fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Overzicht: alle DAB+ zenders in Vlaanderen

Bij RadioVisie hebben we heel wat lezers die zich (ook) interesseren voor de technische aspecten achter het brede radiogebeuren. En die proberen we zo goed en zo kwaad als het kan te bedienen via onze gratis site, with a little help from our friends.

Een vraag die zo al vaak terugkwam is die naar de precieze zendlocaties van de verschillende DAB+ netwerken in Vlaanderen. Daar bestond wel veel gedeeltelijke informatie over, omdat je sommige zendmasten nu eenmaal niet kunt verbergen, maar geen écht volledig overzicht. Tenminste, niet openbaar, want noch de betrokken operatoren (Norkring en VRT/Broadcast Partners), noch de federale of Vlaamse overheid geven daar (gedetailleerde) informatie over vrij. Soms lijkt het wel alsof die zendersites een even groot geheim zijn als de kernraketten in Kleine Brogel. In vrijwel elk buitenland kun je die zenderlocaties, samen met alle technische gegevens, gewoon openbaar consulteren op de website van de telecomregulator van het land. Maar niet in België.

Dat werkte ook Guido Schotmans op de zenuwen, want hij werkt vanuit Vlaanderen mee aan de – geheel door vrijwilligers opgebouwde – internationale database van FM List / FM Scan, wereldwijd al enkele jaren de meest volledige en betrouwbare website voor radiofrequenties en zenderkaarten van radio- en tv-omroepen, zowel analoog als digitaal.

Guido goot de voorbije dagen alle moeizaam verzamelde info over de drie Vlaamse DAB+ netwerken – tevens het resultaat van heel wat plaatsbezoeken – in een reeks tabellen en maakte er een mooi overzicht van via het fantastische MyMaps van Google. “Het was wel meer werk dan ik aanvankelijk dacht om alles visueel mooi te laten uitkomen”, vertelt hij.

“Bij de zenders waarvan de TII-code (Transmitter Identification Information) gekend is, is dit aangegeven. Dit is het resultaat van ter plaatse opmeten met laptop en RTL-stick. Geen enkele van de zenderexploitanten reageerde immers ooit op een e-mail”, aldus Schotmans.

TII is een code die door de zenders wordt uitgezonden en die met “software defined” ontvangertjes zoals een RTL-stick, een Airspy of een SDRPlay kan worden weergegeven middels een programma als QIRX of QtDAB. Lezers die info hebben of zich ook geroepen voelen om bij de zender zelf met de laptop de code te gaan noteren, mogen dit zeker melden.

Hieronder de versie 1.0 van het interactieve kaartje met de ruim 70 Vlaamse DAB+ zenders, maar hou er dus rekening mee dat dit geen officiële lijst is en dat foutjes altijd mogelijk blijven.


Meer over Norkring

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2008: Norkring private partner voor VRT-zenderpark

De VRT kiest voor Norkring als private partner voor zijn zenderpark. Norkring is een dochteronderneming Lees verder

De digitale radio-transitie van Open VLD

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we Lees verder

De zaak Kanaal 10: in afwachting van lokale DAB+ geniet u van… natuurprogramma’s

De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10 Lees verder

De affaire kanaal 10: Norkring zette spook-tv (in stilte) uit

Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in Lees verder

2008: Frans-Noorse strijd om VRT-zenders

Er zijn nog twee kandidaten in de running voor de overname van het zenderpark van Lees verder

Norkring herschikt muxen 11A en 5A/5D

De private DAB+ operator Norkring herschikt per 1 augustus de capaciteit van zijn Vlaamse commerciële Lees verder

Geen plaats voor Yesterdayland bij Norkring

En daarom komen ze volgende maand met een extra app Yesterdayland is niet enkel een Lees verder

Een kink in de kabel voor Kanaal 10 DVB-T

Klacht Broadcast Partners gegrond, Norkring moet zich regulariseren Niet naleven van voorwaarden Het blijft onrustig Lees verder

16
Reageer op dit artikel

avatar
4 Aantal reacties
12 Antwoorden op reacties
3 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
9 Personen die reageerden
EbGuido SchotmansLuc Van CoillieDavy PelemanGuidoS Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Guido Schotmans
Lid
Guido Schotmans

Ik heb nu ook de zenders in Wallonië aan het kaartje toegevoegd. Gelukkig zijn daar wél alle TII’s van gekend. Met dank aan Aurelien08 van http://www.bel-com.be voor de info. Sites met (i) in de naam betekent Inactive .

Heel wat Vlaamse zenders zijn nu ook voorzien van TII. Een werk van lange adem want er moet bij elke zendersite langsgegaan worden, tenzij door interpolatie de TII toch bepaald kan worden.

Marc
Gast
Marc

Ik heb al enkele maanden een gpx van dab zendlocaties, die ik dan als laag binnen OSMAnd gebruik op android, gemaakt van bundesnetzagentur. (Ook s van fm gemaakt, en ook als ov2 voor het oude maar technisch handiger tomtom systeem).
Ik heb ook een dabstick en kan de lokale 5a/11a wel s inlezen. Gezien de locatie weet ik niet waar 12a vandaan komt, Wijtschate of Nieuwpoort(watertoren).

Guido Schotmans
Lid
Guido Schotmans

Hallo Marc, Met QIRX software + een RTL stick kan je de TII code van de zender achterhalen. De beste methode om de correcte TII code te bepalen is met de laptop + stick vlakbij de zender te gaan staan. Gebruik geen antenne zodat je echt zeker bent enkel de TII code van die zender te ontvangen. Als we er ooit in slagen de meeste TII’s te vergaren kan QIRX de ontvangen zender(s) op een kaartje weergeven. Voor heel wat Nederlandse, Duitse en Engelse stations is dat al het geval.
Van thuis uitpeilen, zelfs met een directionele antenne lukt haast niet.

Dat GPX bestand interesseert me ook wel.

Peter Van Akelyen
Gast
Peter Van Akelyen

Waar kunnen we eventuele verbeteringen/correcties voor bovenstaande kaart aanbrengen?

Dj deman
Gast
Dj deman

Dab plus lijkt wel als je paard aan het rijden bent signaal ga nu nog altijd op en neer

Meer in Actueel
‘Nationale Feestdag’, Nationale uitzending bij Nostalgie

Blad 210: Lydia, Sven, Klara, gratis muziek… (video)

Analyse: Waalse lokale radio’s geloven in DAB+

De Radio Maigret à Studio Clouseau (9)

Blad 209: Radio 538, Radio 2, geen radio (audio & video)

Radio-erkenningen Wallonië: het volledige verdict

Sluiten