RadioVisie

  • .
    .

Paniekvoetbal bij Radioplayer: lokale radio’s mogen plots gratis meedoen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Coup de théâtre bij Radioplayer. In plaats van de zowat 50 Vlaamse lokale radio’s gewoon van het platform te gooien indien ze niet de volle pot zouden betalen, zoals enkele weken geleden werd aangekondigd, kregen alle erkende Vlaamse lokale radio’s woensdagavond plots een e-mail met de mededeling dat ze voortaan gewoon gratis op het platform mogen. “Omdat ze essentieel zijn”.

U herinnert zich vast nog dat de Vlaamse lokale radio’s in 2021 en 2022 voor een gunstprijsje mochten meedoen aan Radioplayer dankzij een subsidie van Vlaams mediaminister Benjamin Dalle. Die subsidie was nodig om de lokale radio’s over de streep te krijgen, maar vooral ook om de rode cijfers van Digitale Radio Vlaanderen – het gezamenlijke vehikel van de VRT, DPG Media en Mediahuis – aan te zuiveren.

De Vlaamse versie van Radioplayer ging in 2019 van start, maar de Vlaamse lokale radio’s hielden massaal de boot af. Veel te duur voor wat het is en op dat moment nog nergens voor nodig. Maar hierdoor klopte de rekening niet van Digitale Radio Vlaanderen. Het leidde begin 2021 tot een façade waarbij minister Dalle te hulp werd geroepen.

Intussen zijn we twee jaar verder en kwam Dalle stilaan tot het besef dat zijn initiële geloof in Radioplayer nog steeds niet wordt gedeeld door het speelveld van de lokale radio’s. Tijdens een online meeting met de sector begin dit jaar stelde de minister de vraag met zoveel woorden: “Heeft die subsidie nog zin eigenlijk?” Neen, luidde het vrijwel eenparige antwoord van de sector. En dus deed Dalle de boeken toe.

Normaal had dit gisteren – 1 maart – moeten leiden tot het schrappen van de enkele tientallen Vlaamse lokale radio’s die (beperkt betalend) meededen aan het platform. Zowat alle lokale stations hadden immers laten weten dat ze niet meer zouden meedoen indien ze de volle prijs zouden moeten betalen (45 euro/maand).

Dat was blijkbaar iets te veel gezichtsverlies voor Radioplayer en dus volgt nu – totaal onverwacht en zonder enig overleg met de sector – plots een charmeoffensief van Digitale Radio Vlaanderen. Allemaal kregen ze woensdagavond deze e-mail.

Gericht aan alle Vlaamse erkende lokale FM-radiostations,
Geachte heer, mevrouw,

Een aantal radiostations onder julle is of was actief via het Radioplayer-platform. Digitale Radio Vlaanderen engageert zich ten volle om zo’n breed mogelijk aanbod van de Vlaamse radiomarkt aan te bieden via Radioplayer. We zijn immers érg overtuigd dat dit een sleutelelement is om het succes van het platform verder uit te breiden.

Radioplayer is een internationaal ondersteunde non-profit organisatie waar ondertussen 16 Europese landen en Canada deel van uitmaken. De missie van Radioplayer is om de plaats van radio in nieuwe technologieën zoals smart speakers en dashboards van nieuwe wagens te verzekeren. 

Digitale Radio Vlaanderen vindt de aanwezigheid van lokale FM-radiostations essentieel voor het platform. Om deze reden nemen wij het initiatief om erkende lokale FM-radiostations kosteloos toe te laten. Wij zullen alle kosten gepaard gaande met deze toetreding voor onze rekening nemen.

Deze beslissing van Digitale Radio Vlaanderen kadert geheel in de beleidsdoelstellingen Media van Minister Dalle om een versnelde digitalisering van het Vlaamse radiolandschap te realiseren, rustend om meerdere digitale pijlers zoals DAB+ en IP-streaming.

Voorwaarden voor kosteloze toetreding tot Radioplayer:

  • De lokale FM-radiostations beschikken over een erkenning van de Vlaamse Regulator voor de Media en een bijhorende FM-frequentie(s);
  • Kostenvrij vanaf 1/1/2023: bestaande sublicentiehouders blijven actief op het platform, tenzij expliciet verzocht om hun stream te verwijderen;
  • Erkende lokale FM-radiostations informeren ons expliciet of ze al dan niet wensen toe te treden een bezorgen de gegevens van de streaming;
  • De participerende lokale FM-radiostations bezorgen onze de nodige marketingmaterialen zoals logo’s en eventuele andere metadata;
  • Andere omroepen blijven steeds welkom op het platform volgens de abonnementsformules en categorieën zoals vastgelegd door de raad van bestuur van Digitale Radio Vlaanderen. 

Met enthousiaste digitale groeten,
Namens Digitale Radio Vlaanderen,

Los van het storende ‘vormfoutje’ in de mail dat in feite geen enkel lokaal FM-station in Vlaanderen over een erkenning van de VRM beschikt – een erkenning gebeurt altijd door de minister en nooit door de VRM – mogen alle erkende lokale radio’s dus voortaan gewoon gratis meedoen.

Voortaan? Tja, zeg nooit nooit, maar wat als Radioplayer binnen enkele jaren uiteindelijk toch een “essentiële” portal wordt? Niet dat we dat de eerste jaren onmiddellijk verwachten, maar hoe duurzaam is zo’n belofte eigenlijk, wetende van wie ze komt? Is de strategie nu: “Trek ze mee in bad, tot ze niet meer terug kunnen en dan zullen ze uiteindelijk wel moeten betalen”?

Kortom, er is op termijn meer nodig. Als Vlaanderen om een of andere reden politiek wil geloven in het nut en/of de noodzaak van Radioplayer als een soort “officiële” digitale radioportal, wel, laat Vlaanderen dan in het Vlaamse mediadecreet een soort “must carry”-regel opnemen voor de erkende lokale radio’s, zoals die ook bestaat voor kabeloperatoren en vergunde tv-stations. Op dit moment valt Radioplayer als private radioportal immers volledig buiten enige regelgeving en is deze belofte naar de toekomst toe als zodanig geen letter waard.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
3 maart 2023 - 12:06 12:06

Ondertussen al vastgesteld dat er al een aantal lokale radio’s op de kar gesprongen zijn !

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
3 maart 2023 - 11:15 11:15

Het zou me niet verwonderen dat bij het starten van een niet betalend radiostation er reclame zal worden toegevoegd.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx