RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Philippe Deraymaeker, Directeur DH Radio, over zijn ‘Music & News’-zender (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Philippe Deraymaeker viert binnenkort zijn veertigjarige radioloopbaan. Niet enkel is hij op de Waalse DH Radio nog steeds zeer actief, sinds 2019 is hij ook directeur van de zender. Niemand beter dan hij kan meer vertellen over het ‘Music & News’-format dat het DNA van DH Radio vormt. Een formule die we in Vlaanderen niet kennen. Tijd om er uitgebreider kennis mee te maken. Waarbij vooral opvalt hoe verschillend nagedacht wordt over radio in het noorden en het zuiden des lands.

Philippe Deraymaeker (foto bovenaan) werd eerst bekend als presentator en journalist. Nu is hij Directeur van DH Radio en Verantwoordelijke van de IPM podcasts. Als gepassioneerde en gelukkige radiomaker deed hij zijn verhaal voor RMB, de reclameregie voor onder andere de Waalse publieke omroep RTBF en het commerciële NRJ.

DH Radio werd – na heel wat moeite en rechtszaken – opgestart in januari 2014 met een ‘Music & News’-format, dat sindsdien flink is geëvolueerd. DH Radio staat voor ‘het plezier van muziek en de essentie van het nieuws’! In een eerste deel beschrijft Philippe Deraymaeker de muziekkeuze van DH Radio, een positieve programmering die in de loop der jaren is verjongd.

De zender besteedt ook veel aandacht aan Belgische ontdekkingen, een land waar enorm veel lokaal talent schuilt. Het is ook ver boven de opgelegde quota dat DH Radio hen een aandachtig luisterend oor biedt en zendtijd voor hen vrijmaakt. Last not but least zijn er de webradio’s die zowel een manier zijn om het belangrijkste DH Radio-merk tot leven te brengen, als een middel om te experimenteren met nieuwe eigen formats voor verschillende doelgroepen.

Beknopt, maar toch uitgebreider

In het tweede deel van het interview legt Philippe Deraymaeker de focus op informatie en nieuws, de tweede pijler van DH Radio dat deel uitmaakt van de mediagroep IPM. Hoewel de samenwerking tussen het medium radio en het medium pers bemoeilijkt wordt door hun verschillende tijdschema’s, maakt DH Radio op heel wat gebieden gebruik van de expertise van de doorgewinterde journalisten van IPM Group. Resultaat? Het nieuws dat op de radio wordt uitgezonden is weliswaar beknopt, maar toch nog uitgebreider dan de gewone nieuwsflash.

Philippe zoomt ook in op ‘Il faut qu’on parle’ de interviewrubriek die sinds april 2021 deel uitmaakt van het ochtendprogramma. Het is Maxime Binet, ex-verslaggever bij de RTBF en ex-journalist bij LN24, die het programma dagelijks om 07:30 uur in goede banen leidt. Met dit korte format (vijf minuten) wil de zender inpikken op het meest recente nieuws via een interview met een bekende persoon die kennis van zaken of het recht heeft om over het onderwerp in kwestie te spreken.

De focus ligt afwisselend op de politieke en maatschappelijke actualiteit. Nabijheid staat centraal in deze aanpak. Daarom verlaat Maxine Binet regelmatig de studio van DH Radio om zelf naar de mensen toe te stappen die het nieuws halen of beleven. Overdag verschijnt ‘Il faut qu’on parle’ op de sociale media en de websites van IPM. DH Radio besteedt ook bijzondere aandacht aan cultureel nieuws (tentoonstellingen, boeken, muziekevents…). Elke dag van de week, via korte berichten (één tot twee minuten), die om het anderhalf uur worden uitgezonden.

° Bericht en foto : RMB
° DH Radio


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 611: MNM, Spotify en DH Radio

Op zoek naar een baan? Probeer dan eens bij MNM. Spotify biedt podcasters een extra Lees verder

Blad 602: DH Radio, TOPradio, DAB+ (video)

Gespierde (radio)taal, daar houden we wel van, al komt die dan uit Wallonië. Bij TOPradio Lees verder

Blad 331: Qmusic, DH Radio, Tom Coninx

Als u hier voor uw neus ophaalt, dan moet u ons persoonlijk het waarom uitleggen Lees verder

Wallonië: DH Radio wint ook tweede veldslag tegen CSA

In Wallonië heeft de IPM-groep (van de kranten La Dernière Heure en La Libre Belgique) Lees verder

Wallonië: DH Radio wint eerste juridische veldslag om verloren frequentiepakket

De Raad van State schort in hoogdringendheid een reeks beslissingen van de Waalse Conseil supérieur Lees verder

Wallonië: DH Radio naar de Raad van State

In Vlaanderen schrikken we er al lang niet meer van, maar ook in Wallonië dreigt Lees verder

Blad 1551: Radio 700, Spaces, Nostalgie

• Oost-België: Radio 700 mag extra frequenties testen • Twitter wil Spaces nieuw leven inblazen Lees verder

Wallonië: Radio Contact schuift met de pionnen

Op de ochtendshow na wijzigt zo ongeveer alles vanaf eind augustus. Aurélie en Kevin krijgen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx