fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Overtreedt VBRO het Mediadecreet?

De Standaard heeft het vandaag uitgebreid over de VBRO waar men al sinds jaar en dag iedere week opnieuw een ‘Trotsplaat’ kiest en die dan zeven dagen lang, om de drie uur laat horen. Naar analogie met de ‘Alarmschijf’ van Radio Veronica, de ‘Lieveling’ van Radio Mi Amigo of de ‘Vox Tip’ van Radio 1.

Het netwerk laat zich daarvoor betalen. Niet altijd, maar liefst wel. Een ‘Trotsplaat’ wordt 56 keer gedraaid voor 1.500 euro. Dat wordt ook niet ontkend door de VBRO, dat stelt een commerciële zender te zijn waar verder niemand zich mee moet bemoeien. Al doen tal van Vlaamse artiesten dit nu wel.

Zij klagen in DS over de ‘unieke’ artiestenpakketten die de VBRO aanbiedt. Er zijn twee formules: ‘Artiestenpakket Zilver’ en ‘Artiestenpakket Goud’. De eerste formule kost 1.195 euro, plus twee gratis optredens. In ruil daarvoor krijg men een pakket met spotjes, een interview, een video-opname en aandacht op de ­website, de sociale media en de nieuwsbrief. In de ‘gouden formule’ (1.495 euro), zit ook de gecontesteerde betaling voor de ‘Trotsplaat’.

Belangen verstrengeld

Behalve de brochure kon De Standaard ook mails inkijken waarin de formules aan artiesten worden voorgesteld. Die waren ­ondertekend door iemand met een dubbele functie: ‘presentator’ en ‘salesmanager’. “Dat toont aan hoezeer commerciële en redactionele belangen bij de VBRO door elkaar lopen”, schrijft de krant.

Frederik Thomas, directeur VBRO, verduidelijkt dat de formule is bedoeld voor artiesten die hun singel willen promoten, maar dat een nummer net zo goed ‘Trotsplaat’ kan worden zonder dat er voor wordt betaald. Bovendien moet de muziekredactie van het netwerk het lied altijd eerst goedkeuren.

De betaalformules zijn een eigen VBRO-vinding zijn, al zou het idee uit Nederland gehaald zijn. “Waar het dagelijkse kost is”, stelt Thomas. Maar dit wordt door zowat iedereen uit de sector die de krant contacteerde, ontkend. Tegelijk wordt gewezen op het feit dat de VBRO playlists meetellen voor de officiële Ultratop-lijsten. Dat soort betaalformules kan leiden tot hogere noteringen, plekjes die als het ware – onrechtstreeks – ‘gekocht’ worden.

Katia Segers (sp.a), lid van de Commissie Media, meent op haar beurt dat deze praktijk in strijd is met het Media­decreet. ‘De scheiding tussen redactionele aandacht en commerciële boodschappen moet duidelijk zijn. Bij VBRO is de redactionele onafhankelijkheid compleet zoek.’

° De Standaard: De radio halen? Geld betalen!

– Een tijdlang stond als illustratie bij dit artikel een logo van de bewuste ‘Trotsplaat’, waarbij ook de naam van Kim Dejonghe zichtbaar was. Deze zangeres was inderdaad ooit ‘Trotsplaat’ bij de VBRO maar had verder niks te maken met de inhoud van dit bericht. De manager van de zangeres stelt nooit betaald te hebben voor het extra draaien van het nummer ‘Met hart en ziel’. 


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
Jean-Luc BostynBart Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Jean-Luc Bostyn
Gast
Jean-Luc Bostyn

Van Eric De Clercq, manager van de Vlaamse zangeres Kim Dejonghe, ontvingen we dit schrijven, dat we hierbij integraal publiceren.

Beste,

Eerst en vooral bedankt voor de gratis reclame omtrent Kim Dejonghe, volgens jullie lijkt dat niet meer zo vanzelfsprekend als ik jullie mag geloven. Ik vraag me wel af waar jullie de informatie vandaan halen.

Ik ben de manager van Kim Dejonghe en heb tevens ook de promo voor het nummer gevoerd, eigenlijk had je de informatie beter bij mij opgehaald.

Ik loop al een tijdje rond in dat circuit en heb nooit anders gehoord, het was zo bij’ Tien om te zien’, het is zo bij Radio 2, waar het nummer van Kim ook goed heeft gedraaid, het is allemaal verkocht bij Ment en nu VBRO.

Voor al diegenen, die er niets van afweten, NOG NOOIT heeft iemand aan mij, van al diegenen ik hier opnoem, één cent gevraagd. Duidelijk genoeg ?

Met vriendelijke groeten,

Eric De Clercq

Bart
Gast
Bart

Radiostations zouden de artiest nog moeten betalen (oa. SABAM) om hem te promoten zeker ?

Persoonlijk zie ik hier weinig graten in, er lopen wel andere dingen fout met tal van lokale/regionale radio’s !

Meer in hitlijst, muziek, netwerkradio
Het Avondblad van 23 oktober

Het Avondblad van 22 oktober (audio)

Het weekendblad van 20 en 21 oktober (video)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 40 (video)

De zaak Natsie (8)

De soldaten van de nationale omroep (audio)

Sluiten