RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 11 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Radio en bier’

Samen creatief denken

Ik was eens betrokken bij het opzetten van een nieuwe ochtendshow bij een Deens radioproject in Kopenhagen. We gingen een brainstormsessie organiseren. Maar nu eens niet op de vertrouwde kantoren van het station zelf. Omdat je, zeker als je bij de omroep bent, het grote risico loopt om uitsluitend te blijven denken in radioterminologie. We namen dus letterlijk iedereen mee naar een hotel in het centrum van de stad. En ik meen ook letterlijk iedereen. Van receptioniste tot de zendertechnicus.

Bij ieder radiostation heb je mensen die met de ideeën voor de promoties komen. Vaak, en dan met name bij grote stations, heb je een aparte functie daarvoor: de ‘directeur promotie’. Het hoofd van de promotie hoort meestal bij de creatieve kliek van het station. Niet omdat hij of zij zo creatief is, neem alleen al vanwege zijn/haar functie! Ik ken een hoop niet creatieve hoofden van promotie. Maar op één of andere manier krijg ik vaak de indruk dat zij het steeds zijn die met de creatieve ideeën moeten komen.

Verrassende invalshoeken

Daarom namen we in Kopenhagen iedereen mee. Tot en met de stagaires die op dat moment aanwezig waren. En weet je, de beste ideeën komen soms van hen. Waarom? Omdat zij onbevooroordeeld naar het medium radio kijken/luisteren en er van uitgaan dat letterlijk alles mogelijk is. Stagaires zijn fantastisch. Ze worden meestal in no time fans en benaderen het als luisteraars. Tijdens een korte periode in hun jonge leven krijgen ze de kans te proeven van een medium wat voor hen nog nieuw is.

En ze zitten nog niet lang genoeg in de branche om alle zogenaamde regeltjes te kennen. Ze gaan er echt van uit dat alles kan. En dat is het ook!

Simpel en goed

Bij de brainstorm zat ook de telefoniste. Ze werkte er al ruim twaalf jaar en eigenlijk had nog nooit iemand haar idee over radio gevraagd. Wij, de ‘creatievelingen’ begonnen de sessie met te bedenken wat de concurrentie tijdens de ochtend allemaal deed. En waren het er al snel over eens dat we moesten proberen dat we in plaats van het snobistische gevoel van de anderen meer wilden klinken als de sympathieke buur, de ideale schoonzoon, het perfecte maatje.

Idee met verrassende gevolgen

De telefoniste die in een hoekje van de ruimte zat stak voorzichtig haar hand op en zei: “Als ik het goed begrijp wil je het vriendje worden van heel Kopenhagen.” Wij natuurlijk allemaal van “Ja! Dat is precies wat we willen.” Waarom?” vroeg ze “doe je dan niet wat iedereen in Kopenhagen doet als je iemands vriend wil worden? Je vraagt of ze iets met je willen gaan drinken. Dat is wat mensen hier doen als ze willen kennismaken. Ze gaan de kroeg in en leren elkaar kennen bij het genot van een potje bier!”

Iedereen in de kamer lachte haar bijna uit. Behalve de baas van het station en ik. Destijds hield Carlsberg nog regelmatig proefavonden waarbij sales mensen in de stad gratis bier lieten proeven. Wat we uiteindelijk deden was een deal maken met Carlsberg. De ochtenjocks kregen een gigantisch aantal bierbonnen en gingen vier weken lang op stap door de stad. Bezochten restaurant, snack bars, hot dog stands, clubs. En ze hadden maar een opdracht. Bier uitdelen!

Het resultaat ? In een maand tijd stond het station op nummer 1 in Kopenhagen en de ochtendshow is nog jaren nadien een succes geweest. Dat zijn de truuks, dat is het geheim. Dat is de manier waarop je iPod, mp3-spelers en concurrenten uit de markt prijst! Een hedendaags radiostation blijft alleen in leven als luisteraars je leren kennen als levende, gewone mensen!

De Radioplaat: The Jokers – Tabou

Drummer ‘Danny’

Op woensdag 17 april 2019 overleed Gerald Pepermans plots in Bornem, hij was in zijn 74e jaar. Gerald was vroeger niet enkel verdediger van KSV Temse, in zijn geboortedorp was hij ook DJ en uitbater van Café De Ster. De link met amusement en muziek was er echter ook, Gerald werd als ‘den Danny’ de drummer van de legendarische groep The Jokers. 

Hij was geen gewone drummer, in 1959 werd hij kampioen van België bij de juniors. Met de groep The Jokers legde hij mee de basis voor de instrumentale muziek in België, hun platen scoorden tot in Japan. Zijn begrafenis (op 24 april) werd bijgewoond door oud-leden van The Jokers (Jos Clauwaerts, Jos Raes, François De Boeck, Danny Fisher…), en vele anderen.   

Tabou

The Jokers ontstonden in 1959 op het Strand van Sint-Anneke, de drukke uitgangsbuurt van de Antwerpse linkeroever. Gerald (Danny Pepper) was er al meteen bij, een jaar later werd hun originele zanger Tim Visterin (overleden in augustus 2018) vervangen en scoorden ze met Cecilia Rock (Ik zag Cecilia komen), de plaat verkocht zo’n 100.000 keer!    

In 1962 wijzigde de samenstelling van de groep nogmaals, en met de gitaar van Ronald (Ronny) Sigo profileerde de groep zich anders. Louis van Rymenant werd hun manager, de groep kon toen al internationaal scoren. Hun grootste hit kwam er in 1964, ‘Tabou’ werd een dans-hit doch scoorde niet in de hitparade. 

Gauchos

In 1965 kwam ook The Football Boogie uit, wat later door de BRT zou worden gebruikt voor gemonteerde samenvattingen van voetbalwedstrijden. Er kwamen nog internationale platen, en gitarist Jos Clauwers speelde nog even de ‘dubbel’ van Elvis Presley bij een opname van de film Double Trouble in Brugge en Antwerpen.

In 1969 werd drummer ‘Danny’ nog even vervangen, doch het einde was nabij. Vanaf 1970 werkten de twee gitaristen Jos Clauwers en Ronny Sigo met hun eigen studio en platenmerk, en daar verscheen in 1971 nog het instrumentale ‘Gauchos’. Het werd hun laatste wapenfeit, wel één dat door vele radio-omroepen werd gebruikt. (Bron: HLN en Wikipedia)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 10 (video)

‘Afgeleverd op het werk!’ Jouw radiostation op een werkplek Bij de meeste radiostations heeft de Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 9 (video)

‘Versieren, zo werkt het niet!’ Tot wie richten we ons?   In alle brochures staat Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 8 (video)

‘Weet waar je heen gaat’ Contact houden met je publiek Bedenk dat wat ook je Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 7 (video)

‘Aanwezig zijn’ Kom naar je luisteraar Door naar de luisteraar in je stad, dorp, regio Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 6 (video)

‘Plezier het sleutelwoord’ Hoe een band met de luisteraars op bouwen Het is vooral een Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 5 (video)

Een tweede bakker Internet als storende factor? Op een feestje vroeg iemand mij onlangs wat Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 4 (video)

Inhoud met karakter Emotie Een nutsbedrijf nemen we als vanzelfsprekend aan. Elektriciteit, gas, telefoon, internet…het Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 3 (video)

Radio als unique selling product De juiste formule Zonder de juiste muziek, zonder een killer Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x