RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 5 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een tweede bakker

Internet als storende factor?

Op een feestje vroeg iemand mij onlangs wat ik doe voor de kost. Toen ik hem vertelde dat ik voornamelijk met radio bezig ben keek de heer in kwestie mij een beetje meewarig aan. Zo van ‘Jezus wat ben ik blij dat ik niet in jouw plaats ben’. 

Hij vertelde me dat hij al jaren niet meer naar de radio luisterde en muziek voornamelijk van het internet plukte. Op zijn iPod tal had hij interessante programma’s die hij kon beluisteren als het hem uitkwam. 

Wat zitten we nog te doen op FM ? Radio staat op een kruispunt, er zijn veel meer spelers op de markt dan pakweg twintig jaar geleden, de mogelijkheden om te luisteren zijn helemaal anders, het succes van toen (lees:die torenhoge luistercijfers) is veel moeilijker te bereiken. 

Verkeerde reclame

Pas als je goed in de gaten hebt wat er allemaal anders is, kan je aanpassen en verbeteren en je vaste plaats binnen een regio garanderen. Eigenlijk heeft radio in de Lage Landen dat wel heel veel aan zichzelf te danken. 

In deze branche zijn we zover gekomen dat we op de radio reclame maken voor tv-programma’s. Je zegt dus letterlijk tegen een luisteraar: zet ons maar af kijk vanavond maar naar….

Radio is de hoer van alle media, alles voor een eurocent. En dan maar raar staan kijken dat luisteraars dat niet meer pikken, ze weten inmiddels wel beter. Tijd om het geweer van schouder te veranderen, tijd om eens na te denken misschien? 

Hoe echt beginnen?

Ik ben de eigenaar, de disc jockey, de sales manager en hoofd techniek. (Bezige Bij FM is dan misschien beter). Natuurlijk draai ik de muziek die ik leuk vind en waarvan ik denk dat jij ze ook leuk gaat vinden. 

Stel dat ik morgen met Big FM start en ik bezoek 25% van mijn potentiële luisteraars. “Hallo ik ben Peter, hoe gaat het… en je zou me echt een plezier doen als je kan luisteren. Misschien heb ik nog een aardigheidje voor je maar dat hoor je straks op Big FM”

Tel je winst uit, in no time heb je een netwerk van trouwe luisteraars. Als je het iets minder rigoureus aanpakt, kan je binnen afzienbare tijd in je regio een trouwe schare fans opbouwen. Ik ken het voorbeeld van een jock uit Antwerpen, die ondertussen de hele stad wel kent. Of tenminste iemand, die iemand kent, die hem wel kent. 

Door aanwezig te zijn, je voor te stellen en bijvoorbeeld een deal te maken met een lokale bakker. De gratis broodjes van hem ga je op een kantoor afleveren. Die dag is op dat kantoor Big FM numero uno

De tijd van toen

Waar zijn ze gebleven? Radio Contact? Hit FM? Radio Antigoon? Stations, die destijds scoorden, verloren de strijd. De luistercijfers donderden in mekaar. Luisteraars gingen massaal naar de concurrentie. En bleven daar massaal plakken. 

Omdat er geen loyaliteit bestond tussen de stations en hun luisteraar! Als er een bakker in het dorp is en er komt een tweede bij is het logisch dat mensen bij de nieuwe bakker proberen. Wat je uiteindelijk wil – bakker of radiostation – is dat die consument die bij de concurrent gaat uiteindelijk weer bij jou terugkomt. 

De Radioplaat: The Traveling Wilbury’s – The Wilbury Twist

In 1987 waren zowel George Harrison, als Tom Petty en Roy Orbison aan het samenwerken met Jeff Lynne, ooit begonnen bij The Move en later het brein achter Electric Light Orchestra. Als er zoveel talent in huis is dan zit er snel een explosief initiatief in de muzieklucht. Geniën zijn daar immers constant mee bezig! 

Tussen George en Roy klikt het, zij willen samen iets opnemen, in een kleine studio van… Bob Dylan! George bestelde ook nog muziekapparatuur bij Tom Petty, en als er dan in de studio nog een doos staat met een sticker ‘Handle with care’ op… Ze stellen zich voor als de halfbroers Wilbury, met schuilnamen als ‘Lefty’, ‘Nelson’, ‘Otis’, ‘Charlie T.’ en ‘Lucky’.

Het viertal werkte niet lang samen: Roy Orbison overleed in 1988, korte tijd later kwam ook het einde van de groep. George Harrison zou in 2001 sterven, Tom Petty vorig jaar. Bob Dylan wordt in mei 78 jaar, Roy Wood wordt even oud in november. Van hun eerste album werden vijf miljoen stuks verkocht, het tweede (zonder Roy) werd “vol. 3” genoemd!

Uit dat tweede album werd in 1990 Wilbury Twist uitgebracht, voor de promotie werd een videoclip uitgebracht waarin bekende sterren optraden. Later werden andere montages van beelden gemaakt voor het nummer. De twist wordt gedanst met ritmische voeten, versterkt door wiegende heupen en veelzeggende gezichtsuitdrukkingen. 


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Bart
Bart
17 maart 2019 - 19:30 19:30

In radioland maken veel bakkers hetzelfde slecht brood… nochtans denken ze allen dat het superlekker is.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx