RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 15 (video)

‘Het gevecht om luisteraars

Een limousine mag uiteraard dook 

Wat ook mooi is als voertuig voor je radio…een limousine! Nadeel is dat hij er altijd netjes moet uitzien. Je moet hem constant onderhouden. Als je truck met de surfplanken er wat zanderig uitziet zal niemand je dat kwalijk nemen. Een limousine moet er gewoon kraaknet uitzien. 

Nog een auto die er uitsteekt ? Een jeep. Op een of andere manier zijn mensen daar gek op. En als je af en toe wat kinderen kan meenemen, maak je zowel de ouders als de kinderen fan van je station! 

Zie ginds komt de boot 

Stel dat je in een gebied aan de kust of in de omgeving van een grote rivier uitzendt, ga eens praten met een eigenaar van een boot! Nu weet ik ook wel dat talrijke stations niet het budget hebben om meteen een boot te kopen. 

Maar je kent allicht iemand die een boot heeft. Ga daar eens mee praten en stel voor om bijvoorbeeld de benzine te betalen om een uur of drie te varen. Vaar dan met een riante vlag voorbij de stranden of plekken waar de meeste mensen zijn. Stuur tevens een dj mee aan boord om een paar keer verslag te doen van de boottrip. 

Opvallende promotie

Uiteindelijk heb je alleen de benzine betaald voor de boot, luisteraars weten niet beter dan dat het de boot van Radio X was die middag aan het strand of vanop het terras aan de rivier. Promotie en marketing campagnes hoeven niet duur te zijn. 

Maar in het geval van de bootpromotie ben je dubbel goed af. Stel je de opwinding voor van de jock die live verslag doet, de nieuwsgierige blikken die je krijgt van voorbijgangers/ strandliggers/ terrashangers… Het is voor de luisteraar spannend om te horen, voor de voorbijgangers een opvallende promotie. Boten zijn een fantastisch promotiemiddel. 

Alle promotie ten gunste van je station 

Eigenlijk zijn bijna alle middelen goed om aan promotie te doen. Zolang je maar in je achterhoofd houdt dat het eigenlijk maar om één ding draai, tegen die mensen te zeggen; ‘Hallo wij zijn van Radio X en we zouden het fantastisch vinden als je naar ons zou willen luisteren!’ 

En als je gaat werken met wat voor voertuig dan ook, wees duidelijk in je instructies. Laat je niet verleiden door de sleutel van je voertuig weg te geven en te zeggen; ‘Rij maar wat rond!’ Wees duidelijk waar je jouw promotievoertuig hebben wilt. Zoek de hot spots in je stad of regio uit en zorg dat je daar opvallend zichtbaar aanwezig bent. En nogmaals, dat hoeft allemaal niet zo veel te kosten! 

Heynen

Ter herinnering 

Weet je nog hoe we aan dit boekje begonnen ? Door het te hebben over het gevecht wat we moet leveren om luisteraars. Om de strijd aan te gaan tegen Ipod, mp3 speler etc.. Kijk naar de geschiedenis. 

Iedere keer er een ander medium op de markt kwam, maakten vele stations dezelfde fout die veel platenmaatschappijen hen voordeden. In plaats van de nieuwe technologie aan te wenden en mee te gaan met de tijd, dacht men dat de luisteraars wel zouden volgen. 

De kans geven je te ontmoeten 

In plaats van open te staan en je luisteraar te ontmoeten, gingen we hoe langer hoe meer van hem weg. Weet je nog de tijd van het fax apparaat? Hoe gretig gingen we met zijn allen verzoekjes via de fax vragen? Fax lunch, fax ontbijt, fax diner. Een paar jaar lang was het allemaal fax wat de klok sloeg. 

Toen kwam het mobieltje. En alles moest via die weg. Nu is het email ons, of Twitter of Facebook. Het zijn allemaal fantastische manieren om je podium te verbreden. Maar je luisteraars ontmoeten, hen de kans geven jou te zien zal nog steeds de beste manier blijken. 

De Radioplaat: ThundHerStruck – You Shook Me All Night Long

Vraag dan een vrouw!

In april 2004 besloten een aantal leden van de ACDC-tribute band ‘Whole Lotta Rosies’ om door te gaan met een nieuwe gitarist, Carin, die de gitaar van Malcolm van de echte groep zou spelen. De groep noemde zich Thund-HER-Struck, de nadruk op ‘her’, want de groep bestaat enkel uit vrouwen. De groep is destijds (als Whole Lotta Rosies) opgericht in Los Angeles, ze staan op Facebook onder de naam ThundHerStruck (één woord).  

De dames willen het volksgezegde ‘als je echt wil dat iets goed gedaan is, vraag dan een vrouw om het te doen’ in praktijk zetten. De leden zijn de dames: basgitarist Andrea Zermeno (of “Cliff Williams”, drummer Stephanie Leigh (of de vroegere Phill “The ‘Rudd-ster”), zangeres Dyna Shirasaki (of “Bon Scott/BrianJohnson”, gitarist Tina Wood (of “Angus Young”), en de gitarist Carin Totie (of de overleden “Malcolm Young”). 

De groep heeft enorm veel energie bij optredens, en soms Jägermeister als extra voeding! Ze treden op in lokale Amerikaanse circuits, maar ook internationaal, op 18 en 19 oktober zitten ze in het Duitse Geiselwind, voor een internationale ACDC Fan-meeting. De groep heeft contact met echte groepsleden van ACDC, en steunt covergroepen als Earvana (Nirvana), Led ZepAgain (Led Zeppelin), enz. Deze video is al 3.326.235 bekeken! 


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx