RadioVisie

  • .
    .

Pareltjes zeezender Veronica nù bij ‘Beeld & Geluid’ (video)

In 2001 begon oud technicus Juul Geleick met het digitaliseren en beschrijven van de geschiedenis van de zeezender Radio Veronica voor de Stichting Norderney. Ruim twintig jaar later is deze historiek prachtig en tot in detail terug te vinden op de Norderney-website. Daarnaast zijn alle nog bestaande banden met daarop vooraf opgenomen programma’s overgedragen aan het Hilversumse museum Beeld & Geluid.

En daar zijn Maarten Fransen, Dennis van Benthem en Niels Zack nu heel erg druk mee. Ze vinden pareltjes terug zoals een kopie van de master van het laatste uur en één van de originele carts met de Veronica filler. Uiteraard moest er gelijk worden geprobeerd of die het nog deed en dat is te zien en te horen in het filmpje onderaan.

° Lees verder on de foto’s

Maarten Fransen: “En zo komen we tegen band nummer 98 uit de database. Info uit de database: Rechtstreekse kopie van de studioband die door technicus Atze Veenstra werd gemaakt in studio 1 van Lapershoek te Hilversum, ruim 24 uur voor de uitzending. Het afscheid, dat Cees Manintveld om 17:30 uur las, is er vooraf ingemonteerd. Nadat het enkele dagen eerder aan boord was opgenomen. Het vorige programma dat op de band stond was de tipparade van zaterdag 24 augustus 1974. Dus dit is de rechtstreekse kopie van de eerste generatie.”

Juul Geleick is blij: “Onze banden zullen tot in lengte van dagen mooi bewaard blijven. Ze zijn nu in goede handen voor als ‘wij er niet meer zijn’. Een stuk omroephistorie is veilig gesteld. Een deel is ingeruimd. Een hele overgang. Van de tonnen in het jaar 2001, in de sneeuw, toen ik begon met digitaliseren tot aan ‘de plank bij B&G’ in 2022. Wat ik altijd al wilde wordt nu werkelijkheid!” (Mediapages)

° Foto bovenaan: De Veronica banden bij B&G in 2022 (Copyright: Juul Geleick)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx