RadioVisie

  • .
    .

Peter Koelewijn kroop vanonder het behang

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

JLB, de mensen die RadioVisie lezen en ooit al eens iéts met radio te maken hadden of hebben, zullen de man achter die initialen kennen. We hebben een gezamenlijk verleden in radio en dus blijf ik hem volgen op de socials. Half december 2022 had hij het op Facebook over een toevallig ontdekte hele oude affiche in een school (nota bene in mijn buurt, waarop nog de FM- en AM- frequenties te zien waren van de toenmalige BRT).

Diep in mijn achterhoofd ging een deurtje open. Hela, hela, hela… Had ik ook niet iets gelijkaardig meegemaakt? Of iets daaromtrent? Ja hoor. Maar omdat een verhaaltje pas extra aantrekkelijk wordt als er beeld bij is, ging ik op zoek. Snuisteren, grasduinen en neuzen tussen de vele – gelukkig vrij goed gestructureerde – fotomappen. Een hitlijst uit 1975. Eigenlijk is dat niet zo bijzonder, maar wààr ik ze ontdekte, is dat wel.

Mijn zoon en zijn vriendin hadden een oud huis gekocht in Kortrijk. Annick, da’s mijn vrouw en ikzelf staken een handje toe bij de renovatie. Al begint dat soort werk meestal met… slopen. Bij een stuk muur, onder het behang zagen we oude kranten. Die werden lang geleden al eens gebruikt als een soort eerste laag om oneffenheden te verbergen. Het bleek om pagina’s te gaan uit het in Zuid-West-Vlaanderen bekende weekblad Atlas.

Een toen populaire gratis huis-aan-huis krant, vergelijkbaar met de in heel Vlaanderen bekende en inmiddels ook opgedoekte, in de herfst van 2021, Streekkrant. De herontdekte editie was van 29 augustus 1975. Nog goed leesbaar was de Top 20 van Radio Luxemburg, uitgezonden op zondag 31 augustus, via de bekende 208 meter middengolf.

De pagina had zich 46 jaar schuil gehouden onder een bloemetjesbehang en was nauwelijks aangetast door verzuring. Opvallend was om te lezen dat ‘de enig echte’ Peter Koelewijn de hitparade presenteerde en dat de zwoele Joe Dassin op de eerste plaats stond. Joe is inmiddels gestorven (42), Peter (82) toert nog steeds rond. Radio Luxemburg is niet meer sinds 1992, Atlas is gestopt in 2015. Of hoe ‘relieken’ een mens zich koud en warm tegelijk laten voelen… (Thierry Missiaen)

° Om de complete foto van de hitlijst te zien, er op klikken
° Foto bovenaan: Peter Koelwijn en zijn Engelse collega’s Bob Stewart en Mark Wesley


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx