RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

VRT-persbericht: DVB-T vlag dekt lading niet (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In de donderdagse editie (17 mei) van de rubriek ‘Avondblad’ had RadioVisie een kort bericht over het feit dat de VRT besloten heeft om te stoppen met het verspreiden van haar tv-programma’s via DVB-T. De Vlaamse publieke omroep maakte het nieuws zelf bekend middels een persbericht. “Nou, en dan?” Een niet onverwachte reactie bij het gros van de tv-kijkende Vlaming. Meestal omdat het letterwoord hem en haar niks zegt. Onbekend, maakt nu eenmaal onbemind. 

TV-nieuws dat niet direct tot de core business van RadioVisie behoort, daarom werd er geen apart artikel aan besteed. Al had dat best gekund. Want bij nader inzien is dit stopzetten toch niet zo logisch, noch onschuldig. Anderzijds is de inhoud van het persbericht nogal… onvolledig, oneerlijk en opiniërend. Het gaat voor een deel aan de realiteit voorbij. Het is als een etiket op een verpakking etenswaren waar tal van ingrediënten bewust werden weggelaten om kritiek te vermijden. 

Tel uit uw… verlies

DVB-T is gratis televisie. U ontvangt de programma’s via een kleine antenne en decoder. Een signaal wordt door een zender de lucht ingestuurd, de kijker pikt het op. Zoals we decennialang televisie hebben gekeken. Studio, zender, antenne, tv-ontvanger. Tot kabeltelevisie zijn entree maakte, de nationale telefoonmaatschappij haar klassieke lijnen ombouwde en de satellietschotel opdook. Veel meer aanbod, geen antennes meer op het dak, minder zorgen. Mooi. Voor al dit fraais diende uiteraard wel betaald te worden. Nog steeds… En veel. Toch in Vlaanderen. 

Telenet, Proximus, Orange, Scarlet, TV Vlaanderen… Ze bieden leuke dingen aan, maar geef toe, ze zijn allemaal duur. U krijgt heel wat, al overtreft het aanbod ruimschoots de noden en behoeften. Tel op jaarbasis uit wat u kwijt bent aan zaken die u nooit gebruikt, ziet of hoort. Het had een mooie vakantie kunnen zijn. Wie genoeg heeft aan de kanalen van de publieke omroep, heeft met DVB-T een alternatief. Eentje dat voldoet. Al zijn het er niet zo heel veel meer, maar ook in ons veel te-dicht-op-elkaar-levende Vlaanderen, zijn er gebieden waar de tv-kabel niet langskomt. Ook daar is digitale ether-tv een uitkomst…

Is 45.000 veel of weinig?

Omdat VRT niet licht over deze stopzetting heen wou stappen (zeggen ze zelf), werd onderzoeksbureau Ipsos gevraagd drieduizend Vlaamse gezinnen op te bellen. Daaruit bleek dat slechts 45.000 personen nog digitaal via de ether kijken. Waarna we weer bij de inleiding van dit stukje uitkomen. Het is nauwelijks voor te stellen dat alle geënquêteerden überhaupt wisten wat DVB-T is.

Anderzijds heeft VRT zelden tot nooit aan de kijkers verteld dat er zoiets als digitale ethertelevisie bestaat. Hebt u onlangs nog een spotje zien voorbij komen waarin werd getoond dat u ook gratis naar hun programma’s kunt kijken? Het is geleden van 2008, toen de analoge tv-zenders uitgeschakeld werden en vervangen door DVB-T. De ‘Geen sneeuw meer op je tv’-campagne van Geert Bourgeois’. Daarna? 

Het gaat dus om een groep van (slechts) vijfenveertigduizend mensen die gratis kijken. Waar geen enkele telecomoperator ook maar iets aan verdiend. ‘Het wordt allemaal te duur’, meldt VRT. ‘Met die complexe technische infrastructuur bereiken we slechts 1% van alle Vlamingen. Wij hebben VRT NU’. Waarna de vraag rijst of dit inderdaad een kleine groep is? Of niet? 45.000 personen, dat zijn twee doorsnee voetbalstadiums in Vlaanderen. 

De ene kijker is de andere niet

Als we de redenering doortrekken, dan moeten straks ook een aantal digitale DAB+-radiokanalen van de VRT gestopt worden, wegens te weinig luisteraars. En komt Klara dan ook niet in de gevarenzone terecht met een marktaandeel van om en bij de twee procent? Het zijn vragen waarop er geen antwoord moet komen. Ze zijn zelfs triviaal, polariserend, opiniërend. Het geeft wel aan hoe VRT in haar persbericht, precies op dezelfde manier, om de hete brij heen draait. De publieke omroep stelt het stopzetten van DVB-T voor als een besparing. Wat het ook is. Voor hen. Niet voor u. 

Bood digitale ether-tv een alternatief, dan is dit er vanaf 1 december niet meer. Betaal of kijk niet. Dat lijkt de boodschap te zijn. Wie straks (overal) televisie wil blijven kijken, ook al gaat het enkel om Eén, Canvas of Ketnet, moét een abonnement nemen bij één van de bekende telecomoperatoren. Niet betalen, is niet meer kijken. Ook niet langer naar de publieke omroep. Moet die niet iedere landgenoot bereiken? De Vlaamse dan toch? Wordt dit argument niet te pas en te onpas door de VRT zelf bovengehaald? 

Niet te duur bij de buren?

In Frankrijk ontvangt de kijker een dertigtal tv-zenders via DVB-T. Gratis. Publieke stations en commerciële. In andere buurlanden wordt tegenwoordig geïnvesteerd in DVB-T2. Nederland schakelt zelfs al over in 2019. Een verbeterde versie van het systeem. ‘Het is te duur voor ons’, klinkt het aan de Reyerslaan. ‘Wij hebben VRT NU. Mensen kunnen kijken wanneer ze willen.’ Klopt alweer, maar dan enkel als diezelfde mensen ook een snelle internetaansluiting hebben. Wifi of mobiel. Waarmee iedereen alweer in de armen wordt gedreven van de commerciële telecomgroepen.

Het aantal plaatsen zonder gratis internet is nog steeds immens. Geen internet, geen VRT NU. Enkele voorbeelden uit de praktijk? Gedaan met naar ‘Thuis’ te kijken op een zomerse avond in de tuin. Behalve als je wifi hebt die zover reikt. De Ronde van Vlaanderen op de achtergrond, langs het parcours, terwijl je wacht tot de renners voorbij komen? Vergeet het maar. Onderweg met de kids op de achterbank van de auto naar Plopsaland en intussen Ketnet opzetten? Kan niet langer. Ook niet meer op uw favoriete camping. O ja, natuurlijk wel. Als je een… duur mobiel 4G abonnement neemt. Dan wel!

VRT NU is inderdaad erg handig, maar het is allesbehalve gratis zoals de publieke omroep het nu voorstelt. U hebt hoe dan ook een abonnement nodig bij deze of gene aanbieder. Benieuwd nu hoe men zal reageren in politieke kringen. Misschien kunnen we nog leren leven met het schrappen van DVB-T, we kunnen dit al veel minder met het feit dat VRT niet het hele gratis verhaal vertelt. Want van welke kant u het ook bekijkt, vanaf 1 december kan u in Vlaanderen enkel naar de openbare omroep kijken als u betaalt. Een openbare omroep waarvoor u reeds betaalt via uw belastingsgeld!

° Persbericht VRT
° Ook bij De Standaard zien ze een flinke bui hangen

Is getekend: JL Bostyn & Pieter Vanbanden


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

22 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Christof
Christof
6 november 2018 - 20:22 20:22

Als de VRT er zou voor zorgen dat VTR.nu via een modern platform zoals chromecast of tv.s die op Android draaien beschikbaar zou stellen zou een deel van het probleem opgelost geraken! Niet dus, nu moet je als je dat kan vrtnu gaan casten via je gsm om het op je tv scherm te krijgen.

Stijn Bousard
2 augustus 2018 - 09:36 09:36

Verneem ik gisteren in het VRT-journaal dat er een app is van VRTNU. Surf ik een beetje rond, word ik drie maal teleurgesteld:
– de app bestaat niet voor Windows en kan ik dus niet gebruiken op mijn tablet
– kom ik dit persbericht tegen, dat DVB-T eind dit jaar stopt – jammer, want ik ben een fervente gebuiker, maar ik geef grif toe dat ook ik steeds vaker via de site van VRTNU programma’s herbekijk – wie evenwel niet over een internetabonnement beschikt (ouderen, …), komt wel bedrogen uit natuurlijk
– wat me nog het meeste stoort, is dat je daarvoor – zoals voor alles tegenwoordig – een ACCOUNT/PROFIEL moet aanmaken, waarom eigenlijk? Vroeger zette je de TV of de radio aan en daarmee was de kous af, nu moet je daar een PROFIEL voor aanmaken…

Hopelijk blijft het online radio-aanbod van de VRT (http://radioplus.be) wel nog PROFIELvrij. Of breng ik ze nu op ideeën?

bart
bart
27 augustus 2018 - 23:32 23:32
Antwoord aan  Stijn Bousard

@Stijn Bousard, dit profiel heeft enkel te maken met dat ze dan zien dat je in belgie wonende bent en daar uitzendrechten voor hebt om te kijken, een Nederlander met een account op VRT.nu kan dus wel bepaalde zaken bekijken maar niet alles zoals iemand uit belgie in belgie wonende.
heeft alles met uitzendrechten te maken, net zoals als een belg een account moet aanmaken op de NPO start site om de zenders te kijken en dan deze niet kan kijken omdat je geen Nederlands adres hebt en account.

Devroe
Devroe
23 mei 2018 - 17:26 17:26

Beste,

ik vond toch een link naar een petitie: http://petitie.be/petitie/de-vrt-dvb-t-uitzendingen-mogen-niet-geschrapt-worden-#tabs
Na 4 pogingen kon ik de petitie niet ondertekenen, misschien lukt het jullie wel?

VERCAUTEREN FREDDY
VERCAUTEREN FREDDY
23 mei 2018 - 11:41 11:41

Na teletekst gaat nu ook DVB-t voor de bijl, schande. Het is heel juist dat de meeste mensen geen flauw benul hebben wat DVB-t en DAB + is, afgelopen jaar is laatstgenoemde met veel vertoon gelanceerd en verder heb we er niets meer van vernomen. ondertussen worden er nog volop radio’s verkocht met enkel FM maar wel met AM! Komt er nog bij dat vorig weekend in de Standaard een erg negatief artikel is verschenen over DAB. Ik lees ook dat Klara ook niet zo veel luisteraars zou hebben, ook afschaffen?

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
22 mei 2018 - 22:07 22:07

Inderdaad Chris ‘mea culpa’.Tot een tijdje geleden kon ik inderdaad de NPO Ned 1,NPO Ned 2 en NPO Ned3 FTA ontvangen via satelliet.Maar het is al een tijdje geleden toch dat ik er nog eens op afstemde.
Ben ook eens gaan kijken voor alle zekerheid naar ‘ https://nl.kingofsat.net/pos-23.5E.php ‘.Intussen ook in HD zie ik nu staan.
Het gaat tegenwoordig allemaal zo vlug…dat men bijna niet meer kan volgen hé 😉

Tom
Tom
22 mei 2018 - 21:58 21:58

Het is vooral jammer en flauw dat na de discussie met TV Vlaanderen (Antenne TV) men nu snel, snel de stekker eruit probeert te trekken.
Ik ben van mening dat de belangrijkste (grote) zenders gratis moeten worden kunnen bekeken. In Vlaanderen is dat in mijn ogen EEN, CANVAS, KETNET, VTM, VIER en eventueel een regionale zender.
Het is echter aan de overheid om dat af te dwingen, en ja dat kunnen ze echt.

Geen enkele persoon in mijn omgeving kent de termen DAB/DAB+ of DVB-T/DVB-T2 voor de gewone consument is er radio en tv. Als ze weten dat dat digitaal is zijn ze al ver 😉

Het geef alleen maar weer dat men bij de VRT nog veel te leren heeft over de mogelijkheden van het digitale verhaal als moderne openbare omroep. Vroeger was de VRT een modelvoorbeeld in Europa (als één van de eerste met DAB, dankjewel Tony Mary) nu hinkt men steeds verder achterop. Zo schiet men op tv vlak echt te kort op jongeren en jongvolwassenen.

Maarten
Maarten
23 mei 2018 - 08:09 08:09
Antwoord aan  Tom

Het probleem is dat daar het inkomsten model van de commerciële zenders mee op de helling komt te staan: ze worden namelijk zeer dik betaald door Telenet, Proximus en TV Vlaanderen om in hun aanbod opgenomen te worden. (dit in tegenstelling tot commerciële zenders in landen als Duitsland of Frankrijk)
Als ze ineens gratis via DVB-T te zien gaan zijn, komen die inkomsten op de helling te staan, en we weten intussen dat de regering er niet aan denkt om de inkomstenbronnen van de vlaamse zenders te ondergraven.

Chris Aerts
Chris Aerts
23 mei 2018 - 08:52 08:52
Antwoord aan  Tom

Volledig mee eens Tom. In vlaanderen is het kijk en luistergeld al lang afgeschaft, en nu proberen ze nog wat extra geld aan ons te verdienen. De politiek zou hier dringend moeten op reageren, en waar blijft onze media minister (Sven Gatz)???

bart
bart
27 augustus 2018 - 23:28 23:28
Antwoord aan  Tom

probleem is dat dit niet kan die comerciële zenders FTA omdat de uitzendrechten voor de grensstreken niet geregeld zijn en dus in Zeeland en de andere grensstreken van Nederland kan kijken naar deze zenders waar dus geen uitzendrechten voor zijn geregeld,
je kan in belgie ook geen RTL4-5,enz kijken van Nederland zonder kaartje (binnenkort enkel met de ontvanger van het Nederlandse DVB-T2 aanbod) omdat de uitzendrechten enkel geregeld zijn voor Nederland en ook de reclame inkomsten dan niet eerlijk verdeeld worden tussen de Vlaamse comerciële en de Nederlandse.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
22 mei 2018 - 09:02 09:02

Uiteraard Bart, beetje logisch.Ik zie anders geen kans voor Antenne TV van TV Vlaanderen.Wie gaat er dan nog een abonnement nemen als de VRT zenders verdwenen zijn? Wat dan ook met degenen die nu al een abonnement hebben?Anderzijds…het is niet gratis meer om de nationale zenders te bekijken voor degenen die geen nood hebben aan bijkomende zenders.En deze mensen zijn tenslotte de dupe…In de ons omringende landen gaat het er op dat gebied toch veel anders aan toe !De NPO gaat b.v. zijn zenders in 2019 ook FTA (Free To Air) aanbieden in DVB-T2.(Overigens zorgt de NPO ook voor een Free To Air aanbod van hun zenders via satelliet)!
En wie gaat er nu 2 abonnementen gaan nemen alhier bij 2 verschillende providers?

Chris Aerts
Chris Aerts
22 mei 2018 - 18:35 18:35
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Het is niet helemaal juist wat je zegt. De NPO bied zijn zenders niet meer gratis aan via de satelliet. Daar moet nu een abonnement voor afgenomen worden bij canal Digitaal en/of TV-Vlaanderen. Via DVB-T zijn ze wel FTA te ontvangen in eigen land,maar TV-Vlaanderen bied deze zenders ook aan met abonnement in hun antenne tv.

bart
bart
22 mei 2018 - 00:40 00:40

ik vermoed dat Tv Vlaanderen en vrt een overeenkomst gaan hebben om de 3 tv zenders binnenkort ook aan te bieden via Antenne TV gecodeerd zodat deze zenders nog te zien zijn via DVB-T2.
zo krijgt VRT extra geld bovenop en moeten ze geen kosten meer doen voor de voorziening op DVB-T.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
21 mei 2018 - 21:45 21:45

Ik kan mij zeer goed inbeelden dat zeker 90% bij die ‘ondervraagden’ het in Keulen hebben horen donderen.Tegenwoordig heeft iedere flat screen (zelfs goedkopere oudere) DVB-T (en ook wel al DVB-T2) aan boord. Hoeveel verkopers zouden hiervan de koper in kennis gesteld (attent op gemaakt) hebben denkt u? Over het nut ervan bv. en hoe je er mee te werk gaat?Weten die ‘verkopers’ zelf wel wat DVB-T is?
Zelfs de oude DVD recorders hadden soms een ingebouwde DVB-T ontvanger!
Zelfs al leest u grondig de handleiding van een TV toestel…Onbekend is onbemind.
Kan je zelfs vergelijken met de uitzendingen via de oude DAB norm van onze publieke radiozenders.DAB in Vlaanderen bestaat (bestond) al sedert 1997 !
Weinigen wisten zelfs van het bestaan ervan.Na 20 jaar…zijn ze vervangen door de nieuwe norm.Al eens promo’s gehoord ervan?
Tja…

Devroe
Devroe
21 mei 2018 - 11:24 11:24

Ik kijk ook via dvb-t. Ik werd niet gecontacteerd. Ik vind het niet kunnen, want we betalen al genoeg belastingen. Ik lees in de mededeling van de vrt dat vrt.nu gratis is. Mogen we dan de rekening van de telecomoperator voor internet doorsturen naar de vrt?
ik googelde al eens maar vond nergens een petitie om de beslissing aan te vechten. Bent u op de hoogte van een petitie? Of moeten we de vrt mailen?

Herbert
Herbert
26 augustus 2018 - 11:02 11:02
Antwoord aan  Devroe

Hierbij geef ik je een link om een petitie te ondertekenen. klik op deze link of kopieer in browser :
https://petitie.be/petitie/de-vrt-dvb-t-uitzendingen-mogen-niet-geschrapt-worden-
Ik heb het reeds gedaan. Veel succes !

Chris Aerts
Chris Aerts
20 mei 2018 - 08:46 08:46

Ik dacht dat in de beheersovereenkomst van de VRT staat dat deze overal en altijd GRATIS te ontvangen moet zijn. het gaat er om on TV-Vlaanderen te dwarsbomen met hun project Antenne TV omdat de zenders van de VRT gratis doorgegeven worden,terwijl je voor de commercielen een abonnement moet afgesloten worden. Het is nu aan de politiek om in te grijpen.

Walter Vermeir
20 mei 2018 - 12:54 12:54
Antwoord aan  Chris Aerts

Ik dacht ook lang dat in de beheersovereenkomst van de VRT staat dat ze dat moeten uitzenden via DVB-T. Dat is dus niet zo.

pagina 28

“Het publieke aanbod staat minstens via één open platform ter beschikking van mediagebruikers. ”

Met een voetnoot; ”Open platform betekent dat het aanbod toegankelijk is voor de mediagebruiker zonder dat aan die mediagebruiker een directe betaling voor dat aanbod wordt gevraagd.”

Dat is alles. Stoppen met de uitzendingen via DVB-T is zover ik het begrijp niet strijdig met de beheersovereenkomst.

Blanckaert Erwin
Blanckaert Erwin
24 juni 2018 - 15:18 15:18
Antwoord aan  Walter Vermeir

Ik deel volledig deze reactie : vrienden en kennissen zijn zich helemaal niet bewust van het bestaan van DVB-T. Sommigen van hen betalen wellicht veel te veel omdat ze vnl. Een en Canvas bekijken (en uitzonderlijk de andere kanalen… enig zap-gedrag voor het slapengaan? ). Zelf heb ik ook een digitale DVB-T recorder waarmee je uiteraard ook kan opnemen en in time-shifting mode kijken. Dit kan deze allemaal zonder enig TV-abonnement.

Nergens lees ik evenwel iets over energieconsumptie : wat is voor de maatschappij/het milieu het best –> broadcast (DVB-T) of point-to-point (modems en decoders die overal 24/24 verbruiken)?

Haveve
1 december 2018 - 14:25 14:25
Antwoord aan  Walter Vermeir

Walter, de laatste beheersovereenkomst was aangepast, eerder stond het er wel in. Het doel heiligt de middelen?

Rudy De Saedeleir
Beheerder
19 mei 2018 - 10:58 10:58

Mijn moeder van bijna 86 is zo iemand die geen kabel in huis heeft (nooit heeft had). Ze kijkt dus enkel tv via DVB-T, zonder dat ze weet wat dat feitelijk is. Ze valt gegarandeerd ook buiten de doelgroep voor enquêtes. Die 45.000 is dus m.i. inderdaad een zware onderschatting van de VRT. Heeft de VRT wel moeite gedaan om het echte “dark number” te achterhalen?

Tien jaar geleden was het voor een technisch ongeschoolde vrouw als mijn moeder al een klein drama toen analoge tv werd afgeschakeld. Ik heb dat toen opgelost met een externe DVB-T ontvanger. Nu heeft ze een nog redelijk recente flatscreen met ingebouwde DVB-T en nu moet ik haar uitleggen dat ze vanaf 1 december daar niks meer kan op bekijken.

Het goedkoopst mogelijke alternatief voor haar lijkt me TV Vlaanderen via DVB-T, kostprijs 120 euro per jaar plus eenmalige installatiekosten (nog niet opgezocht). Dat is dan bovendien op voorwaarde dat TV Vlaanderen de VRT-zenders alsnog mee aan boord neemt, wat vandaag nog niet het geval is. Herinner trouwens een berichtje van enkele maanden geleden dat de VRT daarover in conflict ligt met TV Vlaanderen. Misschien ligt daar wel de echte oorzaak van deze bizarre beslissing van de VRT?

Don`t copy text!
22
0
Deel hier gerust uw gedachtenx