RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Overheidssteun voor Nederlandse lokale radio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Zowel de Vereniging Regionale Omroepen (VRRO) als de Vlaamse Radiovereniging (VRV), zijn vragende partij. Op 30 maart jongstleden trokken ze nog gezamenlijk aan de alarmbel bij de overheid om een overbruggingskrediet te vragen om de dalende advertentie-inkomsten te pareren en alzo meer kans te maken om te kunnen overleven in deze corona-tijden. Sindsdien is er niks meer vernomen.

Inmiddels heeft de Nederlandse overheid steun geboden aan de financieel noodlijdende regionale, lokale radiostations en aan de verschillende huis-aan-huis bladen. Door het coronavirus liepen ook daar de inkomsten enorm terug waardoor de vrees voor massaal banenverlies en voor het verdwijnen van verschillende omroepen toenam. Vandaar de beslissing van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om een eenmalig bedrag van elf miljoen euro, ter ondersteuning van de noodlijdende organisaties, toe te kennen.

Net op tijd

Voor belangenorganisatie NLPO is deze toewijzing een meer dan welkome steun. De verdeling van het geld gebeurt op basis van een aantal criteria; het zendbereik van het radiostation en het oplagecijfer van de krant. Minimaal gaat het om een bedrag 4.000 euro, maximaal kan dit oplopen tot meerdere duizenden euro’s. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat een omroepvereniging met een bereik van 20.000 luisteraars een bedrag van 6.600 euro tegemoet kan zien. Wie als organisatie een luister- en een kijkcijfer van 5.0000 huishoudens kan voorleggen, ontvangt 16.600 euro.

De bevoegde minister Arie Slob benadrukte de noodzaak van een goed functionerende lokale omroep omdat men als luisteraar of als kijker graag verneemt wat er zich in de nabije omgeving leeft en afspeelt. Vandaar dat hij alle middelen inzet om zoveel mogelijk te helpen. Bovendien zullen de betrokken gemeenten en de provincies aangespoord worden om de nodige steun te bieden. Dit kan via donaties of door het aankopen van advertentieruimte. Bij eventuele interesse kunnen de lokale initiatieven tussen 11 en 19 april terecht voor de eenmalige bijdrage uit het steunfonds bij het stimuleringsfonds voor de journalistiek. (FVM)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

NLPO: ‘lokale omroep de wachtkamer DAB+’

Alhoewel er eerder al werd mee geëxperimenteerd, heeft ook in Nederland de lokale radio, net Lees verder

Lokale DAB+ Nederland: 90 geïnteresseerden

Op de consultatie voor de verdeling van tijdelijke lokale DAB+ vergunningen in Nederland, is massaal Lees verder

Lokale indeling DAB+ kan veel beter in Nederland

Kunnen we uit deze studie van BP iets leren voor Vlaanderen? Onlangs publiceerde het Nederlandse Lees verder

Nederland: DAB+ Streekomroep haalbaar

Het ziet er naar uit dat alle Nederlandse streekomroepen in de toekomst een plekje op Lees verder

Nederland: ‘Taskforce’ klaar met DAB-rapport

In Nederland is alweer een hele poos een onderzoeksteam resultaten aan het verzamelen om de Lees verder

DAB+ Nederlandse streekomroep is betaalbaar

Een goede betaalbare DAB+ dekking op streekomroepniveau is heel goed mogelijk. Dat blijkt uit een Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (30)

UK: DAB+ is de goedkoopste uitzendvorm Nederland: nieuwe DAB+ testvergunningen voor (sommige) lokale omroepen Italië: Lees verder

Het Radioblad: 9 maart

WFM nu ook in Herentals te beluisteren [caption id="attachment_11510" align="alignright" width="430"] Het nieuwe logo en Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx