Paul’s Jukebox: klas van vergeten radiomuziek Websites als Jukebox die radio’s niet willen zijn

Leestijd: 3 minuten

Radio en reclame is een wereld die (te) vaak zou eindigen op de leeftijd van 45 jaar. De doelgroep van de meeste omroepen stopt op die leeftijd, marketingmensen gaan er van uit dat het koopgedrag daarna niet meer interessant is. In de huidige maatschappij worden aankomende senioren nochtans gepord om te blijven werken tot na hun eerder pensioen. Blijkbaar doen ze hun maandlonen dan niet meer op, erger nog: luisteren ze zelfs niet meer naar de radio. 

Het zou natuurlijk eerder kunnen dat er een publiek op zijn honger blijft zitten, misschien zelfs net dat publiek wat in deze digitale tijd nog trouw naar radio wil luisteren. Ze hebben het probleem van de schlagers: Vlaamse of Nederlandstalige muziek is niet ernstig, tenzij het dronken kan worden meegelald op een fuif of feest. The unserved audience. 

Het ‘betere’ lied

Playboy werd door niemand gelezen, iedereen wist toch wat erin stond. Als er een gat is in de markt dan duikt iemand daar wel in. Het schlagerpubliek wordt bediend door MENTtv, zo veel zelfs dat zanger Cliff Rilly onlangs op Facebook nog meende dat het hun schuld is dat er lokale omroepen moeten verdwijnen. Een valse noot kan op die leeftijd, het geeft zijn bekommernis aan over de plaatselijke vrienden in de radiowereld. De vrienden in de plaatselijke radiowereld. 

Misschien gaf Cliff Rilly onbewust ook de zorg aan van de Vlaamse zanger: die moet binnenkort nog meer naar Gent reizen voor promotie van de platen. Binnenkort komt daar VBRO in Brugge bij maar dat is ook niet naast de deur. Andere omroepen willen die nummers meestal niet spelen, zij hebben de BRT2-ziekte van toen: enkel het betere Vlaamse lied mag en zij bepalen zelf wel wat ‘beter’ is. 

Website is jukebox 

Voor de vetkuiven en hippies van toen is het al even triest. De tijden dat we Wolfman Jack of Casey Kasem hier zochten op antenne lijken voorgoed voorbij. De nostalgie naar zeezenders leeft wel verder, doch in beperkte groep, het gaat vaak voorbij aan de massa. Die zoekt nog naar de radioknop en tegenwoordig ook al een beetje op internet. 

Bladensburg High School Class of 1959 

‘You can now listen to hours of your favorite Music by clicking one of the blue playlist buttoms’ lezen we op de Bladensburg High School Class of 1959 Memories Page, afgekort: 1959bhsmustangs. Het is een uit de hand gelopen reünie van de klas in de school van Bladensburg in Maryland. Gegradueerde Paul Creelman stelde met hulp van schoolvrienden muziek samen als Paul’s Jukebox. 

Op de blauwe knoppen kunnen keuzes worden gemaakt voor urenlang genieten van alle decennia, muziekstijlen enz. Er zitten zelfs thema’s bij. Of je kan de nummer één zoeken van jouw geboortejaar en –datum, in Amerika wel te verstaan. 

Er staan al duizenden liedjes op van de jaren 40, 50, 60, 70 en 80, veel meer dan in het format van de doorsnee lokale radio hier. Uitzonderlijke nummers, veel uitgebreider dan bvb. You’re The First The Last The Everything of Baker Street, die de betrokken artiesten minimaliseren tot one-hit-wonders. 

Enig en groot nadeel: de nummers zelf terugvinden kan enkel met een lijst die los door elkaar staat, niet geordend per artiest of per genre. Het moge een troost zijn dat je vroeger waarschijnlijk nog langer moest zoeken en misschien zelfs niet kon vinden.    

Je kan het zelf testen: Video Jukebox

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Studio Brussel lanceert Eigen Kweek De beste muziek uit de vaderlandse jukebox Vanaf morgen, zondag 18 maart lanceert Studio Brussel 'Eigen Kweek', een programma dat helemaal in het teken staat van Belgische muziek. Jong radiotalent Rik De...
Oud radiofenomeen duikt op in nieuwe jasje  Doet pay-for-play zijn intrede bij streaming m... Muziek moet ontdekt worden. Platenlabels, artiesten, hebben er geld voor over om gespeeld te worden. Vroeger was dit haast het exclusieve domein van de radio. Platenpluggers gingen...
De Klara’s zijn uitgereikt En dit zijn de winnaars van de Classical Music Awards Gisteren, woensdag 14 maart werden in aanwezigheid van cultuurminister Sven Gatz De Klara’s uitgereikt: muziekprijzen voor al wie zich in 2017 in de klassieke muziek, jazz en werel...
Arthur ‘The Fonz’ Fonzarelli is terug (video) Cult tv-held was inspiratie voor... WZTI Milwaukee (VS) heeft de verdeling van het syndicated signaal van True Oldies Channel, eigendom van Scott Shannon, stopgezet. De zender is er nog steeds, de naam en het format ...
De nieuwe Damso is Qmusic-dj Vincent Fierens Maar niet helemaal officieel en bovendien moe... De Rode Duivels laten vertrekken naar Rusland zonder WK-lied? Dat wil Qmusic-dj Vincent Fierens niet laten gebeuren. Om een nieuw WK-lied te maken gaat hij met alle supporters op z...
Klara en Radio 1 vergeten Hugo Claus niet Speciale uitzendingen voor tiende verjaardag van... Op 19 maart zal het tien jaar geleden zijn dat Hugo Claus overleed. Klara, Radio 1 en Canvas staan elk op hun manier stil bij Claus werk en zijn leven. De sporen van Claus, va...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
Broadcast Partners
Amptec
Spotlight

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *