RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 6 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Plezier het sleutelwoord’

Hoe een band met de luisteraars op bouwen

Het is vooral een kwestie van loyaliteit. En daarvoor is het niet-traditionele marketing denken broodnodig. Vergeet al wat je over radio ooit hebt geleerd en begin van vooraf aan. 

Terug De Straat op, maar hoe ? Disc jockeys/presentatoren staan vaak te knorren als ze in contact komen met luisteraars. Moet ik echt in die kooi gaan zitten zodat de mensen alles kunnen zien wat ik doe? Liever veilig in mijn studiootje zodat niemand me kan zien.

Andere denkmentaliteit

Het grote probleem is dat wij denken als radiomensen, de zogenaamde profs uit de business. De reden dat we niet verder komen, is dat we veel te veel in radiotermen denken. We zitten te vergaderen en komen met ideeën. 

Voor spelletjes, voor vormgeving, voor items..(het woord alleen al) We vergaderen over de sound, de techniek, de instelling van de limiter…. Toen ik in Hasselt een keer als consultant werkte had ik tijdens de middagpauze in de lobby een aantal foto’s van de stad gehangen. 

Toevallig was het die ochtend markt in de stad en had ik een aantal mooie plaatjes van winkelende huisvrouwen met hun kids. Diezelfde middag had iedereen op het station het over die geweldige foto’s in de lobby. Wat ik daarmee wil zeggen is dat het goed is om af en toe de dynamiek eens te verleggen. Laten zien voor wie je aan het uitzenden bent, verricht wonderen. 

Tijdens mijn werkzaamheden bij Radio 10 Gold maakte ik het enorme zendbereik duidelijk door in de gang naar de studio een kaart van Europa te hangen. Daar kon je duidelijk op zien hoe ver de 675 AM zender reikt. Met het toen uitgestraalde vermogen kwam de zender met name tijdens de avond en nacht tot ver in Frankrijk, Spanje en zelfs op het Lido di Jesolo in Venetië kon ik op mijn portable luisteren. Pas toen de kaart in de gang hing, ging het voor een aantal medewerkers dagen dat ze zo ver te ontvangen waren. 

Beleef pret in je werk

Maak duidelijk wat je wil zeggen, praat niet zo radio – radio. Een station, dat slecht scoort, heeft dat aan zichzelf te danken, het ligt nooit aan de luisteraar. Als je ziet dat iets niet werkt, moet je er iets aan doen. Het is als bij voetbal. Wie continu verliest, zal zijn plannen moeten bijstellen. 

De winnaar tracht zijn positie te handhaven. Plezier in je werk! Hoe je het ook draait of keert. Van alle succesvolle stations of omroepen waar ik gewerkt heb, was plezier het sleutelwoord. Radio 10 Gold ging in de jaren negentig als een Juggernaut, als een speer. Natuurlijk was de muziek ok, de vormgeving dik in orde de presentatoren oude rotten in het vak. Wat we echter nooit zullen vergeten, is hoe de directie van toen regelmatig de meest gekke feesten organiseerde. 

Van boottochten op de Amstel tot tramritten door Amsterdam. Waarbij de jongens en meisjes van Sales met de programmamakers met elkaar samen plezier hadden. En dat plezier hoorde je als luisteraar. We hadden de grote zakken geld, die we toen verdienden ook kunnen verdienen in een andere branche. Maar we hadden nooit zoveel plezier gehad! 

Als je als maker plezier hebt in het maken van een product dan straalt dat ervan af. Als jij plezier hebt, heeft een luisteraar dat ook. Zo simpel is het. Stop met denken in radio radiotermen. 

Op welke manier?

Hoe kunnen we onze core audience beter bedienen? Moet het tempo van de middagprogrammatie niet hoger dan in de ochtend? Als we nu eens zeggen: ‘Nooit meer twee keer dezelfde song’. Dat zijn radiotermen. Of spelletjes op de radio. 

Daarvan wordt door “deskundigen” beweerd dat slechts 8% van je luisteraars erop reageert. 8% van je luisteraars zijn blijkbaar actief genoeg om de telefoon op te pikken om een prijs te winnen. Als Mc Donalds een product heeft wat slechts 8% van zijn omzet draait, wordt het van de kaart verwijderd. 

Spelen via de radio moet fun zijn

We moeten dus ook grondig nadenken over spelletjes op de radio want laten we eerlijk zijn. 95 % van de spelletjes die je hoort zijn waardeloos en dienen enkel de adverteerder. Ook bij spelletjes geldt dat het fun moet zijn om naar te luisteren! Of spannend…of interessant of emotioneel. Een vrijblijvend gesprek waarbij iemand niets wint is een downer, is geen fun en is dus anti reclame. 

Domme vragen horen bij domme spelletjes en bij domme radiostations. Ja maar, wij hebben een spotje voor onze radio bij de lokale televisie. Zo van any publicity is good publicity. Of wij hebben een campagne met billboards in heel de stad. Vergeet het allemaal als je fundamenten niet goed zijn. Hoe gaan we de Ipod dan verslaan? Hoe gaan we die grote concurrent uit Hilversum of Brussel dan de das omdoen ? 

De Radioplaat: No Justice – Song On The Radio

In 2001 namen drie leden van de coverband No Justice (uit Stillwater,Oklahoma – Amerika) de naam over, en trokken zanger Steve Rice aan. Vanaf 2003 zouden ze vier albums, en één dubbel live-album uitbrengen, op dat laatste stonden ook covers van U2 en Tom Petty. Ze hadden succes met muziek die ‘Red Dirt’ werd genoemd, ‘Americana-Southern Rock blend’. 

Toch werd op 5 september 2013 – onverwacht – het einde van de groep aangekondigd via sociale media. Er zou nog een laatste concert volgen in Oklahoma, daarna was het gedaan. De frontman-zanger Steve Rice was sedert maart 2013 al drie keer geopereerd, eerst aan de gal, daarna om vocht rond zijn hart te verwijderen. Er traden ook longcomplicaties op. 

Uiteindelijk liep alles goed af, Rice liet weten dat ‘de Grote Man hierboven voor hem had gezorgd, en dat hij duidelijk grote plannen had voor zijn leven’. In 2017 kwam dan nogmaals onverwacht nieuws: de groep kondigde (weer via sociale media) een concert aan in Oklahoma, en deden er daarna nog twee in 2018, en ook al twee in 2019. 

Het nummer ‘Song On The Radio’, gaat over een reiziger, die door liedjes op de radio aan iemand wordt herinnerd, waarop hij heel verliefd is, iemand die hij mist. Hij belt en schrijft haar, doch ‘benzine en hotelkamers’ houden hem nog weg van haar. Hij wil niet alleen zijn, de magie van radioliedjes houdt hen samen. 

Met een beetje fantasie, en een goed radiostation, komen we overal wel doorheen!  Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het is vandaag 18 juli… 1976 (audio)

Op 18 juli 1976 was er een nieuw programma op Radio Mi Amigo te horen Lees verder

Het is vandaag 15 juli… 1973 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 20 maart… 1976 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 16 januari… 1977 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 12 januari… 1977 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 17 juli… 1973 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 15 juli… 1973 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 28 augustus… 1974 (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx