RadioVisie

  • .
    .

Oud-radiomaker Klaas Samplonius overleden (video)

In Nederland is oud-omroepbaas, -journalist en -radiopresentator Klaas Samplonius vrijdag 11 november jongstleden, op 75-jarige leeftijd overleden.  Eind jaren 70 van de vorige eeuw was hij één van de eerste vaste presentatoren van het programma ‘Met het oog op morgen’, tegenwoordig op NPO Radio 1.

Hij begon zijn loopbaan meteen na de middelbare school als schrijvend journalist bij de Zwolse Courant, dagblad Trouw en het Algemeen Dagblad, waarna hij de overstap maakte naar Hilversum. Maar eerst was hij bij de de zeezender Radio Noordzee Internationaal te horen. Het Algemeen Dagblad had er in 1972 zendtijd gekocht waarin een sportprogramma, met de toepasselijke naam ‘Sport en Sportwereld’ werd gebracht. Samplonius presenteerde een tijdlang de uitzending die hem naar omroepvereniging AVRO loodste.

Daarna maakte hij de overstap naar de NOS en de TROS. Ook was hij jarenlang de stem van programma’s als ‘NOS Langs de Lijn’ en ‘Radio Tour de France’. Hij maakte in de jaren 90 de overstap naar meer leidinggevende functies. Zo was hij zendercoördinator van Radio 1 en plaatsvervangend directeur radio bij de TROS. Van 2007 tot 2010 was de Zwollenaar directeur van RTV Drenthe. Eén van zijn doelen was om vooral regionale sport een belangrijker rol op de zender te geven.

Na zijn pensioen werkte Samplonius nog sporadisch mee aan radioprogramma’s van de NTR. Ook was hij de afgelopen jaren voorzitter van de Stichting Omroephistorie. (BVP)

° Videobeelen van Klaas Samplonius tijdens Radio Tour de France bij de NOS. Hier klikken.
° Foto bovenaan: Oozo.nl


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx