RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Peter Van Dam: Adios Mi Amigo (audio)

Peter van Dam was duidelijk nog zeer geliefd bij de vele collega’s én luisteraars die hij altijd heeft gehad en gehouden. Het nieuws van zijn overlijden is hard aangekomen, zelfs bij diegenen wat op de hoogte waren van de problemen met zijn gezondheid. We pikken er een paar reacties uit. 

Bart Van Leeuwen

Bart van Leeuwen schrijft dat hij altijd een plekje in zijn hart had voor Peter van Dam, al zagen ze elkaar enkel bij reünies. Hij geeft van Dam ook een terechte staande ovatie: “Ik vergeet nooit de tijd in Playa de Aro (1976-1977) toen we, onder zijn leiding, geprobeerd hebben Radio Mi-Amigo naar een hoger plan te tillen. Peter heeft toen bewezen dat hij niet alleen een fantastische deejay was, maar ook een visionair en een goede programmaleider”, aldus Bart. Van Leeuwen huldigt ook zijn volkse aard: “Niemand kon je zo enthousiast maken voor radio als hij. En dat met dat heerlijke speelse sarcasme en dan nog op z’n plat Antwerps. Rust zacht Peter”

Walter Galle

Walter maakte destijds in opdracht van de Vereniging Voor Vrije Radio (nu RadioVisie) het programma ‘Verzoekjes Voor Vrije Radio’ voor Radio Mi Amigo. Hij toerde ook door Vlaanderen met de Free Radio Road Show. Walter verwees naar de veertig jaar lange vriendschap met Peter van Dam, vanaf het begin van de jaren zeventig bij de start van Radio Caroline: “Hij kwam vaak over de vloer voor het doen zweven van Caroline jingles. Ook gingen we op stap met een mobiele discotheek”. 

Galle is ook zeer lovend over de periode bij Mi Amigo en de vakkennis van Peter Van Dam: “Ik belandde in Playa de Aro onder de hoede van programmaleider P. van Dam. …/… De leermeester is nu niet meer, maar de herinnering aan een fantastisch man zal altijd blijven”. De foto is genomen in 1976 in Playa de Aro. 

Huub Bammens 

Huub werkte samen met Peter van Dam: “Ik had, met vaak lange tussenpozen, een vriendschap van zo’n veertig jaar met hem. We kwamen elkaar eind jaren zeventig tegen, toen hij klussen ging doen voor de Nederlandse publieke omroep. Later verzorgden we samen cursussen voor radiomakers, zetten Manneke Pop op en ook Karpathos FM, ons vakantieproject, waarbij ook Dirk Moerman betrokken was”. 

Bammens verwijst eveneens naar zijn huidige project Radio Duivenstraat: “We zenden elke week een historische Manneke Pop uit en nog maar enkele maanden geleden sprak Peter ons herfstjinglepakket in. Of en hoe we daarmee verdergaan, zullen we binnenkort met zijn vrouw Connie bespreken. De Manneke Pop uitzending van vanavond komt in elk geval te vervallen”. Huub heeft nog een woord van dank: “Peer, dank voor alle mooie herinneringen samen, en rust zacht”.


Peter Hermans

De stem en radiomaker achter Twee Dansant op Radio 2 heeft eveneens goede herinneringen aan Peter van Dam: “Ik ben fier dat ik jou als mens, als mentor en als voorbeeld heb mogen kennen. Als mentor op de lokale radio, tijdens de drive in shows en later bij Radio 2 maar vooral als mens tijdens de vele openhartige gesprekken die we hadden over het leven aan een gezellige tafel hier bij ons thuis”. 

Peter Hermans verwijst in zijn afscheidswoorden nog even naar de slepende ziekte waaraan van Dam overleed: “Ja, ik was kwaad toen ik gisteren vernam dat je er niet meer was, kwaad op die smerige rotziekte die ook jou, de radioreus heeft geveld. Rust nu zacht en als er iets bestaat daarboven, ze zullen het geweten hebben”. 

Heynen

Caroline en de zee

Peter van Dam startte ooit als Peter Brian bij Radio 199, het latere Radio Caroline. De website van de zender heeft vandaag eveneens een woord van rouw: “We received the sad news that our former colleague Peter van Dam has passed away at the age of 65. He worked for numerous stations, including Radio 199, Radio Caroline and Radio Mi Amigo. Rest in peace, Peter”.

Op internetradiocafé.nl postte Jean-Pierre De Zeerover: “We hebben nog samen hartelijk gelachen tijdens het Mi-Amigo evenement te Oostende aan boord van de zeilboot met de studio. Ik was zelf honderd percent ziek (en nog), doch besloot na jaren miserie om voor de eerste keer zelfstandig 25 km te reizen met auto en tram. Serge van Gisteren en nog iemand hebben me nog geholpen om aan boord te komen. Ben ik blij dat ik dat gedaan heb, ook in de hoop Peter van Dam te zien. Hij zal me bijblijven als een jolige kerel en een goede dj. Als zeevisser op de noordzee in de 70’s naar hem geluisterd op Mi Amigo en hem leren waarderen als dj. Dat hij in vrede mag rusten”. 

Ferry Maat 

Het nieuws kwam hard aan bij Ferry Maat,  hij zorgde ervoor dat Peter van Dam bij de TROS kon beginnen en had daar geen spijt van:  “Manneke Pop, wat was je plezant en wat hebben we veel gelachen. Je vertelde me over je avonturen in Playa de Aro en later je Griekse station. Het leven was nooit saai met de beste Belgische dj allertijden…/…Herinner me dat je per se op dat magische krukje wilde zitten waar Willem van Kooten ook altijd op zat”.

Dan toch even die woorden die velen vermoeden, een compliment naar zijn schaduwzijde: “Je hebt ondanks de vele tegenslagen, of misschien wel juist daardoor, alles uit je carrière gehaald. Een bourgondiër is niet meer…. Rust zacht, Peter van Dam…”. 

Epiloogje

Tot slot, er zijn nog tientallen reacties meer, de meeste vind je terug bij ‘Recente Reacties’ of op onze Facebook-pagina, eindigen we met de woorden van Lion Keezer: “Wat ben ik blij dat ik Peter die laatste anderhalf jaar nog op de radio terug heb kunnen brengen, waar hij programma’s kon maken zoals hij het wilde en zoals alleen hij dat kon. Ik weet dat hij ervan heeft genoten net als zijn vele fans en luisteraars. Vaarwel Amigo en doe de groeten aan Joop daar boven!”

Hieronder nog twee foto’s van de radiolegende: de ene in 1975 in de studio in Spanje, de andere aan boord van de Artremis tijdens de reunie Mi Amigo in Oostende (2014). 


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx