Paul’s Jukebox: klas van vergeten radiomuziek Websites als Jukebox die radio’s niet willen zijn

Leestijd: 3 minuten

Radio en reclame is een wereld die (te) vaak zou eindigen op de leeftijd van 45 jaar. De doelgroep van de meeste omroepen stopt op die leeftijd, marketingmensen gaan er van uit dat het koopgedrag daarna niet meer interessant is. In de huidige maatschappij worden aankomende senioren nochtans gepord om te blijven werken tot na hun eerder pensioen. Blijkbaar doen ze hun maandlonen dan niet meer op, erger nog: luisteren ze zelfs niet meer naar de radio. 

Het zou natuurlijk eerder kunnen dat er een publiek op zijn honger blijft zitten, misschien zelfs net dat publiek wat in deze digitale tijd nog trouw naar radio wil luisteren. Ze hebben het probleem van de schlagers: Vlaamse of Nederlandstalige muziek is niet ernstig, tenzij het dronken kan worden meegelald op een fuif of feest. The unserved audience. 

Het ‘betere’ lied

Playboy werd door niemand gelezen, iedereen wist toch wat erin stond. Als er een gat is in de markt dan duikt iemand daar wel in. Het schlagerpubliek wordt bediend door MENTtv, zo veel zelfs dat zanger Cliff Rilly onlangs op Facebook nog meende dat het hun schuld is dat er lokale omroepen moeten verdwijnen. Een valse noot kan op die leeftijd, het geeft zijn bekommernis aan over de plaatselijke vrienden in de radiowereld. De vrienden in de plaatselijke radiowereld. 

Misschien gaf Cliff Rilly onbewust ook de zorg aan van de Vlaamse zanger: die moet binnenkort nog meer naar Gent reizen voor promotie van de platen. Binnenkort komt daar VBRO in Brugge bij maar dat is ook niet naast de deur. Andere omroepen willen die nummers meestal niet spelen, zij hebben de BRT2-ziekte van toen: enkel het betere Vlaamse lied mag en zij bepalen zelf wel wat ‘beter’ is. 

Website is jukebox 

Voor de vetkuiven en hippies van toen is het al even triest. De tijden dat we Wolfman Jack of Casey Kasem hier zochten op antenne lijken voorgoed voorbij. De nostalgie naar zeezenders leeft wel verder, doch in beperkte groep, het gaat vaak voorbij aan de massa. Die zoekt nog naar de radioknop en tegenwoordig ook al een beetje op internet. 

Bladensburg High School Class of 1959 

‘You can now listen to hours of your favorite Music by clicking one of the blue playlist buttoms’ lezen we op de Bladensburg High School Class of 1959 Memories Page, afgekort: 1959bhsmustangs. Het is een uit de hand gelopen reünie van de klas in de school van Bladensburg in Maryland. Gegradueerde Paul Creelman stelde met hulp van schoolvrienden muziek samen als Paul’s Jukebox. 

Op de blauwe knoppen kunnen keuzes worden gemaakt voor urenlang genieten van alle decennia, muziekstijlen enz. Er zitten zelfs thema’s bij. Of je kan de nummer één zoeken van jouw geboortejaar en –datum, in Amerika wel te verstaan. 

Er staan al duizenden liedjes op van de jaren 40, 50, 60, 70 en 80, veel meer dan in het format van de doorsnee lokale radio hier. Uitzonderlijke nummers, veel uitgebreider dan bvb. You’re The First The Last The Everything of Baker Street, die de betrokken artiesten minimaliseren tot one-hit-wonders. 

Enig en groot nadeel: de nummers zelf terugvinden kan enkel met een lijst die los door elkaar staat, niet geordend per artiest of per genre. Het moge een troost zijn dat je vroeger waarschijnlijk nog langer moest zoeken en misschien zelfs niet kon vinden.    

Je kan het zelf testen: Video Jukebox

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

MNM versus Bissy Blaza, en ook omgekeerd (video) Verlate discussie over 'gemanipuleerde' b... Nieuws met vertraging. Plaats van het gebeuren, de studio van MNM op 3 mei. Ruim een maand geleden dus, maar nu pas nam het 'incident' ruimere proporties aan. Eerst gecatalogeerd a...
Anneke Van Hooff bij ‘kijkluisterzender’ MENT Was ooit side kick van Jeroen Go... MENT maakt sinds zeven jaar nationale radio waar u ook kan naar kijken. Of televisie waar u naar kan luisteren. Zelf noemen ze het een kijkluisterproduct, het samensmelten van het ...
Het Avondblad van 12 juni (video) Met bijdragen over Jan, Klara en Barbara Jan Hautekiet voorzitter van Sabam Jan Hautekiet, die vorige week, na een carrière van veertig jaar, zijn laatste programma presenteerde op Radio 1, wordt de nieuwe voorzitter v...
Het Avondblad van 8 juni (audio) Om de week te kunnen besluiten, moet u ook dit nog weten Er zit nu ook muziek in Facebook Het jonge volkje haakt massaal af bij Facebook. En dat is iets wat Zuckerberg & Co met lede ogen aanzien. Daarom is er een nieuwe functie aa...
Spotify zal niet langer censureren (video) Moet privé gedrag apart gezien worden van het a... In de nasleep van de #metoo beweging, toch nog even stil staan bij daden en gevolgen. Niet altijd immers was de maatschappij zoals ze nu is. Helaas. En mensen die in dat tijdsbeeld...
Luistert Sven Gatz via DAB+? (audio) Interview bij ZZrock en Radio Totaal Vlaams Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz heeft toegeven dat hij zelf nog geen digitale DAB+ ontvanger heeft. Dat zei hij bij webradio ZZrock en de Antwerpse R...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
Spotlight
Amptec
TVV Sound
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *