fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Opnieuw radio vanaf het REM-eiland? (video)

Vraag een gemiddelde Nederlandse senior wat het REM-eiland is en je krijgt gegarandeerd het juiste antwoord. Het betreft een kunstmatig eiland voor de kust van Noordwijk, negen kilometer in zee, waar vandaan de allereerste commerciële televisie van start ging onder de naam TV Noordzee. Het was 12 augustus 1964. Enkele dagen eerder waren de uitzendingen van Radio Noordzee van start gegaan.

Maar de Nederlandse regering vond een commerciële tv-zender, waar ze totaal geen vat op had, een stuk minder leuk. Om het niet te hebben over de vijandige houding van de omroepverenigingen, clerus, protestanten en andere gereformeerde hoogwaardigheidsbekleders. Ze stonden aan te schuiven om ‘er wat aan te doen’. Dat lukte, want op 17 december 1964 werd met groot machtsvertoon door politie en marine een einde gemaakt aan RTV Noordzee. 

Per 1 december was namelijk een noodwet aangenomen die bepaalde dat de Nederlandse wetgeving ook gold op kunstmatige constructies die waren gebouwd op de zeebodem van het Nederlandse deel van het Continentale Plat. Hierdoor waren de uitzendingen vanaf het REM-eiland illegaal en kon er worden opgetreden. Het kunstmatige eiland werd verlaten, deed tot 2006 dienst als weerstation om in 2011 in de Nieuwe Houthaven in Amsterdam, te belanden… als restaurant.

Van piraat naar legaal

RTV Noordzee werd mede gefinancierd door de Nederlandse kijkers die een aandeeltje, voor één gulden, konden kopen in de Reclame Exploitatie Maatschappij, vandaar dus de naam REM. Als reactie op de anti REM-wet richtte in november 1964 ene Henri Minderop de TROS (Televisie Radio Omroep Stichting) op. 

De ‘erfgenamen’ van het REM-eiland zagen hun kans schoon, dienden een aanvraag in om toegelaten te worden tot het publieke omroepbestel en wisten in korte tijd van aspirant-omroep via de C- en de B-status uit te groeien tot een A-omroep. Ook omroepsters van het REM-eiland werden overgenomen, onder andere Mary Schuurman.

Alles komt terug

En nu lijkt het REM-eiland alweer klaar voor een nieuw hoofdstukje, eentje met radio. Blijkbaar komt alles inderdaad terug. Vanaf midden november is het de bedoeling dat het laagvermogen middengolfstation Extra AM 1224 er z’n antennes neerzet. Deze LPAM-zender is al een poosje in de lucht, maar hoopt vanaf de nieuwe locatie een beter zendbereik te hebben.

Extra AM 1224: “Uitgangspunt is geweest om in geografisch opzicht de maximaal haalbare veldsterkte te kunnen realiseren. De hoofdstad is immers erg groot en kent met name op de Zuidas en Zuidoost veel hoogbouw. Prettige bijkomstigheid is het brakke water in ’t IJ dat in theorie voor een betere grondgolf propagatie moet gaan zorgen. Maar ook vanuit historisch perspectief is het REM-eiland natuurlijk een geweldige locatie. Zoals de zaken er nu voorstaan verwachten we medio november met proefuitzendingen te kunnen beginnen“.

In de komende weken zal er worden getest aan de hand van een aantal antenne-voorstellen. Het station is nu al te beluisteren in de regio Amsterdam via 1224 kHz en wereldwijd via Internet.


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Belgian Radio Day
Broadcast Partners
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is
Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck.
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
De Vlaamse Radio 2 zet er tijdens de laatste dagen van het jaar duizend op
De grootste kerstboom De Gerbrandytoren in IJsselstein is met z’n 375 meter sedert gisterenavond 20:40
De vergunningen voor laagvermogen AM-uitzendingen die vanaf 11 mei 2019 worden uitgegeven, worden verlengbaar in

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Erwin Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Erwin
Gast
Erwin

In Nederland kan LPAM wel, in België niet. Eenmaking van Europa, wat stelt dat in wezen voor? We zitten hier dan ook met een minister van media die een tunnelvisie heeft en op een nog kortere tijd het medium radio helemaal in de vernieling deed belanden.

Meer in Actueel
Toch (ook) DAB+ in Rusland

Klara: YouTube-reeks ‘Iedereen Klassiek 2′ (video)

Lilicast: nieuwe tool om je programma of podcast te coachen

Bart (Klara) en Jolien (Q) vechten tegen ziektes

Het Weekendblad van 13 en 14 oktober

Roxx niet tevreden met eerste ‘rapport’

Sluiten