Naar de radio luisteren is een gezonde ziekte gebleken waarbij me als jonge knaap toch bepaalde dingen gingen opvallen. Zo was er een grote variatie aan Nederlandstalige programma’s op Radio Luxembourg. Ik noem daarbij graag het programma ‘Discolunch’ dat op de dinsdagmiddag werd gepresenteerd door Pierre van Ostade (foto bovenaan).
Het kwam wel heel vreemd over dat dezelfde presentator opeens ook bij Radio Veronica was te beluisteren. Iedere dinsdag en donderdagmiddag, om half zes, met het programma ‘Het Platenpallet’. Kijk maar eens naar het overzicht hieronder van de Nederlandse programma’s op Radio Luxemburg in 1962. Misschien vallen er nog meer namen op. Eentje is vet gedrukt, hij was de man die verantwoordelijk was voor het merendeel van de programmering bij het commerciële station.
° Tekst gaat verder onder de illustratie
Guus Janssen Jr. kwamen we begin jaren 70 weer tegen bij Strengholt, waar hij opnieuw een vinger in de muzikale pap had bij de zeezender Radio Noordzee Internationaal. In 1962 was hij niet alleen bij Radio Luxemburg actief maar ook bij het blad Muziek Parade. Toen een uitgave die bijeen geschreven werd door redacteurs als Willem O Duys, Joop van Rhijn, Michiel A. de Ruyter en Cees van Zijtveld. Ze zouden later allemaal extra bekend worden.
Een ander knipsel uit het blad – van de maand februari 1962 – dat ik heb bewaard, is een pagina met songteksten. Onder andere het nummer ‘No more’ van Elvis Presley werd toen afgedrukt. In het VARA-programma ‘Top of Flop’ (wie keek er niet naar?) werd het liedje hevig bekritiseerd door panellid Ria Valk. Wat veel Presley-fans niet pikten.
De song haalde de hitparade in Nederland nooit maar dit had niets met de kritiek van Ria Valk te maken. ‘No more’ was een song uit de film ‘Blue Hawaii’ en werd door platenlabel RCA enkel op de soundtrack-elpee van de film op de markt gebracht.
Ik herinner mij nog zeer goed in de week om 12u30 die (korte) gesprekjes verweven met humor van Bobbejaan Schoepen en Louis Baret in ‘Dag in,dag uit’. Overigens werd dat gesponsord door ‘Aspro’…Eerst de radiospot en om te sluiten was er de bel van de wegrijdende tram. Jeugdsentiment…
Ray van Cant deed dagelijks de Nederlandstalige zendersluiting om 13u (week) en 14u (weekend).