RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 14 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Haal er uit wat er in zit’

Busje komt zo

Veel radiostations hebben een busje of een mono volume. Maar ze denken daarbij niet na over de connectie tussen de auto waar ze dan mee rondrijden en hun station.  Stel: je rijdt met jouw radiowagen/truck naar een plek waar nog vijf andere staan. De enige manier om dan de aandacht naar je toe te trekken is… anders zijn, ofwel opvallen. 

Ik ken een oldiesradio in Duitsland die op pad gaat met een auto die langs de buitenkant helemaal van hout gemaakt is. Een soort Flintstone-auto, opvallend dus. 

Al eens gedacht aan grote strandballen ter promotie? Het voordeel is dat je makkelijk de security kan passeren bij popconcerten. En als je er een stuk of 10-15 doet circuleren tijdens een mega concert zit je goed!

Zomerse strategie

Geef ze niet aan luisteraars! Die houden ze als souvenir en nemen ze mee naar huis. Geef er 2-3 aan een paar goede vrienden en stuur ze naar verschillenden uithoeken van het veld/zaal en begin ermee te spelen nog voor het event begint! Wacht niet tot de show volop bezig is, niemand let er dan nog op, behalve een paar van je luisteraars die het toevallig zien.

Kortom

Gebruik ze voor de show, zorg dat er tien tot vijftien de lucht ingaan en over het hele veld/zaal zichtbaar zijn. Vermeld zeker het logo, naam van het station en de frequentie. Grote strandballen zijn goedkoop en ze werken fantastisch, niet alleen in de zomermaanden! Radio heeft een ontzettend voordeel. 

Als we zeggen dat het zo is, is het zo. Er zijn geen beelden om het tegendeel te bewijzen. Dus als in een stad als Antwerpen/Amsterdam/Gent/Groningen…een bekend artiest optreedt, kan je gewoon zeggen: Radio X verwelkomt vanavond… in…

Verslaggevers in spé

En als je toch tickets weggeeft voor een concert, maak dan de winnaars je officiële reporters! Als je een dj naar een optreden stuurt, is de kans groot dat hij al eerder naar concerten is geweest. En dan krijg je vaak een gekleurd verslag. Maar als je de winnaar laat vertellen wat hij die avond heeft beleefd, wordt het een veel emotioneler verhaal. Iets waar radio de hele tijd om moet draaien… emotie!

Want

Luisteraars gaan in tegenstelling tot mensen die bij de radio werken, niet zo vaak naar optredens. Als je hun verhaal laat horen, hun emotie laat delen met anderen krijgt het een meerwaarde. En dan is het niet eens zo belangrijk dat die luisteraar geen getraind verslaggever is. De spontaniteit is vaak beter dan de gladde verslaggever. 

En eens het wordt uitgezonden, is Radio X het station dat het allemaal mogelijk maakt. Er zit dus meer achter een wedstrijd dan alleen maar wat tickets weggeven voor een optreden. Haal eruit wat er in zit en vooral, maak het je eigen, zorg dat jouw station met alle credits gaat lopen!

En het mooiste is dat het thema van die auto ook helemaal aanleunt bij het oldiesstation. Een zender aan de kust heeft een opvallende truck waar alle surfplanken, die er aan de zijkant op liggen, een groot logo van de radio hebben. 

De Radioplaat: Ajoen Ajoen – Willy and his Giants  

Krontjongmuziek

De ‘krontjong’ is een gitaar met vijf snaren, of soms ook een tamboerijn of een soort van ukelele , die in de vijftiende eeuw populair was in Portugal. Het werd een herkenbare beweging van straatmuziek op Java, en ontwikkelde zich vanuit de achterbuurten tot zeer populaire Indonesische muziek. In de verspreiding ervan was de Komedie Stamboel (of Stambool) één van de populaire schakels, daarna deed de opkomst van de radio de rest. 

Het nummer ‘Ajoen Ajoen’ is krontjongmuziek, een kinderliedje in de vroegere landen van de Nederlandse Oost-Indische Compagnie. Het lied heeft een eigen Nederlandse tekst, naast de originele in de Maleise taal. Het werd gezongen in scholen en door nannies. ‘Ajoen Ajoen’ betekent swingen in de hoge coconut-boom. De tekst van het lied komt uit de tijd dat krontjongmuziek nog een ‘slechte’ reputatie had. 

‘Ga niet baden in Kali Pesapen, daar zijn veel bloedzuigers. Trouw geen meisje uit Pesapen, die hebben teveel nukken. Swingen in die hoge coconut-boom, doe niet te gek. Ga niet baden daar in die kali, en ga niet trouwen daar in Pesapen. Laat je raden, mijn kleine Ali, wanneer ik jou met raad van dienst wil zijn. Want een kaaiman zit in de kali, en ook een kaaiman zit in Pesapen. ’t Is je schoonma, mijn kleine Ali, die erop loert dat jij getrouwd zal zijn’. 

Als instrumentaal

De oudste opgenomen versie van het lied is van Lagoe Staboel Batavia, in 1906 op Beka Records (Duits platenmerk). In 1928 nam het Krontjong Orchest Eurasia uit Den Haag (Indonesische studenten) het nummer op in Londen. Deze versie is te vinden YouTube. Er zijn er daarna meerdere opgenomen, onder ander door Riem Diamond (The Blue Diamonds) en The Ventures. 

Eind 1962 namen Willy and his Giants het iets sneller op als instrumentaal. Willy Wissink was een Hagenaar, die in 1959 al dansavonden inrichtte in Den Haag. In 1961 was de groep gesplit (enkel The Giants gingen toen verder), doch kwam eind 1962 weer samen, en nam ‘Ajoen Ajoen’ op. Volgens Willy was de opname slechts 50 seconden en is dat tot een nummer van 01:45 minuten verlengd door zelfde stukken te knippen en te plakken. 

Gelanceerd door Radio Veronica

De plaat werd gelanceerd door Wim Croupier in ‘The Teenbeat Club’ op Radio Veronica, en sloeg in als een bom. Daarna ging het internationaal, kwam zelfs uit in Japan, en kreeg daar een Japanse tekst. In Maleisië werd de plaat nummer 1, en stond tussen wereldsterren als The Rolling Stones en The Beatles! In Argentinië werd het nummer 2, als Willy y sus Gigantes! Anita Corelli, echtgenote van Willy Wessink werd later nog vaste zangeres van de groep. 

In 1963 hebben Willy & The Giants deelgenomen aan een muzikale wedstrijd België-Nederland, zij wonnen toen voor ‘de Belgische Shadows, The Friends. Het optreden werd toen zelfs op de Belgische TV uitgezonden. Vanaf 1965 stopte het echter voor Willy, hij werd makelaar in onroerend goed. Toch kreeg hij de smaak in 1978 nog eens te pakken, en verscheen er een nieuw album ‘Beware of The Giants’. 

De nieuwe groep wijzigde gedwongen de naam naar Guitar Giants en The Tickets, dit omwille van eigendomsrechten. Er werd nog regelmatig opgetreden. Willy Wissink is ondertussen overleden, zijn uitvaartplechtigheid was op 16 juli 2013 in Den Haag. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx