RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 18 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘De beste baan ter wereld!’ 

Will Luikinga

Denk nog eens terug aan de tijd van ‘Veronica komt naar je toe deze zomer’. Wat maakte het speciaal? Bijvoorbeeld het feit dat mensen konden zien dat Will Luikinga een echte eenarmige bandiet mee had. Dan liet hij zien wat hij in de studio deed, maar nu op het strand, op een camping…

Mensen die het programma niet eens kenden, werden toch nieuwsgierig naar die gek met de fruitautomaat. En ze wilden zelf ook eens winnen door mee te spelen. Kon het nu niet ter plaatse? Dan misschien wel binnenkort live op de radio. 

Nogmaals, als je op locatie werkt, doe het dan goed. Maak het groot, gebruik je mensen, promotieteam, banners, prijzen… Zorg ervoor dat kijkers het gevoel krijgen dat er iets leuks aan de hand is. En zorg er zeker voor dat ze dan weten wie het organiseert, het is jouw event!

Naar de film

Bijna ieder radiostation geeft bioscooptickets weg. De grotere stations hebben een deal voor speciale voorstellingen met verdelers. Kleinere, lokale stations, hebben vaak een deal met de zaaluitbater. Film is universeel. De ene houdt van pizza, de ander niet. Een ander is helemaal gek van chinees eten, iemand anders mag er niet aan denken.  

Je moet lang zoeken voor je iemand gaat vinden die ronduit zegt ‘Ik hou niet van de bioscoop’. Film is universeel, iedereen wil wel eens een avondje naar de bioscoop. Het mooiste zijn de avant-premières waar je in één klap een zaal van vierhonderd tot zeshonderd  mensen te zien krijgt. En die hebben allemaal hun ticket gewonnen via jouw station! 

Opgelet

Misbruik die situatie niet. Je luisteraars zijn gekomen om naar een film te kijken. Dus niet het podium op en vlak voor de voorstelling een hele speech over je radio gaan geven. Hou het kort, bedank mensen voor het luisteren en geef ze mee dat deze avond er gekomen is dankzij Radio X. Snelheid dus, opstaan, welkom heten en dan genieten van de film. De meeste radiomensen vinden het weggeven van filmtickets iets vanzelfsprekend. Vergis je niet voor de meeste van je luisteraars is een avondje naar de film een dure bezigheid!

We zitten dus in de radio-business. We hebben de beste baan ter wereld. We vergeten af en toe hoe gefortuneerd we zijn. Je zou ze de kost moeten geven, de mensen die naar een station luisteren en denken: ‘Wauw wat hebben die gasten een lol. Kon ik daar maar bij horen’. 

De andere zijde van de medaille

Soms gebeuren er rare dingen met radiostations. Ze worden een succes en dan gaat het gevecht van start. Hoe kunnen ze ervoor zorgen om zo te blijven? Mensen maken zich zorgen. Hoe kunnen ze het succes dat ze hebben een vervolg geven? Hoe lang zal het duren? Het probleem van een succesvol station is dat de meeste medewerkers zich meteen veilig voelen. Ze krijgen snel een attitude van; ‘Wie gaat ons iets doen, wij zijn de grootste, de beste. Moet al een straffe gast zijn die ons gaat verdringen’. 

De Radioplaat : Chasing Moonbeams – The Tornados

Will en Harry

Eind juli zal het al 76 jaar geleden zijn dat de olijke Will Luikinga geboren werd in Groningen. Hij presenteerde kort onder de schuilnaam Will Weiman, doch koos snel voor zijn echte naam. Will is een muzikant, hij speelde al saxofoon toen hij tien was, later piano, dwarsfluit, en hij probeerde verder zowat elk instrument uit dat hij tegen kwam. Hij was onder andere lid van de groep van Roek Williams (of Roeks Family), en schreef voor hen ‘Get Yourself a Ticket’. 

Luikinga zat ook al snel aan de andere kant van de muziek, tijdens zijn legerdienst schreef hij al voor de bladen Muziekparade, Televizier, RecordWorld, enz. Via Rob Out kwam hij bij Radio Veronica en deed er eerst verschillende nachtprogramma’s. Daarna ging ‘Will Wil Wel’ (12:00 – 02:00 uur) van start, met de gekende gokautomaat (doe maar een kwartje) die hij Harry noemde, naar minister van Doorn, die de zenders op zee aan banden wilde leggen. 

Een goede radiotune

Toen dat gebeurde (1974) schreef Will liedjes voor bijvoorbeeld Jack Jersey (In the still of the Night, Papa was a poor man), of Frank en Mirella (Verliefd, verloofd, getrouwd), en Teach Inn (Dong-A-Dong, dat het Songfestival won in 1975). Hij keerde vanaf 1982 bij Veronica (aan land) nog terug met ‘Will Wil Wel’ (Postcodespel) en deed ook verschillende tv-programma’s. Daarnaast produceerde hij hits voor onder ander The Buffoons (My Girl Donna), Lee Towers, enz. 

In 1992 vertrok Luikinga bij Veronica, en werkte voor verschillende andere radiostations, hij schreef een boek over radio maken (De Veronica Tapes), ontving het ridderschap in de Orde van Oranje Nassau, verving wel eens Tineke de Nooij, en renteniert nu deels in Nederland, en deels in Spanje. Van Will Luikinga is bekend dat hij het principe verdedigde dat als je eenmaal een goede tune had gevonden voor een programma, je die best ook hield. 

Een Tornado en een Telstar

De Britse producer Joe Meek was radartechnicus bij de Royal Air Force, later producent voor Radio Luxemburg. Vanaf 1960 had hij een platenmerk, een eigen muziekstudio, en verkocht hij aan grote merken zoals Pye. Met succes: John Leyton in 1961 (Johnny Remember Me), The Tornados in 1962 (Telstar), The Honeycombs in 1964 (Have I The Right). Aan Telstar verdiende hij niets, alhoewel hij een rechtszaak voor plagiaat, na zijn dood (zelfmoord, 1967) wel won.

De groep Tornados was een instrumentale band, die vaak ook meespeelde bij andere opnames in de studio van Joe Meek. Eén van de groepsleden is George Bellamy (78), vader van Matthew Bellamy, de frontman van de groep Muse. Basgitarist Heinz Burt nam als ‘Heinz’ ook nog de hit ‘Just Like Eddie’ (Cochran) op. Van de hit ‘Telstar’ werden wereldwijd vijf miljoen stuks verkocht, het was de eerste Britse groep die op nummer 1 kwam in Amerika. 

Tune voor Will Wil Wel

De groep is slechts een paar jaren in dezelfde bezetting samen gebleven, daarna kwamen er veel copycats, of spin-offs met een paar originele leden. In Amerika was zelfs een groep die zich The Tornadoes noemde. Nadat ze met Billy Fury speelden had die later ook een groep Fury Tornados, maar dat had niets met de originele bezetting te maken. Will Luikinga had de groep echter leren kennen, hij maakte één van hun nummers tot radiotopper. 

Het instrumentale nummer ‘Chasing MoonBeams’ kwam in oktober 1962 uit op de EP ‘More Sounds From The Tornados’ (Decca), in onze landen deed het niets in de hitparade. In Amerika haalde het de achtste plaats in Bilboard (1962). Het nummer werd geschreven door Roger LaVern, pianist van de groep. LaVern is later naar Mexico uitgeweken, doch moest door operaties aan zijn handen de muziek opgeven. Hij overleed in 2013 (75 jaar). 

Een eigenwijze tv-grap van Will Luikinga (‘Rij en vrij voorzichtig, denk aan mij’) kan hier worden bekeken.


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 17 (video)

‘Zorg dat er iets te doen is!’  Even aanstippen Waar ik in principe een hekel Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 16 (video)

‘Persoonlijk en dichtbij’ Allemaal goed en wel, maar… Denk aan de politici en hoe ze Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 15 (video)

‘Het gevecht om luisteraars Een limousine mag uiteraard dook  Wat ook mooi is als voertuig Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 14 (video)

‘Haal er uit wat er in zit’ Busje komt zo Veel radiostations hebben een busje Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 13 (video)

‘Wees zoveel mogelijk aanwezig’ Wat te doen met de concurrentie? En wat als een veel Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 12 (video)

‘Het gevoel iets te missen als ze er niet bij zijn’ Vergeet je publiek niet Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 11 (video)

‘Radio en bier’ Samen creatief denken Ik was eens betrokken bij het opzetten van een Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 10 (video)

‘Afgeleverd op het werk!’ Jouw radiostation op een werkplek Bij de meeste radiostations heeft de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx