fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Peter Verhoeven vijf jaar vol vanuit de VS – 2 (video)

Sommige cijfers hebben een ander soort waarde dan enkel degene waarvoor ze zijn bedacht: om mee te… rekenen. Een hele reeks getallen zijn symbolisch. Honderd, vijfentwintig, tien… Maar ook vijf, bijvoorbeeld. En laat dit nu toevallig goed uit komen voor Vlaming Peter Verhoeven. De man die al meer dan 35 jaar radio maakt als producer/presentator, waarvan de laatste vijf jaar vanuit… Los Angeles. 

In het verleden was hij ondermeer aan het werk bij Radio 2 en Radio 1, in 2001 bij Qmusic en sinds 2018 bij zusterstation Joe. Eind dit jaar viert hij vijf jaar live uitzendingen vanuit Los Angeles, dat hij sinds 2014 zijn nieuwe thuis mag noemen. Geen zee te hoog voor Peter, dan ook niet voor ons, maakten we ons sterk en dus gingen we met hem praten. Het werd een hele lange babbel, die we gisteren begonnen en vandaag afronden.

‘Het klinkt misschien onnozel, maar ik ben hier een betere mens geworden’

Waren er ook persoonlijke uitdagingen?

De persoonlijke uitdagingen hebben dan weer vooral te maken met België. Toen ik in 2014 de stap naar LA waagde, zijn er in het thuisland wel enkele maskers afgevallen. Ik heb heel veel steun gekregen van bevriende collega’s, maar er waren er ook enkele zogeheten ‘rotte appels’ tussen die er én niet in geloofden, én het mij ook niet gunden. Dat hebben er enkele ook letterlijk tegen me onder vier ogen gezegd, waaronder ook twee managers. 

Net voor ik verhuisde, kwam er eentje mij nog in de studio in Vilvoorde bezoeken met de boodschap: “Als ik nog baas had geweest, was het niet waar geweest. Jij verdient dat niet.” Ik weet nog dat ik toen dacht: “Allee zeg, doet dat nu zo’n pijn om mij gewoon wat succes te wensen?”. Die manager is daarna nog naar LA gekomen voor zaken, maar had het toen ‘te druk’ toen ik hem uitnodigde om de studio hier eens te komen bezoeken. 

Toen ik hier woonde, was er ook heel wat tegenwerking. Nadat mijn baas, die mij de kans had gegeven om te verhuizen, wegging naar een ander bedrijf, begon het: er werd plots zonder uitleg 40% van mijn maandelijkse inkomsten afgehouden en ondanks het succes van mijn weekendprogramma kreeg ik veranderingen in mijn nek geschoven waar ik helemaal niet mee akkoord ging. En daar stopte het niet mee, maar da’s voor een andere keer. 

Het was duidelijk dat de enggeestige Vlaamse jaloezie overheerste toen een manager tegen mij zei: “Als je niet ingaat op onze eisen, laten we je terugkeren naar België, want bij mij krijg je geen voorkeursbehandeling”. Ik repliceerde toen: “Ik werk al bijna twintig jaar voor jullie bedrijf, ik verdien nu bijna de helft minder dan vijf jaar geleden in België en ik doe hier alles zelf. Over welke voorkeursbehandeling heb je het?” Daar kon ie dan ook niks op antwoorden. Jammer, denk ik dan. Beetje Belgisch, hé.

Wat zijn de voordelen van radio maken aan de andere kant van de oceaan? In hoeverre heeft jouw dagelijkse leven daar in LA invloed op je uitzendingen?

Ik ben nogal geschrokken van hoezeer hier te wonen en dus even uit die Europese of Belgische bubbel te zijn, je blik verruimt. Ik had die impact onderschat. Dat zijn dingen die je niet merkt als je gewoon met vakantie komt. Je absorbeert ook andere, lokale meningen en dat doet je van alles relativeren. Men durft hier ook meer overtuigingen ongestoord ventileren en dat vind ik een goede zaak. 

Een Amerikaan is ook harder in het duidelijk maken wat ie wil en wat ie denkt. Wij als Belgen zouden ons daardoor al snel aangevallen voelen, maar dat is onterecht. Het verstevigt je persoonlijkheid en je omgang met anderen. Daardoor dúrf je ook meer discussiëren zonder dat je bang moet zijn van een soms misplaatste politieke correctheid die er bijvoorbeeld in Europa heerst en die gezond overleg ook vaak verlamt. 

Wat een Bill Maher (presentator van zijn eigen politieke late night show bij HBO, nvdr) hier op televisie durft te zeggen, moet ie niet op Vlaamse televisie proberen of hij heeft een klacht van één of andere organisatie aan zijn broek. Maar het is verlossend voor het algemene discours dat ie dat kán zeggen. Héél belangrijk vind ik dat.

° Lees verder onder de foto

De culturele verschillen zijn veel groter dan je had verwacht?

De verschillen zijn uiteraard niet op één hand te tellen, maar het is me wel duidelijk geworden dat het er veel meer zijn dan ik aanvankelijk dacht vóór ik naar hier verhuisde. Ik vind het onder andere heel leerrijk om hier met iemand in gesprek te gaan over bijvoorbeeld het feit dat die persoon voor Trump kiest. 

Wij in Europa kunnen ons dat moeilijk voorstellen, maar er zijn hier verdomd intelligente mensen die heel goeie redenen hadden om het bolletje bij Trump in te kleuren. Ik zeg niet dat ik ermee akkoord ga, maar je leert wel dat er een heleboel factoren meespelen die wij als Europeaan niet begrijpen. Erover praten, dingen leren, je ervan durven afzetten dat je het warm water niet hebt uitgevonden – iets wat veel Belgen niet kunnen – en respect hebben voor elkaars mening is de sleutel daarin, denk ik dan.

Je maakt nu vijf jaar radio vanuit LA. Wat is je tussenbalans?

De laatste vijf jaar hier zijn de mooiste uit mijn leven geweest. Ik heb talrijke indrukken opgedaan, onbeschrijflijk veel bijgeleerd, niet alleen over mezelf, maar ook over mijn medemens. Amai dat klinkt zo filosofisch (lacht). Ik heb hier in LA een tweede familie, een groep mensen, waarvan ook veel Belgen, die sociaal heel sterk aan elkaar hangt. Maar één van de mooiste herinneringen aan uitzendingen die ik hier heb gemaakt, waren de Oscar-specials. 

We hebben twee jaar na elkaar een marathon-uitzending gedaan tijdens de Oscar-uitreiking: acht uur lang met zeventig genodigden in de studio. Ja, zeventig! (lacht). Van Astrid Coppens, toen nog Astrid Bryan, tot Dominique Deruddere, Ian Thomas, de broers Mathias en Staf Coppens, regisseurs, producers en acteurs zaten hier allemaal in mijn zetel en we hadden andere internationale en nationale mensen uit het vak via telefoon en ook met beeld via Skype live in de uitzending. We zaten toen niet alleen live op het TV-kanaal van Q, maar ook acht uur lang live op VTM. Dat was een huzarenstukje. Ik ben toen twee dagen aan één stuk wakker gebleven om alles klaar te krijgen, maar het was het waard en het heeft mooie beelden opgeleverd.

Wil je ooit nog terugkeren naar België?

Ik heb geen glazen bol en ik wil absoluut geen voorspellingen maken, maar hoezeer België ook in mijn lijf zit, ik heb het hier in LA erg naar mijn zin. In België heb ik gemerkt dat men mij tegen wil en dank in een vakje wil duwen waar ik niet in thuishoor. Dat gebeurt hier niet. Hier kijken mensen naar je talenten, minder naar je leeftijd. Ik ben de laatste jaren ook op erg veel Belgische jaloezie gestoten en dat heeft me nogal afgeschrikt. 

Het klinkt misschien onnozel, maar ik ben hier een betere mens geworden. Ik relativeer meer, ik wind me minder op in kleinburgerlijkheid en ben hier meer op mijn gemak. Ik hang hier liever in file dan op de Ring rond Brussel (lacht).


Amptec

Meer over Qmusic

Meer over Joe

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Peter Verhoeven vijf jaar vol vanuit de VS – 1 (video)

Sommige cijfers hebben een ander soort waarde dan enkel degene waarvoor ze zijn bedacht: om Lees verder

2010: Qmusic start ‘iTunes Top 30’

Vanaf zondag 31 oktober presenteert Peter Verhoeven (fotocredits: VRT) elke zondag de ‘iTunes Top 30’ Lees verder

Q-music: Vlaamse 00’s-iconen ‘battle’ (video)

Deze week draaien de Qmusic-dj’s elke dag van 10:00 tot 19:00 uur songs uit de Lees verder

Het Geluid van Qmusic bracht 44.100 euro op

Na 441 pogingen is 'het openen van een plooimeter' gevonden Bijten op een flesje appelsap, Lees verder

2009: De nieuwe Q-song is er (audio)

Liedjes over radio worden wel eens vaker opgenomen door de grootste artiesten. Denk maar aan Lees verder

2002: Qmusic en de CIM-cijfers (audio)

"Wij zijn zeer tevreden met deze CIM-cijfers. Zij bevestigen de uitstekende start van Qmusic. Onze Lees verder

2006: Qmusic is de favoriete homozender

Voortaan mag de commerciële radiozender van de Vlaamse Mediamaatschappij zich de absolute roze frequentie noemen. Lees verder

2008: Qmusic: Erwin ging, Kürt kwam

U las het gisteren in deze mediakrant, u hoorde het van de heren radiomakers zelf Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in commercieel, deejays, usa
Het is vandaag 20 november… 1993 (audio)

Het radiodagboek van 20 november -323 (video)

Peter Verhoeven vijf jaar vol vanuit de VS – 1 (video)

Kicken op radio en zo (58)

Het is vandaag 19 november… 2001 (audio)

Het radiodagboek van 19 november – 322 (audio)

Sluiten