RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 3 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio als unique selling product

De juiste formule

Zonder de juiste muziek, zonder een killer ochtendshow, zonder voldoende timechecks, zonder het correcte regionale weer, zonder betrokkenheid, zonder de juiste vormgeving, kortom zonder de fundamenten kan je van alles proberen. Het werkt niet, het scoort niet.

En als je ooit denkt dat je het helemaal voor elkaar hebt, stop er dan maar mee want het is nooit helemaal goed. Morgen kan het beter! Denk na over de verpakking van je product! Als vormgeving niet belangrijk zou zijn stond er op de pakken van Dreft of Sunlight gewoon zeep! Vormgeving, verpakking is belangrijk voor je product.

Radio in de supermarktsfeer

Nu we toch in de supermarkt zijn bij Dreft… De marketeers van Dreft weten heel goed dat als er geen Dreft op de plank staat in de supermarkt er niets verkocht zal worden. Waarmee ik wil zeggen: staat je zender hard genoeg, doe je er alles aan om binnen de grenzen van het legale alles uit je techniek te halen?

Hoe klinkt je radio? Met andere woorden, weet je technisch waarmee je bezig bent ? Want minder signaal = minder luisteraars… Minder luisteraars = minder adverteerders..

Radio is een product

Net als een Mont Blanc pen. En ik weet dat de pen die je gratis krijgt bij je benzinestation ook schrijft. Toch zijn er mensen die € 150,00 uitgeven aan een pen. Het gaat goed met de sales van Mont Blanc. En die gratis pennen zie je ook overal. Maar hoe zit het met Parker? Die verkoopt niet zoveel dezer dagen.

Met een doorsnee prijs van € 35,00 zit er geen prestige in een Parker en is hij te duur in vergelijking met de gratis pennen die je overal krijgt. Wie graag gewoon wodka drinkt en zegt ‘wodka is wodka’ koopt een fles Popov voor vijf euro. 

Als je echte wodka wilt, zoek je Stolichnaya en betaal je voor dezelfde hoeveelheid € 35,00 euro. En wie valt uit de markt ? Good old Smirnoff tegen € 11,00 euro voor een fles. De prijs is niet goed, het prestige is verdwenen.

Hetzelfde is aan de hand met radio. Je hebt radiostations aan beide kanten van de prijs/kwaliteitscurve. Bedenk daarbij dat alle aardse radio op dit moment vrij beschikbaar is, dus behalve de moeite niets kost!


Hoe kan je de consument veroveren?

Hoe kom je dan in het hoofd van die consument? Zowel in dat van de luisteraar als van de adverteerder ? Als je een station hebt dat zich verkoopt als de zender met de meeste muziek en als dat je enige punt is, dan kan je er maar beter voor zorgen dat je dat ook doet. 

Tien na elkaar, een uur zonder commercials… Je moet dan wel beseffen dat je op de prijs/kwaliteitscurve onderaan staat. Je bent de Popov, de gratis pen. Als je liever de positie van Mont Blanc hebt en daarbij de passende inkomsten, zal je iets meer vlees aan het bot moet bieden. 

Het is je uitdaging om je radio, je product in het hoofd van de consument te krijgen. Je moet het product dus binnen de context krijgen van wat de luisteraar al weet over jou en je concurrentie. Je moet dus weer huiswerk gaan maken.

Positioneren, waar het allemaal mee begint, is de truc om te weten wat in je uitzendgebied leeft, wat de sterke punten van je grootste concurrenten zijn en waar zijn zwaktes liggen. Het gaat erom je concurrent aan te vallen op de zwakke punten en de sterke punten van de concurrent te herpositioneren. Je zijn sterke punten eigen te maken. 

Let wel, het gaat daarbij om wat de consument, de luisteraar weet van je concurrent, niet wat jij er van weet. Dat is volkomen onbelangrijk.

Geloofwaardigheid winnen

Positioneren betekent een manier vinden om je boodschap duidelijk te maken, wat vroeger een USP was. Een unique selling proposition. Die term behoort tot het verleden omdat er veel meer nodig is. Het gaat om een USP die mensen nog willen geloven! 

Het gaat erom een station, een product te hebben dat uit de grijze massa springt, geloofwaardig is en voor een groot aantal potentiële luisteraars open staat. Een sterk radiostation, een sterk merk tilt radio boven de utility status uit, het moet meer zijn dan een nutsbedrijf als je aan de bovenkant van de kwaliteit/prijscurve wil bereiken. 

De Radioplaat: Slade – Radio Wall Of Sound

De groep Slade heeft tussen 1971 en 1991 in Engeland zes nummer 1-hits gehad, vier nummer 2-hits, twee nummer 3-hits, en één nummer 4-hit. Meestal waren het luide pop-rock nummers uit de beginjaren. De groep was ook gekend als volumegroep, ooit werd in de streek van Vorst Nationaal gedacht dat er een aardbeving was, doch het was de groep die daar optrad. 

Het nummer ‘Radio Wall Of Sound’ was niet bij dat hit-geweld, het werd uitgebracht in 1991 en haalde net niet de Top 20. De song was wel hun laatste wapenfeit, in 2013 werd ‘My oh My’ nog even opnieuw uitgebracht en er is de jaarlijkse kerstkalkoen met ‘Merry Xmas Everybody’. Het was bovendien de aankondiger van het (verzamel)album ‘Wall Of Hits’.  

‘Radio Wall Of Sound’ was eerst een soloproject van zanger-basgitarist Jimmy Lea, uiteindelijk werd de stem van vaste zanger Noddy Holder in het refrein bijgevoegd. Voor het Amerikaanse radio-effect werd de Engelse presentator Mike Read ingehuurd, die ook het einde (en het begin) van het nummer inspreekt: ‘Stay Tuned tot this Frequency’. 

Er werd een single, maxisingle, cassette en CD uitgebracht, de videoclip werd gefilmd op het dak van een radiostation, en de groep deed ook studio-optredens onder ander in ‘Top of the Pops’. In België was het nummer kort genoteerd, het geraakte tot de 21e plaats in de Ultratop.         

https://youtu.be/5uRy80DykIs

Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jan D.M.
Jan D.M.
3 maart 2019 - 11:01 11:01

De radioplaat: wat een mooie vinyl-plaat (of cd) welke Peter Van Dam ons op deze Carnavalzondag in herinnering brengt: Wall of Hits… van Slade, het verzamelalbum met al hun GROTE hits… waar hoort men ze nog eens op de radio ???

Rett
Rett
3 maart 2019 - 10:54 10:54

alweer wijze woorden, hopelijk worden ze gelezen.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx