fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Paul’s Jukebox: klas van vergeten radiomuziek

Radio en reclame is een wereld die (te) vaak zou eindigen op de leeftijd van 45 jaar. De doelgroep van de meeste omroepen stopt op die leeftijd, marketingmensen gaan er van uit dat het koopgedrag daarna niet meer interessant is. In de huidige maatschappij worden aankomende senioren nochtans gepord om te blijven werken tot na hun eerder pensioen. Blijkbaar doen ze hun maandlonen dan niet meer op, erger nog: luisteren ze zelfs niet meer naar de radio. 

Het zou natuurlijk eerder kunnen dat er een publiek op zijn honger blijft zitten, misschien zelfs net dat publiek wat in deze digitale tijd nog trouw naar radio wil luisteren. Ze hebben het probleem van de schlagers: Vlaamse of Nederlandstalige muziek is niet ernstig, tenzij het dronken kan worden meegelald op een fuif of feest. The unserved audience. 

Het ‘betere’ lied

Playboy werd door niemand gelezen, iedereen wist toch wat erin stond. Als er een gat is in de markt dan duikt iemand daar wel in. Het schlagerpubliek wordt bediend door MENTtv, zo veel zelfs dat zanger Cliff Rilly onlangs op Facebook nog meende dat het hun schuld is dat er lokale omroepen moeten verdwijnen. Een valse noot kan op die leeftijd, het geeft zijn bekommernis aan over de plaatselijke vrienden in de radiowereld. De vrienden in de plaatselijke radiowereld. 

Misschien gaf Cliff Rilly onbewust ook de zorg aan van de Vlaamse zanger: die moet binnenkort nog meer naar Gent reizen voor promotie van de platen. Binnenkort komt daar VBRO in Brugge bij maar dat is ook niet naast de deur. Andere omroepen willen die nummers meestal niet spelen, zij hebben de BRT2-ziekte van toen: enkel het betere Vlaamse lied mag en zij bepalen zelf wel wat ‘beter’ is. 

Website is jukebox 

Voor de vetkuiven en hippies van toen is het al even triest. De tijden dat we Wolfman Jack of Casey Kasem hier zochten op antenne lijken voorgoed voorbij. De nostalgie naar zeezenders leeft wel verder, doch in beperkte groep, het gaat vaak voorbij aan de massa. Die zoekt nog naar de radioknop en tegenwoordig ook al een beetje op internet. 

Bladensburg High School Class of 1959 

‘You can now listen to hours of your favorite Music by clicking one of the blue playlist buttoms’ lezen we op de Bladensburg High School Class of 1959 Memories Page, afgekort: 1959bhsmustangs. Het is een uit de hand gelopen reünie van de klas in de school van Bladensburg in Maryland. Gegradueerde Paul Creelman stelde met hulp van schoolvrienden muziek samen als Paul’s Jukebox. 

Op de blauwe knoppen kunnen keuzes worden gemaakt voor urenlang genieten van alle decennia, muziekstijlen enz. Er zitten zelfs thema’s bij. Of je kan de nummer één zoeken van jouw geboortejaar en –datum, in Amerika wel te verstaan. 

Er staan al duizenden liedjes op van de jaren 40, 50, 60, 70 en 80, veel meer dan in het format van de doorsnee lokale radio hier. Uitzonderlijke nummers, veel uitgebreider dan bvb. You’re The First The Last The Everything of Baker Street, die de betrokken artiesten minimaliseren tot one-hit-wonders. 

Enig en groot nadeel: de nummers zelf terugvinden kan enkel met een lijst die los door elkaar staat, niet geordend per artiest of per genre. Het moge een troost zijn dat je vroeger waarschijnlijk nog langer moest zoeken en misschien zelfs niet kon vinden.    

Je kan het zelf testen: Video Jukebox


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
In de wandelgangen van het Ministerie Van Justitie kon worden vernomen dat er ernstig wordt
Overal in Europa stijgen de budgetten voor radio-reclame Pasen is vooral een radiofeest bij Klara (en
De videostream van Norderney 192 blikt terug op de RSL-avonturen van Radio CarolineHet Hilversumse productiebedrijf
Social Media Ranking maart 2019Hulpmiddel voor podcasts (als u die zelf wil maken) NRJ heeft nu
“Ha, het kan dus ook zo gespeeld worden.” Dat zei Johannes Brahms ooit tegen Eugène
Michel Follet heeft een boontje voor KlaraPaul Severs wordt herdacht bij MENT Met Q naar een
‘Versieren, zo werkt het niet!’ Tot wie richten we ons?   In alle brochures staat

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Goeiedag Radio stapt naar de Raad van State
Het niet gesproken Radioblad op dinsdag (video)
Wordt 2018 het jaar van de ‘slimme luidspreker’?
Is Norkring een ambassadeur of stoorzender voor DAB+ in Vlaanderen?
Het niet gesproken Radioblad op maandag (video)
De herlancering van de podcasts
Sluiten