RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
Heynen

Parijs: Eiffeltoren groeit met 6 meter, dankzij DAB+

De Parijzenaren kunnen vandaag, dinsdag 15 maart, een speciaal kijkstuk beleven, want de Eiffeltoren wordt dan zes meter hoger. Met een speciale helikopter worden nieuwe antennes geplaatst voor DAB+. Het is al de derde maal in haar 132-jarige geschiedenis dat de ‘ijzeren dame’ groter wordt.

Op dit moment is de Eiffeltoren 324 meter hoog en dat zullen er, als alles volgens plan verloopt, vandaag tegen de middag 330 worden. Sinds de voltooiing van het wereldberoemde bouwwerk in 1889, kreeg de Eiffeltoren al twee keer een telkens iets hoger topstuk met antennes. Van de oorspronkelijke 312 meter ging het in 1959 naar 318 meter en in 2005 kwam daar nog eens zes meter bij voor de installatie van DTT-antennes (digitale televisie).

De zendfaciliteiten op de Eiffeltoren worden beheerd en onderhouden door TDF. Olivier Huart, grote baas van TDF Group, had begin dit jaar in zijn nieuwjaarsboodschap al de komst van de nieuwe antennes aangekondigd (zie video onderaan). Tijdens de werkzaamheden, die gepland zijn tussen 06:45 uur en 10:00 uur, zijn geen bezoekers toegelaten en kondigt de stad een veiligheidsperimeter af.

Het blijft voorlopig onduidelijk voor welke muxen de nieuwe DAB+-antennes zullen worden gebruikt. Meest aannemelijke veronderstelling is dat de twee grootstedelijke muxen (Métropolitaine) op de Eiffeltoren komen. In Parijs beheert TDF ook de regionale muxen 6A en 6D en de lokale muxen 9B en 11A.

Momenteel staan de antennes van al die muxen op de 141 meter hoge TDF-zendtoren Romainville in de Parijse voorstad Les Lilas en de 173 meter hoge zendtoren van Meudon. De overige muxen in Parijs worden beheerd door TowerCast.

Dat de Eiffeltoren, destijds bedoeld als een tijdelijke constructie, vandaag nog steeds te bewonderen is, is volledig te danken aan de radio. Dat verhaal brachten we hier al eens, bij de honderdste verjaardag van radio in Frankrijk.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx