fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Peter? Hallo, het is hier met Fernand

Vandaag, 20 februari zou Peter Van Dam 66 jaar jong zijn geworden. Helaas, één van Vlaanderens meest internationale radiomakers ooit, haalde deze verjaardag niet meer. Hij stierf 6 januari jongstleden. Bij RadioVisie hadden we al langer 20 februari aangekruist. Spittend in de archieven waren we op een editie van het Mi Amigo Fanblad gebotst, met daarin een stukje van ‘Peer’, die toen nog volop voor Radio Mi Amigo aan het werk was.

Het leek ons een leuk idee om dat originele artikel nog eens boven te halen op zijn verjaardag. Hij zou het ‘fijn’ gevonden hebben. Ondanks… blijven we bij ons oorspronkelijke idee. De omstandigheden zijn helaas helemaal anders geworden. Manneke Pop kunnen we persoonlijk niet meer feliciteren, maar bij wijze van postuum eerbetoon staan we toch nog eens stil bij zijn geboortedag. We gaan terug naar het najaar van 1976. Peter Van Dam is zelf aan het woord, althans vanachter zijn schrijfmachine.   


Mi Amigo Fanclubblad,
1e jaargang nr 3, najaar 1976

Playa de Aro, 20 september 1976

“Ja hallo… hier Fernand. Zeg, Peter het is jouw beurt deze maand om eens iets te schrijven in het fanclubblad.”

En daar sta je dan aan de telefoon en natuurlijk beloof je iets in mekaar te gaan draaien.  Maar waar heb je het nu in zo’n stukje over? Het weer in Spanje? Neen, want daarover hoor je Stan dagelijks wel wat vertellen op de radio. Dat het zo goed gaat met Mi Amigo? Wel ja, waarom niet. Per slot van rekening zijn er in de laatste weken heel wat wijzigingen geweest die het station ten goede zijn gekomen. 

Als je bijvoorbeeld weet dat voor het programma ‘Kassa’ de telefoon roodgloeiend staat, dan kan je toch wel spreken van een succes. En kijk even naar de enorme hoeveelheid post die dagelijks weer binnenkomt voor het programma ‘Baken 16’, dan weet je dat we ook daarmee midden in de roos geschoten hebben! En hoeveel mensen zouden elke avond om kwart over zes aan de telefoon hangen om Stan te pakken te krijgen? 

Kortom het bruist hier van de radioactiviteit en het lijkt er niet naar dat Mi Amigo een winterslaap tegemoet gaat. En ik geloof niet dat de fanclub erover nadenkt om tijdens de lange komende winteravonden maar vroeger onder de wol te gaan, want ik kan me best voorstellen Mireile en Fernand, dat jullie een boel werk op jullie nek gehaald hebben door deze fanclub uit de grond te stampen. Maar, het is niet tevergeefs want dagelijks komen er weer leden bij en dat is fijn om te weten. 

Nu we toch met de bedankjes aan het gooien zijn, bedankt mensen die aan ons gedacht hebben tijdens hun vakantie en ons een kaartje geschreven hebben, zomaar uit sympathie. O ja, bedankt ook Belgische politici dat jullie eindelijk een beetje beginnen te denken aan commerciële radio in België. Bedankt minister Decroo voor de uitspraak dat België voor één keer niet achter moet blijven op de evolutie. En bedankt BOB om het ons ook deze maand weer niet te gemakkelijk te maken. Anders zou het plezier er veel te vlug af zijn. 

En bedankt Mireille en Fernand om mij deze maand eens iets te laten doen voor de fanclub.

Groeten uit Spanje, 

Peter van Dam


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
VRM bekijkt 'Nieuwe uitdagingen, bedenkingen en aanbevelingen’ in rapportVRT zet alle zeilen (en nog meer)
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
FM Goud kreeg militaire onderscheiding De Persgroep breidde uit en kreeg nieuwe naamMi Amigo Radio
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
De derde erkenningsronde FM-frequenties
Het Radioblad: maandag 19 februari (video)
MNM: Student Late Night met Thomas More
UBA: ‘Technologie van de radio staat niet stil’
Noren kochten vorig jaar bijna 2 miljoen DAB+ radio’s
Het Radioblad op zaterdag 17 februari (weekend)
Sluiten