RadioVisie

  • .
    .

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 12 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Het gevoel iets te missen als ze er niet bij zijn’

Vergeet je publiek niet

Als je live voor een publiek gaat uitzenden hebben nogal wat presentatoren de neiging te spelen voor diegenen die staan te kijken. En wordt de luisteraar vaak over het hoofd gezien. Gevolg is dat je hele matige presentaties krijgt. 

Van waarheden gesproken

Meeste mensen zullen hun leven lang nooit in een limousine rijden. Misschien 1 keer, op hun huwelijksdag. Als je bij de radio werkt is dat niet zo ongewoon, iemand in een limousine. 

Maar voor Jan Modaal is dat allemaal niet zo vanzelfsprekend! Voor de meeste mensen is een trip in een limousine gewoon heel erg cool en iets om naar uit te kijken. Maak een deal met een verhuurbedrijf, vind vaste luisteraars en neem er iedere week een aantal mee naar een restaurant. (waar je ook weer een deal mee kan maken..)

Geef luisteraars niet gewoon een prijs, bedankt en beloon ze op een originele manier voor het luisteren naar jouw station. Ik kom bij prijzen en promotiecampagnes toch nog een keer terug op het aanwerven van mensen daarvoor. 

En toch

Af en toe moeten er wat bellen gaan rinkelen, kan je eigenlijk al van te voren zeggen wie je wel of niet moet aannemen voor een team. En hoeveel stageplaatsen kan je vullen? Nooit genoeg.. Veel van de stagiaires gaan er namelijk van uit dat bij de radio komen werken een luxebaan is. Terwijl het eigenlijk een job is als alle anderen.

Dus als bij het aanwerven er eentje meteen begint wanneer hij/zij voor het eerst op de radio komt… rood licht! Of iemand die binnenkomt met een opmerking als: mijn oom heeft een bandje, die pas een cd in eigen beheer heeft opgenomen… rood licht! 

Je zoekt als stagiaires opvallende mensen met open, eigentijdse ideeën over radio. Jongelui, die je station bij de tijd houden. En voor de echte oldies-stations is het misschien geen slecht idee om eens een actie te voeren bij gepensioneerden. Daar zitten tegenwoordig aardig wat actieve senioren, die dolgraag tijd willen besteden aan radio. Live uitzendingen en Promotie.

Spaarzaam zijn met woorden

Gehoord op de radio in Vlaanderen: Na ‘All you need is Love’ – The Beatles (sic) Dit was die uitstekende plaat nog een keer van de Beatles, een hit vol herinneringen, uit 19… ja dat waren nog eens tijden.. het is ondertussen… en weer tijd voor een spelletje hier live vanop de grote markt in Sint Niklaas. Want je weet het, bij Radio…. Is altijd wel iets te winnen… we staan hier overigens nog tot zes uur vanavond dus als je zin hebt om ons eens in het echt te zien… bla bla bla. 

Met het belangrijkste beginnen

Om een lang verhaal kort te maken. Er waren tickets te winnen voor Clouseau die diezelfde avond ergens in het Waasland zouden optreden. Een van de meest gemaakte fouten is dat presentatoren zelden geleerd is met het belangrijkste te beginnen… Tickets voor Clouseau winnen? is veel kernachtiger dan eerst de Beatles afkondigen (heeft eigenlijk geen afkondiging nodig..) en een heel non-verhaal op te hangen. 

De techniek heet Economy of Words. Wat je in 40 seconden kan zeggen kan ook in 15 seconden. Het belangrijkste moet dus altijd eerst komen! Om nog even terug te komen op het Clouseau verhaal. Voorbereiding van dit soort aankondigingen is het halve werk. Je kan dan voor je eraan begint de belangrijkste dingen op een rijtje zetten.

Bekijk het eens als volgt: je krijgt de melding dat er brand is bij je in de flat. Je moet ogenblikkelijk evacueren en mag maar 3 dingen meenemen. Wat neem je mee? Alleen een paar belangrijke dingen. Zo is het ook met aankondigingen voor live events van het station.

