fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 2 (video)

Those were the luisteraars!

Het begin

Marketing begint in het hoofd van de luisteraar. Het is gefocust op de consument niet op de competitie. Gefocust op de consument niet op je concurrent ! Natuurlijk is het makkelijk als je als eerst nieuw in een regio komt. 

Je kan het eerste Oldiestation zijn, het eerste nieuwsformat uitproberen, een zender voor buitenlandse werknemers.. Je bent dan de eerste, moeilijk te verslaan in dat segment. Maar het actuele probleem is dat je nergens meer als eerste kan komen, waarmee dan ook. Eerste zijn volstaat al lang niet meer, knokken voor iedere luisteraar is de opdracht. 

Het vertrouwen winnen van iedere consument, lees luisteraar. In de huidige competitieve markt zal je de mouwen moeten opstropen, hard werken en goed nadenken om in de gratie van het publiek te komen. Als je erachter kan komen wat de consument, de luisteraar echt wil is het belangrijk dat jij weet wat hij vindt van de concurrentie. 

Zo kom je erachter hoe je op een geloofwaardige manier kan vertellen wat hij of zij wil/kan geloven. Immers, iemand met advertenties proberen te overtuigen is bijna onmogelijk. 

Radio eenvoudig?

Radio is geen makkelijk spel. Het is een tijdje makkelijk geweest. Met slechts een aantal spelers op de markt was het meer een spelletje waarbij het erop aankwam zo vroeg mogelijk van kantoor naar het beste restaurant in de buurt te gaan. Daar zat de manager van het reclamebureau al klaar met de cheque en de afrekening van de vorige maand. Na een goede maaltijd beleefd handen schudden en tot volgende maand maar weer? 

Those where the days my friend ! 

Tegenwoordig is het niet meer voldoende om uit te zoeken wat de grote jongens draaien, die van het net te downloaden en ze ook uit te zenden. Je koopt jingles voor een habbekrats, je maakt een kopie van een succesvol buitenlands station en je bent vertrokken? 

Zo makkelijk is het niet meer. Je zal moet proberen binnen je uitzendgebied in het hoofd van de luisteraar door te dringen. 

Wie, wat, hoe?

Twee soorten consumenten.

Je hebt mensen die de radio hebben aanstaan. Niet meer, niet minder. Zelfs een station met weinig luisteraars weet dat slechts een handvol echt met het medium begaan is. Kijk naar hoeveel reacties je krijgt. Je hebt altijd meer luisteraars. En dan zijn er de adverteerders. Dat zijn ook consumenten van en voor je product! Erger nog, ze betalen de rekeningen op het einde van de maand.

En als je luisteraars vraagt wat ze liefst hebben is het vaak veel muziek, misschien een grappige ochtendshow, niet te veel gepraat en zeker geen commercials. De adverteerder wil graag 15 extra vermeldingen, 50 extra promo’s zo veel mogelijk airplay. Je kan beter een eenvoudiger iets verzinnen.

Ik koop iets en verkoop het met zoveel winst. Veel eenvoudiger dan een product waar aan de ene kant de consument die luisteraar heet staat, en aan de andere kant een adverteerder.

Maar het is toch simpel ? Het is toch hij of zij die met de centen komt die uitmaakt hoe het gaat? Hmm, zo simpel is het niet want als consument 1, de luisteraar het product niet wil, heeft consument 2 er ook niets aan.

Radio is ying en yang tussen twee groepen consumenten.

De luisteraar is de belangrijkste consument

Succesvolle stations zijn gefocust op de luisteraar, hij is de primaire consument. Mensen luisteren niet naar de radio voor de commercials. Adverteerders kopen je product vanwege de luisteraars die je hebt. De waarde van een radiostation is niet te meten in de centen van de hard en software. Het is ook niet de dure zendinstallatie of het mooie kantoor.

De waarde van een station is de goodwill, het aantal adverteerders, de omzet. De goodwill zijn je cijfers, en het bouwen van goodwill zowel naar luisteraars als adverteerders is de sleutel van succes. Veel verdienen aan een station is geen kunst. We verkopen voor een periode van zes maanden alle beschikbare commercials voor de helft van de prijs… zo liquideer je de goodwill.

Raar misschien dat we het de hele tijd nog niet hebben gehad over muziek, tempo,mood,daypart rotation..

Omdat het daar niet om draait. Het gaat erom hoe je in het hoofd van de consument komt met een aantrekkelijk, goed doordacht, uniek product. Daar begint het allemaal mee. Een product met een hoge aantrekkingskracht, eigentijds en duidelijk in de belofte die je maakt.

De radioplaat: Duane Eddy – Rebel Rouser

Lee Hazlewood was een discjockey in Phoenix toen hij in 1958 Duane Eddy ontmoette en met hem de opname van Rebel Rouser maakte. Dat gebeurde niet in een opnamestudio bij één of andere platenmaatschappij, maar in een graansilo! De klank van de gitaar werd met een kleine luidspreker gestuurd door een grote watertank, die als echokamer dienst deed. 

Aan de andere kant nam een microfoon het weer op, met de gekende ‘twang’ klank. De LP kreeg ook de naam van Twangy Guitar mee, en Duane Eddy werd beroemd als Mr. Twangy Guitar. Het handgeklap werd later geleverd door de groep The Sharps, die hun naam nog veranderden in The Rivingtons, en een hit hadden met Papa-Oom-Mow-Mow. 

Het nummer is in de jaren daarna veel gebruikt door radiostations, net als vele andere instrumentale nummers van Duane Eddy, vooral Because They’re Young (vooral bekend geraakt via de zeezenders). Het kwam ook voor in de film Forrest Gump, op het moment dat Forrest (Tom Hanks) door een voetbalveld loopt en de coach hem aanneemt.  


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Mi Amigo 45 vanaf de mv Castor: foto’s en video

In de jachthaven van Blankenberge ligt op dit moment een “echt” zendschip voor anker. Vanaf Lees verder

‘De Wereldtop’ van Radio 1 op Pinkstermaandag

Pinkstermaandag 10 juni zendt Radio 1 van 09:00 tot 13:00 uur ‘De Wereldtop’ uit. Ilse Liebens presenteert Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 73 (video)

Vandaag de laatste aflevering van mijn terugblik op de Amerikaanse radio van de jaren 70 Lees verder

Italië: RMC Sport gestopt, RMC2 terug

Er is na ruim een jaar alweer een einde gekomen aan het radioproject RMC Sport Lees verder

Dit is Mi Amigo 40. Mijn naam is Ferry (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in manneke pop
Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 1 (video)

Het vinyloment van Manneke Pop – slot (video)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 54 (video)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 53 (video)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 52 (video)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 51 (video)

Sluiten