Peter Van Dam: Adios Mi Amigo (audio) Reacties op het overlijden van de radiolegende

Leestijd: 6 minuten

Peter van Dam was duidelijk nog zeer geliefd bij de vele collega’s én luisteraars die hij altijd heeft gehad en gehouden. Het nieuws van zijn overlijden is hard aangekomen, zelfs bij diegenen wat op de hoogte waren van de problemen met zijn gezondheid. We pikken er een paar reacties uit. 

Bart Van Leeuwen

Bart van Leeuwen schrijft dat hij altijd een plekje in zijn hart had voor Peter van Dam, al zagen ze elkaar enkel bij reünies. Hij geeft van Dam ook een terechte staande ovatie: “Ik vergeet nooit de tijd in Playa de Aro (1976-1977) toen we, onder zijn leiding, geprobeerd hebben Radio Mi-Amigo naar een hoger plan te tillen. Peter heeft toen bewezen dat hij niet alleen een fantastische deejay was, maar ook een visionair en een goede programmaleider”, aldus Bart. Van Leeuwen huldigt ook zijn volkse aard: “Niemand kon je zo enthousiast maken voor radio als hij. En dat met dat heerlijke speelse sarcasme en dan nog op z’n plat Antwerps. Rust zacht Peter”


Lees verder onder de advertentie


Walter Galle

Walter maakte destijds in opdracht van de Vereniging Voor Vrije Radio (nu RadioVisie) het programma ‘Verzoekjes Voor Vrije Radio’ voor Radio Mi Amigo. Hij toerde ook door Vlaanderen met de Free Radio Road Show. Walter verwees naar de veertig jaar lange vriendschap met Peter van Dam, vanaf het begin van de jaren zeventig bij de start van Radio Caroline: “Hij kwam vaak over de vloer voor het doen zweven van Caroline jingles. Ook gingen we op stap met een mobiele discotheek”. 

Galle is ook zeer lovend over de periode bij Mi Amigo en de vakkennis van Peter Van Dam: “Ik belandde in Playa de Aro onder de hoede van programmaleider P. van Dam. …/… De leermeester is nu niet meer, maar de herinnering aan een fantastisch man zal altijd blijven”. De foto is genomen in 1976 in Playa de Aro. 

Huub Bammens 

Huub werkte samen met Peter van Dam: “Ik had, met vaak lange tussenpozen, een vriendschap van zo’n veertig jaar met hem. We kwamen elkaar eind jaren zeventig tegen, toen hij klussen ging doen voor de Nederlandse publieke omroep. Later verzorgden we samen cursussen voor radiomakers, zetten Manneke Pop op en ook Karpathos FM, ons vakantieproject, waarbij ook Dirk Moerman betrokken was”. 

Bammens verwijst eveneens naar zijn huidige project Radio Duivenstraat: “We zenden elke week een historische Manneke Pop uit en nog maar enkele maanden geleden sprak Peter ons herfstjinglepakket in. Of en hoe we daarmee verdergaan, zullen we binnenkort met zijn vrouw Connie bespreken. De Manneke Pop uitzending van vanavond komt in elk geval te vervallen”. Huub heeft nog een woord van dank: “Peer, dank voor alle mooie herinneringen samen, en rust zacht”.

° Luister hier naar: De allereerste Manneke Pop


Peter Hermans

De stem en radiomaker achter Twee Dansant op Radio 2 heeft eveneens goede herinneringen aan Peter van Dam: “Ik ben fier dat ik jou als mens, als mentor en als voorbeeld heb mogen kennen. Als mentor op de lokale radio, tijdens de drive in shows en later bij Radio 2 maar vooral als mens tijdens de vele openhartige gesprekken die we hadden over het leven aan een gezellige tafel hier bij ons thuis”. Peter Hermans verwijst in zijn afscheidswoorden nog even naar de slepende ziekte waaraan van Dam overleed: “Ja, ik was kwaad toen ik gisteren vernam dat je er niet meer was, kwaad op die smerige rotziekte die ook jou, de radioreus heeft geveld. Rust nu zacht en als er iets bestaat daarboven, ze zullen het geweten hebben”. 

Caroline en de zee

Peter van Dam startte ooit als Peter Brian bij Radio 199, het latere Radio Caroline. De website van de zender heeft vandaag eveneens een woord van rouw: “We received the sad news that our former colleague Peter van Dam has passed away at the age of 65. He worked for numerous stations, including Radio 199, Radio Caroline and Radio Mi Amigo. Rest in peace, Peter”.

Op internetradiocafé.nl postte Jean-Pierre De Zeerover: “We hebben nog samen hartelijk gelachen tijdens het Mi-Amigo evenement te Oostende aan boord van de zeilboot met de studio. Ik was zelf honderd percent ziek (en nog), doch besloot na jaren miserie om voor de eerste keer zelfstandig 25 km te reizen met auto en tram. Serge van Gisteren en nog iemand hebben me nog geholpen om aan boord te komen. Ben ik blij dat ik dat gedaan heb, ook in de hoop Peter van Dam te zien. Hij zal me bijblijven als een jolige kerel en een goede dj. Als zeevisser op de noordzee in de 70’s naar hem geluisterd op Mi Amigo en hem leren waarderen als dj. Dat hij in vrede mag rusten”. 

Ferry Maat 

Het nieuws kwam hard aan bij Ferry Maat,  hij zorgde ervoor dat Peter van Dam bij de TROS kon beginnen en had daar geen spijt van:  “Manneke Pop, wat was je plezant en wat hebben we veel gelachen. Je vertelde me over je avonturen in Playa de Aro en later je Griekse station. Het leven was nooit saai met de beste Belgische dj allertijden…/…Herinner me dat je per se op dat magische krukje wilde zitten waar Willem van Kooten ook altijd op zat”.

Dan toch even die woorden die velen vermoeden, een compliment naar zijn schaduwzijde: “Je hebt ondanks de vele tegenslagen, of misschien wel juist daardoor, alles uit je carrière gehaald. Een bourgondiër is niet meer…. Rust zacht, Peter van Dam…”. 

Epiloogje

Tot slot, er zijn nog tientallen reacties meer, de meeste vind je terug bij ‘Recente Reacties’ of op onze Facebook-pagina, eindigen we met de woorden van Lion Keezer: “Wat ben ik blij dat ik Peter die laatste anderhalf jaar nog op de radio terug heb kunnen brengen, waar hij programma’s kon maken zoals hij het wilde en zoals alleen hij dat kon. Ik weet dat hij ervan heeft genoten net als zijn vele fans en luisteraars. Vaarwel Amigo en doe de groeten aan Joop daar boven!”

Hieronder nog twee foto’s van de radiolegende: de ene in 1975 in de studio in Spanje, de andere aan boord van de Artremis tijdens de reunie Mi Amigo in Oostende (2014). 


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Avondblad van 18 juli (video) TOPradio mag niet, tv-kijker wil niet meer en Felix moch... TOPradio: zendvergunning verplaatsing geweigerd Op 28 mei 2018 ontving de VRM een aanvraag van de nv CFM (TOPradio), tot het bekomen van een zendvergunning voor Sint-Gillis-Waas...
Het Avondblad van 17 juli (audio) Wat is er van de sport? De uitdrukking ‘Er niet naast kunnen kijken’, gebruiken we allemaal wel eens. Minder gebruikelijk is; ‘Er niet naast kunnen luisteren’. En toch was en is...
Het Middagblad van 11 juli (video) Vlaamse muziek, Vlaamse eretekens en...Nederlandse 'voe... Een  ereteken voor Lutgart Radio-icoon Lutgart Simoens, inmiddels alweer 90 jaar geworden, ontvangt vandaag het Vlaamse Ereteken. Intussen is ze al een kwarteeuw met pensio...
Toon Smet naar NRJ Vlaanderen (video) Ruilt de Medialaan voor het Mediahuis En daar gaat er weer eentje. Net als de voetbaltransfers dezer dagen zijn de overstappen in radioland volop aan de gang. Met dit verschil; er zijn minder ploegen bij betrokken. Sle...
Het Middagblad van 9 juli (audio) PROS, Astrid, Sheena, Puck, Sarah, Evelyn... en tot slot... Tweede FM-avontuur voor PROS PROS begint aan z’n tweede ‘evenementenradioavontuur’ (wat een mooi woord is dit!). Nadat de Heldergemse webradio al onafgebroken tussen 1 en 28 mei...
Tony Allan stierf 14 jaar geleden (video) Legendarische offshore radio dj bezweek aan keel... Het is vandaag maandag 9 juli alweer veertien jaar geleden dat Tony Allan overleed op 54-jarige leeftijd. Ook toen was het een maandag. Eind juni dat jaar kreeg ik het bericht dat ...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
Amptec
TVV Sound
Amptec
Spotlight

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *