RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Plaatje maar weer (1)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Dag, mijn naam is Ben Bode, BEN radioliefhebber in hart en nieren; heb zelf enige tijd radio gedreven middels Radio Delmare, Caroline en Paradijs, maar die avonturen zijn, om een lang verhaal kort te maken, min of meer in het water gevallen. Over gevallen gesproken, afgelopen Kerstavond kwam BEN noodlottig ten val, terwijl hij zijn publieke hobby als Kerstman uitoefende, met een gecompliceerde heupbreuk als gevolg. Na uitgebreide oh oh oh-scans werd hij naar een niet-rokerig bovenzaaltje in ziekenhuis Vincentius in Antwerpen gereden, om daar voorbereid te worden op een spoed-operatie teneinde zo’n 25 centimeter titanium in dijbeen/heup geplaceerd te krijgen. 

Om de pijnlijke wachttijd – met Kerst zijn er geen chirurgen voorradig – rustig door te brengen kijk je mee met de televisie-keuze van je buurman, die overigens zes talen sprak, maar wel een been miste. De goede man had zijn kanaalkeuze, alvorens BEN werd bijgeschoven, laten vallen op de TOP2000. Allemaal prachtige plaatjes achter elkaar aaneen geregen door mij onbekende radio-rondroepers die liefst op televisie te zien zijn.

Prachtige muziek die BEN thuis ook gratis gedownload heeft en die je dus het hele jaar door gewoon kunt beluisteren zonder bijzondere redenen zoals Pasen, Kerst, Hitparade, etc. Na enige tijd deze TOP2000 ambiance noodgedwongen te hebben moeten incasseren, heeft BEN de hoeveelheid pijnstillers laten verdubbelen. Onbekend is nog altijd of deze vraag verband hield met de heupbreuk of het tafereel TOP2000. Onder invloed van… stelde BEN zich ondermeer de volgende vragen; 1) waarom een TOP2000? en 2) waarom radio op televisie? 

OK nummertje 1 is zuiver marketing-technisch: publiek trekken en vasthouden, maar moet dat dan met cijfers/noteringen zoals “gestegen van 856 naar 431”. Wat heeft men daar aan? Moet je dat opschrijven en archiveren voor volgend jaar? Moet zo’n rondroeper dan persé zo’n plaatje aankondigen op de doorgaans populaire wijze zijnde “nieuw op 430 Eagles met…  en om het intro toch nog vol te krijgen op de valreep roepen “uit 1981”? Vervolgens die song liefst halverwege afbreken onder vermelding van “we moeten de tijd in de gaten houden”. Al irriterende focus je dan maar een beetje op het zaalpubliek, dat quasi ongeïnteresseerd met een glas bier in hand staat te wachten totdat ze zichzelf in beeld zien met zwaaien naar het thuisfront als gevolg. 

Dan komt Matthijs van Nieuwkerke binnen alsof ie de Kerstman zelve is, ontvangt een groots applaus (?) en roept iets van “tis gezellig hier, met hoeveel zijn we? Handen in de lucht…” Rap interviewtje doen met nietwetende opdat hijzelf de vragen en antwoorden kan geven, om daarna de rondroeper van dienst de volgende zakker aan te laten kondigen op eerder aangegeven identieke wijze. Aha, daar verschijnt ene Leo Blokhuis met laptop in beeld. Die mens weet alles van muziek, hij kent bijvoorbeeld alle coverversies van een TOP2000-plaat uit zijn hoofd en informeert eenieder dat het regende tijdens de opname van de Beatles-song… die zojuist van 342 naar 341 gestegen is… 

Naar eigen zeggen, heeft hij de muziekvibe te pakken gekregen door op dertienjarige leeftijd Radio Caroline te ontdekken, alwaar hij Killer Queen van Queen voor het eerst hoorde. Dit wetende, had Caroline beter eerder uit de lucht gegaan, maar dit terzijde. Dus: als die TOP2000 plaatjes zo bijzonder goed zijn en ‘gekozen’ door een zooi wannabees die uitsluitend steeds dezelfde titels aankruisen omdat ze niet beter weten, waarom draai je die muziek dan niet gewoon het hele jaar door, gelardeerd met nieuw talent?

OK 2. Waarom radio op televisie? Dit fenomeen begon al toen de commerciëlen hun entree maakten. Beeld vullen met opnamen van cctv-camera’s in de radiostudio. Weg illusie; zie je daar lelijke mensen die vooral, wanneer de microfoon dicht is, met elkaar dolle pret hebben en die af en toe ook nog eens in die camera loeren. Of ze telefoneren met relaties en houden ondertussen een van de vele beeldschermen in de gaten die aangeven wanneer het plaatje op z’n einde loopt. In dat geval leggen ze de telefoon even neer “ben zo terug, moet ff praten”; “bericht van onze weerman, flinke sneeuwval verwacht, gaat u niet de weg op indien niet dringend nodig; kom langs in ons niet-glazenhuis, tis hier reuze gezellig; terug naar de Top2000 van 2017; Nieuw op 300 met stip…” etc.

Gelukkig heeft BEN de ontknoping van wie er dit keer op 3-2-1 stond niet moeten meemaken, want hij werd afgevoerd ter operatie en heeft onder narcose, en daarna, genoten van zijn eigen denkbeeldige radio. Plaatje maar weer…

Ben Bode


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

(Het) Paradijs is op YouTube te zien (video)

Radio Paradijs was vermoedelijk de zeezender met het kortste bestaan ooit. Op 1 augustus 1981 Lees verder

Plaatje maar weer – 70 (video)

BBC zou volgens Boris zenders moeten verkopen Het wordt steeds leuker met die Brexit. Omdat Lees verder

Plaatje maar weer – 69 (video)

Storm raast door medialand De Ciara-storm raasde door West-Europa met af en toe orkaankracht. Ja, Lees verder

Plaatje maar weer – 68 (video)

Find Love! Dating online. Tof, leuk en spannend. Maar waarom eigenlijk? Alleen omdat je met Lees verder

Plaatje maar weer – 67 (video)

Hilversum 3 bestond nog niet In de Begijnenstraat, de beruchte gevangenis in Antwerpen, zijn twee Lees verder

Plaatje maar weer – 66

Radio kopen? Morgen geleverd! Had ik dat geweten, dan had ik wel een ander beroep Lees verder

Plaatje maar weer – 65 (video)

Het geschiedde in die dagen Jaren geleden was kerst een feest ter ere van de Lees verder

Plaatje maar weer – 64 (video)

Rotterdam heeft ze al binnen (zonder centen) Vrijwilligers op het Eurosongfestival dat volgend jaar in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jan D.M.
Jan D.M.
8 januari 2018 - 07:56 07:56

Spijtig… hij neemt me de woorden uit de mond… maar het is inderdaad de waarheid wat Ben Bode schrijft !!!

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x