fbpx

RadioVisie

.
Yesterdayland
.

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 1 (video)

Peter van Dam werd geboren met een resistent radiovirus in het bloed, logisch dat hij evolueerde tot een polyvalente radiomaker. Z’n opdrachten brachten hem naar alle uithoeken van de wereld. Van Caroline, Atlantis en Mi Amigo tot de Nederlandse publieke omroep, BRT, VTM en Luxembourg om via de VS en Tokyo FM terug in Vlaanderen te belanden.

Deze odyssee, die een boek op zich zou opleveren, leidde tot een niet te evenaren ervaring op alle gebied binnen het medium radio. ‘Hoog tijd om die kennis te delen met radiomakers radiofans en zelfs radioluisteraars in de Lage Landen’, oordeelde ‘Damski‘. Daarom lees je vanaf nu, iedere zondag opnieuw een episode van ‘Radio dombo’s’ bij RadioVisie. 

Tips en tricks

Bestaat er zoiets als een handboek voor radiostations? De tien gouden rules, die succes garanderen? Neen, maar ik kan je wel een heleboel dingen vertellen die je vooral niet moet doen. En zo’n boek moet je natuurlijk voor je eigen station interpreteren. 

In de States, de bakermat van commerciële radio, heb je winners en losers in alle markten. Maar de winnaars hebben allemaal één ding gemeen. Ze zijn constant in beweging, passen zich aan. Van AM naar FM van analoog naar digitaal, radio past zich aan. 

Je kan beter honderd nieuwe dingen proberen waarvan er zevenennegentig blijken niet te werken dan maar twee dingen te proberen die niet blijken te scoren. Wie de moeite neemt de komende episodes te lezen, steekt daar zeker iets van op, of je bent niet bezig met radio. F

Cijfers en meer

Radio is een spel van getallen. En het eindresultaat is 100%. Dat is het getal op de ratings, het boekje, het luisterrapport. Met of zonder jouw station, het is en blijft 100%. Het komt er dus op aan een zo groot mogelijk stuk van die 100 jouw kant op te krijgen. 

Die 100% staat voor mensen, luisteraars. Succesvolle radio wordt gemaakt met de luisteraar in gedachten, consumer focused om onze Amerikaanse vrienden te citeren. Om zoveel mogelijk luisteraars te veroveren, zal je ze dus moeten weghalen bij bestaande stations. De enige manier waarop jouw cijfers stijgen zijn de anderen te laten dalen. Het blijft 100%…. 

Winnen via marketing

Het is een beetje als oorlog, je moet territorium winnen, je moet de concurrentie verslaan. Je moet ze niet afmaken, je moet er alleen voor zorgen dat er meer mensen naar jou luisteren. Een radiostation is een product. En ieder product heeft marketing nodig. 

Maar wat is dat Marketing? En wat doet dat ? Iedereen denkt meteen aan advertentie, promotie, positioneren. Dat zijn allemaal slechts onderdelen van die marketing. Marketing begint met het maken van een product dat mensen willen consumeren, een aantrekkelijk product met legio voordelen. Adverteren en promotie helpen om duidelijk te maken waarom iemand een bepaald product consumeert. 

Marketing is het hele proces om iets op de markt te brengen, iets te presenteren aan de consument die je voor ogen hebt. Het begint dus allemaal met het maken van een product dat mensen willen ‘hebben’. Daarna maak je duidelijk wat de voordelen van je product zijn en daarbij gebruik je alle tactieken, alle trukken van de kermis. 

Dat kan adverteren zijn, externe promotie, dat kan gewoon… van alles zijn. Maar als je niet uitgaat van de basics, van de fundamenten, een product dat mensen willen consumeren, dan heb je een probleem.

° Volgende week: Deel 1 – Het begin

De radioplaat

Een hulde aan Willy Willy van The Scabs, die deze week is heengegaan. Het nummer is niet enkel van een favoriete groep van Peter Van Dam, het is ook een boodschap.  


TVV Sound
Yesterdayland
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
‘Regelmaat mag niet voorspelbaar worden’ Een voorbeeld In het begin van de Vlaamse lokale radio mocht
Dirk Moerman, al begonnen met radiomaken toen het medium nog moest worden uitgevonden, trekt naar
‘De beste baan ter wereld!’  Will Luikinga Denk nog eens terug aan de tijd van
‘Zorg dat er iets te doen is!’  Even aanstippen Waar ik in principe een hekel
‘Persoonlijk en dichtbij’ Allemaal goed en wel, maar… Denk aan de politici en hoe ze
‘Het gevecht om luisteraars Een limousine mag uiteraard dook  Wat ook mooi is als voertuig
‘Haal er uit wat er in zit’ Busje komt zo Veel radiostations hebben een busje
‘Wees zoveel mogelijk aanwezig’ Wat te doen met de concurrentie? En wat als een veel

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
JLB gaat een laatste keer naar zee (37)

Nostalgische column Hans Knot (58)

Dick is (nog steeds) radio actief – 22 (video)

Plaatje maar weer – 47

Kicken op radio en zo (35)

Kolder en Klodder – 62 (video)

Sluiten