RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 7 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Aanwezig zijn’

Kom naar je luisteraar

Door naar de luisteraar in je stad, dorp, regio te gaan. Hem te ontmoeten en met een vette glimlach op hem of haar af te stappen! Politici geven het goede voorbeeld. Tijdens de maanden voor de verkiezingen lopen ze stad en land af om handjes te schudden. Politici hebben eens in de vier jaar verkiezingen.

Voor een radiostation zijn het iedere dag verkiezingen. In de nieuwe realiteit kunnen we iets leren van de marketing en van de strategieën van anderen. De traditionele truckjes, die we vroeger kenden, moeten we vervangen door niet traditionele. En ervoor zorgen dat luisteraars binnen ons zendbereik voor ons kiezen. Daarbij is het traditionele denken voorbij. Ik ken geen succesvol politicus die het alleen moet hebben van billboards en tv-optredens.

In je zendgebied opvallen 

Ze vergeten daarbij dat we in de zogenaamde showbizzindustrie zitten. Een vriendin van me zit in de liefdadigheid. Ze is 35 en is het type vrouw waarvan menig radiostation graag wil zeggen dat zij luistert. Ze vroeg me een keer om enkele adressen voor donateurs. Toen ik de naam van een bekende bij een minuscuul stationnetje in Zeeland opgaf, wist ze meteen over wie ik het had. Ooit had hij als dj van dat station haar op kantoor verrast met een pizzalunch. 

Radio is voor haar die man, dat station.. voor altijd! De grote stations hebben hun luistercijfers. Kleinere stations kunnen die veel te dure onderzoeken niet betalen en komen dan meestal met veelbelovende cijfers, die ze halen uit een eigen zogenaamd onderzoek. Geen adverteerder die daar nog in trapt. Het is alleen door in je zendgebied telkens opnieuw op te vallen dat je de strijd om de cijfers kan winnen. 

De naam van je station moet synoniem zijn voor radio. Als iemand de naam van jouw station uitspreekt moet er bij anderen meteen een lampje gaan branden. Gebeurt dat niet dan zit je met een probleem. 

Streeds hetzelfde

Radio is Big-Fm is Radio en opnieuw en opnieuw. Radio is herhaling, herhaling, herhaling en dat in het kwadraat. Hoe belangrijk is een eerste indruk als je iemand ontmoet? Er zijn duizenden boeken over hoe je een goede eerste indruk moet maken. Geen kauwgom, niet roken, gekleed voor de ontmoeting. 

Waarom maken de meeste radiomensen er dan een gewoonte van om er tijdens publieke optredens altijd uit te zien alsof ze net uit hun bed komen ? Als je als radiostation naar buiten treedt, is het belangrijk dat je over die vormgeving gaat nadenken. 

Graag een degelijke communicatie

Zo deed ik ooit een radiopromotie met een zeer enthousiaste jonge marketingboy uit het Antwerpse. Het was zaterdagmiddag, zonnig en de bedoeling was om op een grote parkeerplaats bij een giga supermarkt flyers te gaan uitdelen. Om  14.00 uur komen we aan op de parkeerplaats. Van de aanwezige promomensen had niet de helft een T-shirt van het station en de andere helft liep over het parkeerterrein als kippen zonder kop. Niemand scheen enig idee te hebben wat we gingen doen. 

Als onze Antwerpse marketingboy een pistool had gehad, er waren slachtoffers gevallen. Waarop ik vroeg of hij de mensen wel had gescreend ? Neen, ze waren via een bureau geselecteerd op leeftijd en uiterlijk.. en moesten zich melden bij de supermarkt. 

Dag na dag, uur na uur

Niet goed communiceren is dodelijk! En leg het ze uit. Hoe ga je op iemand af? Big Smile. Hoe sta je achter de tafel bij de infostand op de beurs ? Hoe overhandig je een sticker/ flyer? Wat ga je zeggen? 

Denk na over hoe je naar buiten komt, wat je wil gaan doen, wat je wil communiceren. Denk niet dat mensen ineens de neiging krijgen om naar jouw station te luisteren alleen maar omdat je ergens staat met een mengpaneel en 2 pc’s. 

Die tijden zijn voorbij, dat is het traditionele marketing denken. Het gaat nog steeds om de eerste indrukken en hoe je dag na dag, uur na uur aanwezig binnen je zendbereik kan zijn. Groot of klein.

DE RADIOPLAAT: Súbeme la radio – Enrique Iglesias ft. Descemer Bueno, Zion & Lennox

Op 24 februari bracht de Spaanse zanger Enrique Iglesias, samen met het Puerto-Ricaanse duo Zion & Lennox, en de Cubaanse zanger Descemer Bueno een nummer uit dat ze ook samen (met nog een paar anderen) geschreven hadden. ‘Súbeme la radio’ (Engels: Turn up the radio) werd de achtste hit voor Enrique in Spanje, en het werd een nummer 2 in de Hot Latin Chart in Amerika.

Het nummer is in het Spaans gezongen, er werden later ook Spanglish (Spaans-Engels) versies van gemaakt. Enrique Iglesias kondigde het nummer aan via sociale media, de videoclip is een grootse productie, waarin heel wat gastartiesten optreden, en veel publiek in de straten. Het nummer scoort tot vandaag op YouTube, deze week haalde het al 1.126.684.604 (1,1 miljard !!!) weergaven, goed voor ongeveer 1 miljoen euro extra inkomsten.  

Enrique (Miguel) Iglesias (Preysler) is de derde (en jongste) zoon van de gekende crooner Julio Iglesias, en journaliste Isabel Preysler, hij wordt in mei 44 jaar oud. Hij wordt wel eens de ‘koning van de Latijnse pop’ genoemd, wereldwijd verkocht hij al meer dan 150 miljoen platen, waaronder een zevental Top 10 hits in de Amerikaanse Bilboard, en ook nog 27 nr. 1 hits in de Hot Latin Tracks van Bilboard, én 14 nr. 1 hits in de Dance Charts van Bilboard. 

Descemer Bueno wordt in juli 48 jaar, hij debuteerde als basgitarist bij een Cubaanse troubadour, naast eigen werk werkte hij ook samen met Enrique voor bv. de hit ‘Bailando’. Zion (geboren als Félix Ortiz Torres) en Lennox (geboren als Gabriel Pizarro) werken al sedert 1988 samen in het reggaeton genre: een muziekstroming in Puerto Rico, met rappende teksten tegen een dwingend en herhalend ritme. 

SONGTEKST en vertaling

Súbeme la radio
Tra-tráeme el alcohol
Súbeme la radio que esta es mi canción
Siente el bajo que va subiendo
Tráeme el alcohol que quita el dolor
Hoy vamos a juntar la luna y el sol
Súbeme la radio que esta es mi canción
Siente el bajo que va subiendo
Tráeme el alcohol que quita el dolor
Hoy vamos a juntar la luna y el sol
Ya no me importa nada
Ni el día ni la hora
Si lo he perdido todo
Me has dejado en las sombras
Te juro que te pienso
Hago el mejor intento
El tiempo pasa lento
Y yo me voy muriendo (y yo me voy muriendo)
Si llega la noche y tú no contestas
Te juro me quedo esperando a tu puerta
Vivo pasando las noches en vela
Y sigo cantando bajo la luna llena
Súbeme la radio que esta es mi canción
Siente el bajo que va subiendo
Tráeme el alcohol que quita el dolor
Hoy vamos a juntar la luna y el sol
Súbeme la radio que esta es mi canción
Siente el bajo que va subiendo
Tráeme el alcohol que quita el dolor
Hoy vamos a juntar la luna y el sol
Huyendo del pasado
En cada madrugada
No encuentro ningún modo
De borrar nuestra historia
A su salud bebiendo (a su salud bebiendo)
Mientras me quede aliento (mientras me quede aliento)
Solo le estoy pidiendo (solo te estoy pidiendo)
Romper este silencio (romper este silencio)
Súbeme la radio que esta es mi canción
Siente el bajo que va subiendo
Tráeme el alcohol que quita el dolor
Hoy vamos a juntar la luna y el sol
Súbeme la radio que esta es mi canción
Siente el bajo que va subiendo
Tráeme el alcohol que quita el dolor
Hoy vamos a juntar la luna y el sol
Ando loco y desesperado en busca de tu amor
No me dejes en esta soledad, te pido
En verdad te digo, vuelve conmigo
Si tú me llamas, te juro que bailamos


