fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Piraten tonen aan dat er nog vrije frequenties zijn

Hoe dikwijls heeft de mediaminister en de administratie Media van de Vlaamse Overheid de afgelopen jaren niet het gekende riedeltje opgevoerd: ‘Frequenties zijn een schaars goed’ over ‘er zijn echt geen bijkomende frequenties meer beschikbaar‘ tot ‘die (vrije) frequentie is niet opgenomen in het plan van de Vlaamse Gemeenschap’ .

Vrij makkelijk kwamen de bevoegde instanties hiermee weg want weerleg dat maar eens. Net als hun nepargument dat een nieuwe frequentie coördineren met het buitenland minstens vier maanden duurt en geen garantie geeft op succes. Maar laat je niets wijsmaken, er zijn nog wel degelijk vrije ongebruikte frequenties. Maar de politieke wil ontbreekt in Vlaanderen om ze te activeren en de procedure op te starten om ze aan de markt aan te bieden.

Cafépraat? Nee hoor! Elk weekend bewijzen piraten dat er nog vrije FM frequenties zijn, die operationeel kunnen gebracht worden zonder andere bestaande zenders te storen.

Piraten

Vorige week ontving redacteur Danny Montegu een reactie van een lezer die op 94.4 MHz in de regio Haacht-Leuven storingsvrij kon luisteren naar een piraat. De RDS vermeldde enkel ‘radio’, maar de radiotext gaf wat meer geheimen prijs. We gaan de radio in kwestie niet bij naam noemen, want de bedoeling van dit artikel is niet om BIPT en VRM wakker te schudden, maar aan te tonen dat er in dit geval een beschikbare frequentie is. Waarom die dan toch niet in het frequentieplan werd opgenomen? Over-protectie van de landelijke VRT radio’s, kans op storing van een Waals station in hartje Vlaanderen, wie zal het zeggen?

Met een scheiding van 0.2 MHz en met een beperkt vermogen zal je niet gauw storingen veroorzaken. Trouwens: als de Vlaamse overheid twee lokale radio’s op minder dan acht kilometer in vogelvlucht 0.1 MHz van elkaar legt, waarom zou een piraat dan storingen geven bij een gelijkwaardig vermogen en een scheiding van het dubbele.

  • 94.2  VRT 20 KW Schoten
  • 94.4  <  VRIJE FREQUENTIE > regio Mechelen-Leuven
  • 94.6  NRJ 0.5 KW Brussel

Ook in de Kempen en het Meetjesland zijn in het weekend low-power piraten actief, vermoedelijk ook nog in andere regio’s. Zolang ze niet overdrijven met het zendvermogen en het kleinschalig houden, kunnen hun activiteiten meerdere jaren doorgaan zonder tegen de lamp te lopen.

Evenementenfrequenties

Ook de tijdelijke frequenties die voorbehouden worden voor evenementenradio zouden kunnen geactiveerd worden, maar dat wil de Vlaamse Overheid niet. Men houdt liever heel goede vrije frequenties een gans jaar lang bezet voor – in het beste geval – twee weken een lokaal initiatief  te laten uitzenden vanop de plaatselijke boerenmarkt, terwijl er erkende lokale radio’s zijn met een bedroevend zendbereik omdat ze gestoord worden door naburige frequenties.

Als u van plan bent dit weekend piraatje te spelen, kan je een vrije frequentie kiezen uit deze lijst. Daar vind je immers alle evenementenfrequenties. Enkel even checken of er toevallig geen evenementenradio bezig is met 10 Watt en je zender kan zo aan. Tip: De 87.6 MHz is een interessante frequentie die in een groot stuk van Vlaanderen vrij is.

Ontvangstrapporten mag je altijd sturen naar ons redactie-adres.


Belgian Radio Day
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 13 januari – 013 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

1998: VRT bevestigt bestaan van een ‘spookradio’

‘VRT bevestigt bestaan van spookradio’, dat konden we eergisteren lezen in de Vlaamse krant 'De Lees verder

Het radiodagboek van 30 december – 364 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 368: Offshore, piraten, MNM en Musica FM

Zeezenders hadden blijkbaar een speciale band met kerstmis. Om aan het grote avontuur te beginnen Lees verder

Het radiodagboek van 24 december – 357 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het is vandaag 23 december… 1989 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

2006: Radio Gemini een etmaal terug

Radio Scorpio was de allereerste ‘vrije radio’ in Vlaanderen. Een prima tweede was Radio Gemini Lees verder

Het radiodagboek van 10 december – 343 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Blad 153: Radio Park en slimme luidsprekers (video)

Blad 152: Audio-software, Ad Roland en luistercijfers

Indianapolis: 500 Miles en veel radio (audio & video)

Zes nieuwe digitale studio’s voor Qmusic en Joe

Blad 151: Trump, Evenaar en Eclips TV (video)

Eurovisiesong-winnaar heeft band met de… Norderney

Sluiten