Hoe voorkom je dat

Door iedere keer als je vanaf een live event presenteert de luisteraar in je achterhoofd te houden. Vertel waar je staat maar ook waarom. Dat geeft je het krediet om ergens te verblijven. Neem je luisteraar mee naar de plek waarvandaan je aan het uitzenden bent. Neem ze als het ware even op transport naar de plek waar het allemaal aan het gebeuren is, maak luisteraars er deelgenoot van. En geef ze het gevoel iets te missen door er niet bij te zijn. 

De Radioplaat: Keep The Customer Satisfied

Hits van twee acteurs

Op 26 januari 1970 brachten Paul Simon en Art Garfunkel zowel de LP als de single Bridge over Troubled Water uit. Een moeilijke bevalling, bij het nogal akoestische nummer werd uiteindelijk slagwerk bijgevoegd, en het resultaat verbaasde niet alleen we muziekwereld, maar ook henzelf. De B-kant van de single was Keep The Customer Satisfied, wat Paul schreef over de vele keren dat hij Homeward Bound al had moeten zingen.

In november 1994 brachten de acteurs Robson Green en Jerome Flynn in een TV-serie een persiflage van Unchained Melody, ze noemde zich The Unrighteous Brothers. Het nummer werd een hit in 1995, stond 7 weken nummer 1 in Engeland, en was de meest verkochte plaat van dat jaar (1,8 miljoen stuks)! Ook hun eerste album werd het best verkochte van 1995, en de opvolger dat van 1996.

Stemmen met ‘assistentie’

In totaal verkochten ze 7 miljoen albums, en nog eens 5 miljoen singles, en alhoewel hen 3 miljoen pond (3,5 miljoen euro) werd geboden voor een derde album stopten ze ermee. De groep lag toen onder vuur, hun repertoire bracht niets nieuw, en ze zouden zelf niet alles zingen op hun platen. Dat beweerde Des Dyer, de vroegere zanger van de groep Jigsaw, die eveneens met (Mike) Stock en (Matt) Aitken als producer werkte.

Stock wou nog procederen tegen de beschuldiging, maar de platenfirma BMG Ariola betaalde 87.500 euro aan Des Dyer om hem te doen zwijgen. Later gaf (Mike) Stock toe dat de stemmen van de zangers wat ‘assistentie’ hadden gekregen in de studio. Robson & Jerome hadden volgens hem ook zelf meegezongen op de platen. Waarmee alles duidelijk was. Al blijft het een goed gemaakt product.  

Op het tweede album Take Two stond een cover van Keep The Customer Satisfied. Een cover is dus een groot woord, het was meer een kopie, en de act die ze brachten een soort van fotokopie. Het was echter zeker zo goed in elkaar gezet als het origineel van Simon & Garfunkel.Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 11 (video)

‘Radio en bier’ Samen creatief denken Ik was eens betrokken bij het opzetten van een Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 10 (video)

‘Afgeleverd op het werk!’ Jouw radiostation op een werkplek Bij de meeste radiostations heeft de Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 9 (video)

‘Versieren, zo werkt het niet!’ Tot wie richten we ons?   In alle brochures staat Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 8 (video)

‘Weet waar je heen gaat’ Contact houden met je publiek Bedenk dat wat ook je Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 7 (video)

‘Aanwezig zijn’ Kom naar je luisteraar Door naar de luisteraar in je stad, dorp, regio Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 6 (video)

‘Plezier het sleutelwoord’ Hoe een band met de luisteraars op bouwen Het is vooral een Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 5 (video)

Een tweede bakker Internet als storende factor? Op een feestje vroeg iemand mij onlangs wat Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 4 (video)

Inhoud met karakter Emotie Een nutsbedrijf nemen we als vanzelfsprekend aan. Elektriciteit, gas, telefoon, internet…het Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x