RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 8 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Weet waar je heen gaat’

Contact houden met je publiek

Bedenk dat wat ook je format is, het is eigenlijk niet cool om fan te zijn van een radio. Vroeger was dat nog aanvaardbaar. Nu doe je dat niet meer. Dus als je met je station op een stand/beurs/… staat, stap zelf op de mensen af en geef ze op die manier de kans met jouw station in contact te komen. Desnoods ga je terug de Straat Op ! – niet traditioneel – wel effectief als je het goed aanpakt. 

Enkele tips

Verwijder alle stoelen. Daar maar een beetje zitten te zitten, geeft een lusteloze indruk. Niet belangrijk? Alle details zijn belangrijk! Als je maar een beetje loopt te klungelen en er ongeïnteresseerd bij zit, wek je de indruk dat je niet gestoord wilt worden. En dat is juist wat je niet wil! 

Het gaat steeds om de eerste indruk. Denk even terug aan het verhaal met de politicus, de bekendste dj van de stad,… Soms komen eigenaars van een klein radiostation naar me toe met de klacht dat het voor de groten zoveel makkelijker is om te scoren. Ik ben het daar niet mee eens. 

Toen we eind jaren ’70 nog live met RTL uitzonden, kon het gebeuren dat een bakker om 4 uur op een zondagochtend met broodjes uit Dinant naar Brussel kwam gereden om die jongens van de radio eten te brengen. 

Eind jaren ’80 werkte ik voor de VBRO, een veel kleinere zender in het Brugse. En ook toen weer kwam de lokale bakker met broodjes. Weliswaar niet van zover weg maar wel met dezelfde bedoeling! Waarmee ik maar wil zeggen, dat het niet om de sterkte van de zender gaat, wel om wat je er mee doet. 

Watt wil je gezien worden?

Hoe ga je om met stagiaires die zo graag in de media willen werken? En beter nog, hoe maak je er nuttig gebruik van ? Door ze alle saaie klusjes te laten doen ? Versturen van prijzen ? Om maar eens iets te noemen ? 

Ik heb een beter idee. Bombardeer je volgende stagiair/vrijwilliger tot Streetmanager! Haar of zijn eerste taak is plaatsen voor je te vinden waar je gezien wilt worden. Welke markt ? Wanneer ? Expositie? Grote manifestatie ? 

Maak een grote kaart van je zendgebied en markeer waar de parken zijn, de grote supermarkten, de interessante plekken kortom. Maak een kalender en zorg ervoor dat je minstens eens per week op een van die interessante plekken aanwezig bent. Flyer, sticker, aandacht op de radio. 

Eens per week, een jaar lang. Kan je niet zo vaak? Ga voor iets minder maar doe het! Aanwezig zijn, op de details letten en van te voren goed weten, wat je gaat zeggen. 

Zorg dat iedereen die deelneemt er plezier aan beleeft! Je bent aardig op weg een leider in je markt te worden. En je doet het allemaal zelf ! In de luchtvaart zeggen ze tegen de piloot ook niet: hier zijn de sleutels, ga maar een eindje vliegen. Ze weten waar ze naartoe gaan. Veel radiostations zetten de zender aan, de pc de limiter, de jocks. Maar hebben geen idee waar ze heen gaan.

DE RADIOPLAAT: Status Quo – ‘Safety Dance”‘

Pogo dansen

De Canadese groep Men Without Hats werd in 1976 opgericht als Wave 21. Ze scoorden hun grootste hit, Safety Dance (geschreven door de zanger Ivan Doroschuk), in 1983, het nummer stond in België twaalfde in de hitlijst. Toch was het nummer al in 1982 uit, en scoorde het aanvankelijk niet. Het succes kwam er pas na een 12”-versie die in discotheken goed scoorde. 

Er was ook discussie over de betekenis van de tekst. Velen meenden dat het een metafoor was voor nucleaire oorlog, anderen dat het een campagne was voor veilige seks. Gitarist Stefan Doroschuk gaf echter in een interview toe dat het over zijn broer (de zanger) ging, die in de begin jaren tachtig in Ottawa buiten was gegooid, omdat hij pogo danste op de B52’s! 

Neveneffecten

In die tijd raakten disco(theken) in opspraak doordat punk en new wave ontstond. Men Without Hats beschouwde zichzelf als een anarchistische punkband. MTV begon hun videoclip te spelen, en creëerde twee onverwachte beroemdheden: Anne Dussault had de woorden ‘and sing’ ingezongen, en in de videoclip lipte Louise Court dit, zij werd later uitgeefster van het Britse magazine Cosmopolitan. 

De groep Status Quo bracht een cover uit van het nummer op hun album Don’t Stop in 1996. Zij deden een beroep op de zangeres Tessa Margaret Niles (nu 58), di al samenwerkte met onder andere Eric Clapton, The Rolling Stones, The Police, David Bowie en andere Duran Duran’s; om er maar een paar op te noemen. 

Grappige covers

De onderstaande videoclip is de pseudo-live versie van de cover van Status Quo. Het nummer was echter niet alleen zeer geliefd als cover, het werd ook maatschappelijk gebruikt. Zo is hier een grappige parodie op medische hygiëne, en daaronder een zogenoemde Flash Mob (groepsdans) op een trouwfeest.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het is vandaag 18 juli… 1976 (audio)

Op 18 juli 1976 was er een nieuw programma op Radio Mi Amigo te horen Lees verder

Het is vandaag 15 juli… 1973 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 20 maart… 1976 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 16 januari… 1977 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 12 januari… 1977 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 17 juli… 1973 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 15 juli… 1973 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 28 augustus… 1974 (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x