RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
TVV Sound

Oudste radioprogramma ter wereld wordt 75 (audio)

Op 19 februari 1946 klonk ‘Go Ahead’ van The Columbia Orchestra op de radio en de eerste uitzending van ‘Arbeidsvitaminen’ was een feit. In 2021 bestaat dit programma precies 75 jaar. Dit bijzondere jubileum wordt in de week van 15 februari uitgebreid gevierd op NPO Radio 5.

Alle presentatoren maken dan speciale uitzendingen van ‘Arbeidsvitaminen’. Op de jubileumdag zelf – 19 februari – is het programma een dag lang te horen met vaste presentator Hans Schiffers (foto bovenaan). Tegelijk onthult hij een bijzonder groot eerbetoon, waarmee de 75 Arbeidsvitaminen-jaren letterlijk in beeld worden gebracht. 

Vooral op de werkvloer is de uitzending al jaren een groot succes. Luisteraars vragen hun favoriete plaat aan, wat hen letterlijk ‘arbeidsvitaminen’ geeft. Muziek als ultieme emotie, elke aangevraagde plaat heeft een verhaal. Dat is wat centraal staat. Elke dag weer.

° Meer tekst onder de afbeelding.

Presentator Hans Schiffers: “Arbeidsvitaminen is het langstlopende landelijke muziek-radioprogramma van de wereld en heeft daarmee een mooie plek in het Guinness Book Of World Records. Het is uniek dat een radioprogramma al 75 jaar zo’n groot succes is. De kracht zit in mijn ogen vooral in hoe het zich heeft meebewogen door de jaren heen, zonder de identiteit te verliezen. Met grote liefde en diep ontzag presenteer ik dan ook het programma dat ik ‘de moeder aller verzoekplatenprogramma’s’ noem. Ik ben heel trots op dit jubileum.” 

In aanloop naar deze verjaardag grasduinen vijf bekende Nederlanders alweer sedert begin oktober 2020 dagelijks in bekend Arbeidsvitaminen-repertoire. Dit zijn Humberto Tan, Hans Dulfer, Ryanne van Dorst, Lammert de Bruin en Tineke de Nooij.

Over Arbeidsvitaminen

In 75 jaar ‘Arbeidsvitaminen’ passeerden verschillende presentatoren de revue. De laatste jaren waren dit onder andere Wim Rigter, Gerard Ekdom, Jan Steeman en Hans Schiffer. De uitzending is dagelijks te horen van 09:00 tot 12:00 uur bij AVROTROS op NPO Radio 5.


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Joris Driepinter
Joris Driepinter
7 januari 2021 - 09:12 09:12

Dit programma is compleet verwaterd in het tegenwoordige radiolandschap, maar vroeger was het je van het!

Jan D.M.
Jan D.M.
7 januari 2021 - 13:41 13:41
Antwoord aan  Joris Driepinter

In de zestiger jaren was dit het ideale programma om op te nemen. Het programma was afwisselend op Hil. I of Hil. 2. Hilversum 1 was beter van kwaliteit. Het programma duurde van 10u10 tot ong. 10 voor 12. Het kende een bewuste opbouw: te beginnen met instrumentale muziek om te eindigen met schlagers.

Joris Driepinter
Joris Driepinter
7 januari 2021 - 18:11 18:11
Antwoord aan  Jan D.M.

Vergeet niet de liedjes van de Koninklijke Marinierskapel en dergelijke. Ook die waren vaste prik.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
7 januari 2021 - 22:03 22:03
Antwoord aan  Jan D.M.

Er werd inderdaad veel naar geluisterd zelfs via de Radiodistributie. Ik herinner mij een groot confectie atelier in Aalst…
En eerlijk? Ik heb ook indertijd nog ‘bandjes’ opgenomen…

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door Pieter Van Banden
Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx