RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 10 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Afgeleverd op het werk!’

Jouw radiostation op een werkplek

Bij de meeste radiostations heeft de marketing van mensen die werken en naar de radio luisteren niet zo’n prioriteit. Nochtans zijn luisteraars vaker op hun werk dan thuis. Wat doen we voor hen? Een oproep om hun favoriete hits te draaien? Een email of sms lunch oproep voor een hit of twee/drie.  Hier zijn enkele dingen, die je moet weten over mensen die op het werk naar je luisteren. 

Je bent achtergrond muziek en neem jezelf dus niet te serieus als je denkt/mikt op mensen die op hun werk luisteren. Maar als je doorheen de passieve barrière kan breken en meer voor de luisteraar op het werk kan betekenen ben je een winnaar. Wat ik bedoel is als je als station mensen op hun werk boos of gelukkig of droevig kan maken, breek je door de passieve barrière, maak je emotie los en ben je een winnaar. Als je meer wil zijn dan muziek zal je iets moeten ondernemen voor de luisteraar op zijn werk. 

Hoe? 

Jaren geleden mochten we op een station in Antwerpen tickets weggeven voor een voetbalwedstrijd. We hadden meer dan zeshonderd tickets, dus besloten we om twintig pakketten van telkens dertig stuks weg te geven. En de dj’s mochten de tickets zelf brengen naar de winnaars.

Ik weet nog goed dat we bij het eerste bureau aankwamen dat tickets gewonnen had. De mensen waar aangenaam verrast dat iemand van de radio langskwam. Maar wat nog meer opviel was dat ze besloten om niet met hun familieleden, maar met alle personeel van het bureau naar de wedstrijd te gaan kijken. 

Toen ik vroeg waarom ze niet met hun familie gingen, was het antwoord in koor: “Onze familie zien we de hele tijd!” Iemand anders antwoordde: “Ik zit al vijf jaar naast een medewerker die ik eigenlijk nauwelijks ken. Vanavond neem ik de tijd om hem beter te leren kennen”. 

De opwinding van het winnen van de prijs was dus zeer opvallend. Ze trokken die avond meteen na het werk eerst naar een cafe dan naar een restaurant en tot slot naar de wedstrijd die ze via de radio gewonnen hadden. 

Met andere woorden, de radio deed ze dingen ondernemen die ze normaal nooit zouden doen. Het station zoiets voor dat bureau en voor die mensen regelt heeft een aantal fans voor het leven. 

Radio is zaligmakend

Een ander voorbeeld is een radiostation in Limburg waar ik een tijd werkte. Hun doelgroep was 25– 49 jarige vrouwelijke luisteraars. Tijdens een brainstorm kwam iemand met het idee deze luisteraars in te pakken met bonnen voor een welnesscentrum in de buurt. Op zich een goed idee, zeker voor die doelgroep.

Echt iets om weg te geven voor luisteraars in die doelgroep die aan het werk zijn. Maar we gingen met het idee een stap verder. En in plaats van tickets voor het welnesscentrum gewoon op te sturen gingen we langs met een pedicure, een nagelspecialiste en een make up specialist. De luisteraar die gewonnen had kreeg op zijn werkplek een behandeling! 

En tijdens het uur dat Babs onder handen genomen werd, gingen medewerkers van de radio rond in het bedrijf. We deelden stickers uit, schudden handjes en zorgen ervoor dat de naam van de radio de komende maanden niet meer uit het hoofd van die mensen weg te branden was.

Het grote voordeel van je te richten op mensen die aan het werk zijn is dat ze geen kant uitkunnen. Ze zitten vast op hun werk. Als jij als station door de muziekbarrière kan breken heb je veel voor op je concurrent. Je weet waar die luisteraars zitten… vast achter hun bureau. Zoek ze op, ontmoet ze, maak ze fan van jouw station.

Interactiviteit

Let wel, al dit soort acties bestaat eigenlijk uitsluitend om je luisteraars op een originele manier te ontmoeten. Hoe je het doet, hoe je het inpakt is van ondergeschikt belang. Maar in plaats van met je promotie naar de luisteraar te gaan, waarom niet eens haar of hem meenemen, uit eten bijvoorbeeld?

DE RADIOPLAAT: The Surfaris – Wipe Out

Surfen was hot!

In 1963 was surfen ‘hot’ in Zuid-California! Er ontstond een muziekstijl die aanleunde bij de watersport, de aanloop was gegeven door Dick Dale & The Del-Tones, the Bell-Airs, mzueik in de stijl van Duane Eddy of The Ventures. Meestal op een Fender gitaar werd staccato klank gemaakt: de klank via de versterker laten nagalmen (reverb).   

De groep The Chantays scoorde al in 1962 met Pipeline, The Surfaris volgden in 1963 met Wipe Out. Er ontstond een hype, die uiteindelijk uitmondde in vocale surfhits zoals we die onder meer kennen van The Beach Boys, en zo. Wipe Out was instrumentaal, de enige woorden in het nummer was de titel zelf ‘Wupe Out’. En er was de lach van de producer! 

Het nummer werd vooral een succes door de drums, volgens sommigen geïnspireerd op ‘Bongo Rock’ van Preston Epps, alhoewel de bongo’s in zijn muziek ook een hoofdrol speelden. In die tijd kreeg de drummer vaak (even) een hoofdrol in optredens, bij nummers als Let there be Drums (Ventures, later Sandy Nelson) domineerde de drum eveneens. 

Eerst als B-kant

De drummer van The Surfaris was echter ook drummer bij een schoolband, die het soort van drums gebruikten tijdens de pauze in voetbalwedstrijden. Die drummer, Ron Wilson, zou later het wereldrecord drums van een ‘march-band’ vestigen, hij speelde toen onafgebroken 104 1/2 uur drums!

Wipe Out was eigenlijk niet echt voorzien, de groep ging toen in de Samlin Studio in California het nummer Surfer Joe opnemen. Maar een plaat moest ook een B-kant hebben, het ‘wegwerpnummer’ dachten ze, want het stond er toch maar bij om de plaat vol te krijgen. Er werden 100 stuks geperst, nu rariteiten omdat ze 10 seconden langer duren. 

Gebruikt in radio en reclame

Dankzij de exemplaren van Princess Records was ook DOT records geïnteresseerd, zij brachten Wipe Out uit als A-kant, en het werd een hit. Het nummer heeft ook vele breaks, en die werden door radiostations graag gebruikt als een ‘bedje van muziek’, zeg maar een tune of ondergrond voor reclamespots. 

De groep Sha-Na-Na speelde het nummer op het Woodstock Festival in 1969, ook The Beach Boys, The Ventures, en Johnny Thunders maakten een cover, en in 1987 maakten The Fat Boys er, samen met The Beach Boys, opnieuw een hit van. Het nummer is in de jaren tachtig ook gebruikt door het merk Stridex, voor reclame van hun acne producten. 


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 9 (video)

‘Versieren, zo werkt het niet!’ Tot wie richten we ons?   In alle brochures staat Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 8 (video)

‘Weet waar je heen gaat’ Contact houden met je publiek Bedenk dat wat ook je Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 7 (video)

‘Aanwezig zijn’ Kom naar je luisteraar Door naar de luisteraar in je stad, dorp, regio Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 6 (video)

‘Plezier het sleutelwoord’ Hoe een band met de luisteraars op bouwen Het is vooral een Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 5 (video)

Een tweede bakker Internet als storende factor? Op een feestje vroeg iemand mij onlangs wat Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 4 (video)

Inhoud met karakter Emotie Een nutsbedrijf nemen we als vanzelfsprekend aan. Elektriciteit, gas, telefoon, internet…het Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 3 (video)

Radio als unique selling product De juiste formule Zonder de juiste muziek, zonder een killer Lees verder

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 2 (video)

Those were the luisteraars! Het begin Marketing begint in het hoofd van de luisteraar. Het Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x