RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 9 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Versieren, zo werkt het niet!’

Tot wie richten we ons?  

In alle brochures staat de magische 18-35 luisteraar. Omdat we na al die jaren denken te weten dat de doorsnee adverteerder daar op inkoopt. Voor kleine stations geldt dat niet. 

Je komt niet eens voor in de softwarematige planning van de gemiddeld veel te jonge inkopers. Wat je ook doet, hoe je ook draait of keert, nationale spots komen er niet of nauwelijks nog in. Je zal het dus van de lokale markt moeten hebben. 

Je luisteraars verwennen

Het is daarom van wezenlijk belang dat met name de kleinere broertjes in deze industrie hun luisteraars weer gaan waarderen. Hun luisteraars gaan opzoeken en ze letterlijk vertellen dat ze vlakbij hen staan. 

Ga maar eens bij een school staan, rij met een beplakte camper de winkelstraat op en neer. Ga naar plekken om te zien en gezien te worden. Eigenlijk is het je luisteraar versieren. En zeg niet dat er in jouw buurt niets te beleven is. Er is altijd en overal wel iets te doen!

Reizen om te winnen? 

Versieren die luisteraar, geef ze een reis! Helaas, zo werkt het niet. Nogal wat stations denken dat ze door reizen weg te geven luisteraars aan zich kunnen binden, loyaliteit kunnen kopen. Je kan zorgen voor een piek als je een spectaculaire reis kan weggeven dat is juist.

Maar als die reis niet past binnen de leefwereld van het grootste gedeelte van jouw luisteraars is het vergeefse moeite. Je zal dan heel even vanwege het spektakel gehalte een piek krijgen van luisteraars die de reis willen winnen. Na de actie hou je waarschijnlijk alleen de winnaar als nieuwe luisteraar.

Waar en hoe?

Bij een reggae station hoort een reis naar Jamaica. Bij een familiezender een reis naar Disneyland. Bij een jongerenzender een optreden en een meet en greet met hun favoriete artiest. En of dat dan in New York is, in London in Kuttekoven of Reetveerdegem, dat maakt voor die winnaar niet zoveel uit.

Zorg dat je acties overeenkomen met de doelgroep die je van te voren in je hoofd hebt, beter nog op papier zet. En zorg ervoor dat alles wat je op straat doet en wat je op de radio hoort in het verlengde ligt van de levensstijl van je doelgroep.

In de marge

In 2010 zette de website muziek-en-film een aantal toenmalige aspecten van prijzen winnen op de radio op een rij. Er zijn er zeker een aantal nog steeds actueel, we pikken er daarom, willekeurig, een aantal uit. Wie het volledige artikel wil lezen kan dat hier doen.  

Het artikel maakte een onderscheid tussen betaald deelnemen en gratis. Betaald was toen vaak via SMS, en de automatische antwoorden werden aangerekend. Als er effectief moest gebeld worden was dat ook betalend. Tegenover dat betalen stonden dan wel grotere prijzen, het is een beetje te vergelijken met kruiswoordraadsels in de kranten nu nog. 

Het artikel wou ook wijzen op de ‘kleinere’ prijzen die ook bij regionale- en lokale omroepen te winnen waren, soms gratis maar soms ook betaald. Omroepen met een kleiner bereik hadden in verhouding minder deelnemers, wat de winkansen zou kunnen vergroten. De kosten vermeerderden ook bij selecties, die in een finale een winnaar moesten aanduiden. 

Voor prijzen werden voorbeelden aangehaald zoals door Peter Van Dam hierboven, een t-shirt van de radiozender, een vakantie (vaak met vertrekdatum), inkomkaarten op naam, enz. Soms hanteerden radio’s intern lijsten van winnaars, die dan een nieuwe deelname en/of prijzenwinst konden uitsluiten. 

Een aantal handige tips voor telefonische reacties zijn nog steeds bruikbaar: het nummer al bijna intoetsen (om de eerste beller te kunnen zijn), even wachten (om de honderdste te zijn), kennissen rondom u laten meeluisteren (om tips te geven).  

DE RADIOPLAAT: Booker T & the MG’s – ‘Melting Pot’

In 1971 waren Booker T & the MG’s al soul legendes, zij hadden in de jaren zestig bij Stax Records al meegespeeld op honderden platen van o.a. Otis Redding, Wilson Pickett, Sam & Dave, enz. Ze hadden zelf ook al instrumentale hits gehad zoals bijvoorbeeld ‘Green Onions’ in 1962 (hun grootste hit), maar ook ‘Soul Limbo’ in 168 en ‘Time is Tight’ in 1969. Radioplaten!  

Gitarist Steve Cropper bouwde toen zijn eigen opnamestudio in Philadelphia, en de groep  paste hun muziek wat aan de discotijd aan. In januari 1971 brachten ze Melting Pot uit, en speelden daarmee volop in op de funk van toen. Het nummer bracht zeer dansbare ‘orgel-soulmuziek’, de titel ‘Melting Pot’ was dan ook niet zomaar gekozen.

Eén van de betekenissen van Melting Pot is de versmelting van culturen, die in Amerika gebeurde, daardoor hadden zij samen één nationaliteit, met verschillende ingrediënten. Het is te vergelijken met de versmeltingen in bijvoorbeeld Limburgse mijnsites. In de hippietijd was er ook de uitdrukking ‘een potje roken’, het was een tijd die de groep intensief had meegemaakt. 


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het is vandaag 18 juli… 1976 (audio)

Op 18 juli 1976 was er een nieuw programma op Radio Mi Amigo te horen Lees verder

Het is vandaag 15 juli… 1973 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 20 maart… 1976 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 16 januari… 1977 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 12 januari… 1977 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 17 juli… 1973 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 15 juli… 1973 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 28 augustus… 1974 (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx