fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Oprichter is opnieuw eigenaar van Radionomy

Het Franse mediaconcern Vivendi blijkt al sinds augustus vorig jaar geen eigenaar meer te zijn van het digitale radioplatform Radionomy. Het bedrijf is opnieuw volledig in handen van zijn Belgische oprichter. Dat nieuws werd gisteren wereldkundig gemaakt door de Franse nieuwssite BFM Business.

Mediagigant Vivendi lijfde Radionomy in december 2015 in voor 24 miljoen euro, goed voor 64,4 procent van de aandelen.

Radionomy werd als een Belgische startup opgericht in 2007. Het pakte uit met een origineel en gedurfd concept waarbij iedereen gratis een eigen internetradio kon opstarten. Radionomy stond daarbij zelf in voor de auteursrechten en de serverkosten, de twee belangrijkste kosten die bij een internetradiostation komen kijken.

Als «producer» kon je in die eerste jaren zelfs beroep doen op een centrale catalogus van 57.000 nummers, maar je kunt daarnaast delen uit je eigen (legale) muziekcollectie en jingles uploaden. Radionomy werd in 2014 ook eigenaar van Shoutcast en de audiospeler Winamp. De technologie achter beide producten, destijds ontwikkeld door Nullsoft, was wereldwijd heel belangrijk voor de ontwikkeling van internetradio.

Talk of the town

Radionomy werd in het wereldje van de internetradio’s al snel de «talk of the town», met Frankrijk en onze lage landen als pioniers. Op enkele jaren telde het platform al meer dan 5.000 nieuwe internetradio’s. Ook in Vlaanderen doken een honderdtal nieuwe internetradio’s op, die gebruik maakten van Radionomy. Financieel haalt het platform zijn inkomsten uit radioreclame, via zijn dochter Targetspot. Het platform opende zelfs een Amerikaanse vestiging en wist er durfkapitaal aan te spreken. Maar toen Vivendi de groep opkocht, was Radionomy nog steeds verlieslatend.

In 2016 kwam Radionomy bovendien in de VS juridisch in de vuurlinie te liggen toen Sony, een grote concurrent van Vivendi, het platform beschuldigde van inbreuken op het auteursrecht, onder meer door het aanbieden van die centrale muziekcollectie. Daarop besliste Radionomy om de gebruiksvriendelijkheid van zijn platform flink in te perken. De centrale muziekcollectie verdween, alle radiostations onder Radionomy werden weggehaald bij de populaire radio-app TuneIn en ook heel wat landen werden geblokkeerd. Eind 2016 werd het dispuut tussen Sony en Radionomy in der minne geregeld.

MusicMatic

Nu blijkt dat Vivendi in augustus 2017 zijn aandelen in Radionomy in stilte weer verkocht aan MusicMatic, het andere bedrijf van Radionomy-oprichter Alexandre Saboundjian. Eind 2016 had Vivendi in zijn boeken de financiële waarde van Radionomy al herleid tot de helft van wat de groep betaalde. BFM Business kon bij Radionomy noch bij Vivendi een reactie vastkrijgen. Een werknemer zou verklaard hebben dat Vivendi na de overname gewoon niet meer omkeek naar Radionomy.

Eind 2017 telde Radionomy volgens de ACPM – dat is de Franse tegenhanger van onze CIM – 9.024 radiostations. Alle stations samen werden (op maandbasis) in december wereldwijd door 181,4 miljoen luisteraars actief beluisterd.


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Heel veel Amerikaanse radiogeschiedenis verzameld op één enkele plek! Om deze te horen moet u
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Recentelijk luisterde ik weer eens naar één van de prachtige programma’s van de New Yorkse
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we
Alan Freed, de man die de rock and roll (term) uitvond De nieuwe tv-seizoenen zijn
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Radioblad: donderdag 22 februari

Wanneer zijn (on)rechtstreekse bindingen ‘evenmin’?

NPO Radio 2 is alleenheerser

De DAB+ -tentakels van de publieke omroep

Het Radioblad: woensdag 21 februari (video)

VRM: Klacht CJSM tegen TOPradio ongegrond

Sluiten