Y yo quiero verte ya
Ya no aguanto más
Quiero darte calor
Solo una vez más
Ya no aguanto más
Quiero verte ya
oh oh oh
Yo no te miento (oh oh oh)
Todavía te espero (oh oh oh)
Sabes bien que te quiero (oh oh oh)
No sé vivir sin ti (no)
Yo no te miento (oh oh oh)
Todavía te espero (oh oh oh)
Sabes bien que te quiero (oh oh oh)
No sé vivir sin ti (no)
Súbeme la radio que esta es mi canción
Siente el bajo que va subiendo
Tráeme el alcohol que quita el dolor
Hoy vamos a juntar la luna y el sol
Súbeme la radio que esta es mi canción
Siente el bajo que va subiendo
Tráeme el alcohol que quita el dolor
Hoy vamos a juntar la luna y el sol
Súbeme la radio
Tra-Tráeme el alcohol
Súbeme la radio

Luister naar de radio
Breng me de alcohol
Luister naar de radio dat dit mijn lied is
Voel de bas die omhoog gaat
Breng me de alcohol die de pijn wegneemt
Vandaag gaan we naar de maan en de zon
Luister naar de radio dat dit mijn lied is
Voel de bas die omhoog gaat
Breng me de alcohol die de pijn wegneemt
Vandaag gaan we naar de maan en de zon
Het maakt me niet meer uit
Noch de dag noch het uur
Als ik alles kwijt ben
Je hebt me in de schaduw gelaten
Ik zweer dat ik aan je denk
Ik maak de beste poging
De tijd gaat langzaam
En ik ga dood (en ik ga dood)
Als de nacht komt en je antwoordt niet
Ik zweer dat ik aan je deur wacht
Ik leef de nachten door met zeilen
En ik blijf zingen onder de volle maan
Luister naar de radio dat dit mijn lied is
Voel de bas die omhoog gaat
Breng me de alcohol die de pijn wegneemt
Vandaag gaan we naar de maan en de zon
Luister naar de radio dat dit mijn lied is
Voel de bas die omhoog gaat
Breng me de alcohol die de pijn wegneemt
Vandaag gaan we naar de maan en de zon
Op de vlucht uit het verleden
In de vroege ochtend
Ik kan geen enkele manier vinden
Om onze geschiedenis te wissen
Om je gezondheid te drinken (om je gezondheid te drinken)
Terwijl ik adem blijf (terwijl ik adem blijf)
Ik vraag het je gewoon (ik vraag het je gewoon)
Breek deze stilte (breek deze stilte)
Luister naar de radio dat dit mijn lied is
Voel de bas die omhoog gaat
Breng me de alcohol die de pijn wegneemt
Vandaag gaan we naar de maan en de zon

Luister naar de radio dat dit mijn lied is
Voel de bas die omhoog gaat
Breng me de alcohol die de pijn wegneemt
Vandaag gaan we naar de maan en de zon
Ik word gek en wanhopig op zoek naar jouw liefde
Laat me niet achter in deze eenzaamheid, vraag ik je
Echt, ik zeg je, kom terug met mij
Als je me belt, ik zweer dat we dansen
En ik wil je al zien
Ik kan er niet meer tegen
Ik wil je warmte geven
Nog een keer meer
Ik kan er niet meer tegen
Ik wil je al zien oh oh oh
Ik lieg niet tegen je (oh oh oh)
Ik wacht nog steeds op je (oh oh oh)
Je weet goed dat ik van je hou (oh oh oh oh)
Ik weet niet hoe ik moet leven zonder jou (nee)
Ik lieg niet tegen je (oh oh oh)
Ik wacht nog steeds op je (oh oh oh)
Je weet goed dat ik van je hou (oh oh oh oh)
Ik weet niet hoe ik moet leven zonder jou (nee)
Luister naar de radio dat dit mijn lied is
Voel de bas die omhoog gaat
Breng me de alcohol die de pijn wegneemt
Vandaag gaan we naar de maan en de zon
Luister naar de radio dat dit mijn lied is
Voel de bas die omhoog gaat
Breng me de alcohol die de pijn wegneemt
Vandaag gaan we naar de maan en de zon
Luister naar de radio
Breng me alcohol
Luister naar de radio

Songwriters: Carlos Enrique Ortiz Rivera / Luis E Ortiz Rivera / Descemer Bueno / Enrique Iglesias / Felix Ortiz / Gabriel Pizarro / Juan G Rivera VazquezSongteksten voor Súbeme La Radio © Warner/Chappell Music, Inc, Sony/ATV Music Publishing LLC, Kobalt Music Publishing Ltd.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx