RadioVisie

  • .
    .

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 13 (video)

‘Wees zoveel mogelijk aanwezig’

Wat te doen met de concurrentie?

En wat als een veel groter station met meer middelen binnen jouw markt iets organiseert ? En voor de promotie veel meer geld heeft dan wat jij ooit kan ophoesten? Radio 2 (de Belgische VRTN) deed een keer verslag van de intrede van Sint Niklaas in Antwerpen. 

Er werd een promo uitgezonden die, als gebruikelijk bij de openbare omroep, het wervende effect van een ministerie had. Wat deden wij met ons veel kleinere station ? We hadden op de hele route vlaggen en wimpels gezet, ons kleine promoteam was de hele tijd bezig met stickers. We hadden een man of tien opgetrommeld om ons de hele tijd te bellen over de optocht. 

Dus om de tien minuten kregen we een verslag van wat er gebeurde. (bij de VRT; twee stukjes van drie minuten). Bij ons dus de hele middag. Met andere woorden we maakten de optocht van ons. Het klonk de hele dag als de intocht van de Sint samen met ons station. 

Leuke gevolgen

Zo maak je een event wat een ander organiseert toch tot dat van jou! En is de concurrent dan boos ? Als het goed is wel! Je weet wanneer je goed werk hebt gedaan als de marketing of promotiemanager van de concurrent je uitscheldt. Of je gaat betichten van oneerlijke praktijken. Er zijn namelijk in marketing en/of radioland maar weinig wetten en regels omtrent marketing en promotie. En misschien maar goed ook. 

Kortom

Zo kom je met creatieve ideeën namelijk een stuk verder dan met alleen maar centen! Je kan dus iedere grote, belangrijke meeting/ feest/ optreden in je buurt tot dat van jou en je station maken. Mits je op inventieve manier meer doet dan de ander, er dichter bij staat. 

Als je wil dat mensen over je praten, praat dan ook over mensen. Borden – Banners – Billboards. Kan ik genoeg borden of banners of billboards in de stad hangen? Het antwoord daarop is zeer eenvoudig… Neen! Je kan nooit genoeg aanwezig zijn in het gebied waarvoor je aan het uitzenden bent!

Alle kansen benutten

Dus iedere gelegenheid die zich voordoet om je naam bekend te maken moet je grijpen! Wegwijzers naar festivals? Sticker van je station erop! Iets te doen op de grote markt in de stad? Pijlen naar dat gebeuren vanop het station! Open deur in de studio? Borden op alle invalswegen, bomen, bushokjes… Je kan nooit te veel banners plakken, nooit te veel billboards of borden plaatsen. Wees zo veel mogelijk aanwezig en hou een agenda bij van belangrijke sociale gebeurtenissen in je buurt! 

Voorbeelden

Je geeft als radiostation een optreden met artiesten. Hoe pakken de meeste stations dat aan ? Die zetten vanaf vijf uur in de middag een grote truck op de parkeerplaats voor de ingang. Of misschien wel een mobiele studio! Alle potentiële luisteraars komen langs en krijgen misschien wel een sticker. Als het budget het toelaat, gooien we er nog honderdtal t-shirts tegenaan.

Het promoteam is aanwezig, de wimpels wapperen vrolijk. Dat moet iedereen toch gezien hebben? Als iedereen om half negen binnen is en de avond echt begint, wordt buiten alles afgebroken. De studio sluit, de technici ruimen op. FOUT! Het is belangrijk dat je op een avond als deze de eerste en ook de laatste herinnering bent! 

Heynen

Hoe?

Het station moet het eerste zijn waar het publiek aan denkt. En ook het laatste voor ze weer naar huis gaan. Mensen hebben geen flauw idee wat je allemaal hebt moeten doen om van deze avond een succes te maken. Dus zorg je ervoor dat je een maximum aan publiciteit maakt voor de radio. 

En ga er niet blindelings van uit dat mensen of je publiek wel zullen weten dat het radiostation de drijvende kracht achter dit gebeuren is. Maak het je eigen, zorg dat die avond voor altijd in hun geheugen staat gegrift als die avond van Radio X! En zorg bijvoorbeeld dat mensen bij het verlaten van de parking een groot bord te zien krijgen met daarop volgende tekst ‘Radio X bedankt je voor een geweldige avond! En hier dan je frequentie graag.’

De Radioplaat: Shakespears Sister – Hello  

Siobhan Fahey (61) was mede-oprichtster van Banamarama, en richtte later de muzikale show Shakespears Sister op. De naam leende ze van een lied van The Smiths, de spelfout daarin (Shakespears, in plaats vanShakespeare’s) liet ze gewoon staan. Fahey kreeg het gezelschap van Marcella (from) Detroit (67), die in 1977 al had meegeschreven aan Lay Down Sally van Eric Clapton, en ook op vele Amerikaanse hits had meegezongen. 

Het duo won meerdere prijzen, en scoorde in 1992 een nummer één hit met ‘Stay’. Een jaar later was het gezamenlijke sprookje echter uit, ze verschilden grondig van mening en dat gaf spanning. Marcella ging haar eigen weg, en Fahey zou nog een tijd solo verder doen met Shakespears Sister, tot ze er in 1996 ook volledig mee stopte. 

Hallo? Zet de radio aan. 

Wie even zoekt op het internet vindt meerdere nummers die ‘Hello’ noemen, van Adele tot Lionel Richie of Oasis, en zo. Van het nummer van Shakespears Sister zijn verschillende versies uit: de gewone albumversie, een iets langere single-versie, en een pianoversie. Het nummer werd geschreven door de twee leden van de groep, samen met Dave A. Stewart (Eurythmics), die de schuilnaam Jean Guiot gebruikte. 

Het lied is een typische theatrale act van het duo, met een bijhorende videclip, gemaakt door Sophie mUeller, die al voor vele Britse, en zelfs wereldsterren werkte. De tekst zet de schreeuwerige actualiteit tegenover de drukte van het nachtleven, hoop en wanhoop. ‘Waarom voel ik mij bitter als ik mij zoet zou moeten voelen?’. Hallo, zet de radio aan. Is daar iemand? Help me mijn lied te zingen. 

Eerbetoon

De verwijzing naar radio, en de herhaalde zinnen ‘Life is a strange thing …/… just when you think you learned how to use it, it’s gone’ bij, kunnen een eerbetoon zijn aan Christophe Lambrecht (StuBru) die onverwacht heenging, en daarmee het belang van de radio-personality weer heel sterk op de radiokaart zette. Spijtig genoeg is in de radiowereld het gezegd ‘Men weet pas echt wat men mist, als men het kwijt is’, maar al te waar.  


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx