten te betalen, vergeet u dat niet aub?” 

Wat is nu de boodschap? Dat u beter eerst een advocaat raadpleegt voordat u een andere advocaat ‘neemt’ en neem dan ook vast uw bankier mee. 

De advocaten op de foto hebben het ver geschopt: die helemaal rechts is inderdaad zelf voor de rechtbank moeten verschijnen voor afpersing en handel in vals geld en is al tijden opgesloten; die links op de voorgrond was behalve veelvuldig op televisie om onzinnige zaken op te dissen, vroegtijdig overleden, niet nadat hij zo’n beetje alle zaken die hij onder zich had verloren heeft. Die met snor en Beatles-haardracht heeft het verder geschopt, die wilde persé officier van justitie worden – fijn als u dat niet weet en hij uw advocaat is, doch is opperrechter van de internationale rechtbank in Den Haag (Scheveningen) geworden. 

Heb dus ondanks het veelvuldig voor de rechtbank moeten verschijnen, het volste vertrouwen in uw raadsman en vraag bij een kennismaking naar zijn/haar antecedenten, u bent gewaarschuwd! 

Advocaatje leeft u nog? Plaatje maar weer…


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
(Het) Paradijs is op YouTube te zien (video)

Radio Paradijs was vermoedelijk de zeezender met het kortste bestaan ooit. Op 1 augustus 1981 Lees verder

Plaatje maar weer – 70 (video)

BBC zou volgens Boris zenders moeten verkopen Het wordt steeds leuker met die Brexit. Omdat Lees verder

Plaatje maar weer – 69 (video)

Storm raast door medialand De Ciara-storm raasde door West-Europa met af en toe orkaankracht. Ja, Lees verder

Plaatje maar weer – 68 (video)

Find Love! Dating online. Tof, leuk en spannend. Maar waarom eigenlijk? Alleen omdat je met Lees verder

Plaatje maar weer – 67 (video)

Hilversum 3 bestond nog niet In de Begijnenstraat, de beruchte gevangenis in Antwerpen, zijn twee Lees verder

Plaatje maar weer – 66

Radio kopen? Morgen geleverd! Had ik dat geweten, dan had ik wel een ander beroep Lees verder

Plaatje maar weer – 65 (video)

Het geschiedde in die dagen Jaren geleden was kerst een feest ter ere van de Lees verder

Plaatje maar weer – 64 (video)

Rotterdam heeft ze al binnen (zonder centen) Vrijwilligers op het Eurosongfestival dat volgend jaar in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in satire
Kolder en Klodder (21)

De Zaak Natsie (3)

Kolder en Klodder (20)

Gastcolumn: Nog steeds dichte radiomist

Kolder en Klodder (19)

Plaatje maar weer (13)

Sluiten