fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Opgeheven erkenningen netwerkradio alsnog vernietigd

Raad van State geeft Sven Gatz (nogmaals) een rode kaart

2/3e van het lokale vermogen

Op 20 mei was de agenda van de zittingen bij de Raad van State goed gevuld met mediazaken. Het leken ook routinezaken te worden: de auditeur had negatieve adviezen gegevens, de meeste netwerkradio’s én een paar lokale omroepen met hogere vermogens, zouden bijna automatische vernietigd worden. Dat zou een zware klap geweest zijn, de semi-landelijke netwerkradio’s zijn het grootste vermogen in de lokale sector. 

Er is zo’n 100 kW power voorzien voor netwerken en lokale radio’s samen. De grootste vermogens zijn naar de netwerken gegaan, via 61 frequenties nemen zij al 70 kW, of 2/3e, in beslag. (Ex)Minister Gatz stelde ooit dat slechts een 10% van de omroepen in procedure zou zijn. In vermogen om (potentieel) te concurreren betekent het dus veel meer. Bovendien blijken de niet-erkende klagers, zoals Gatz hen wel eens noemde, ook nog gelijk te krijgen.  

Toch nog vernietiging

Op 5 april 2019 besliste Gatz om de erkenningen van alle omroepen, die tijdens de zittingen op 20 mei 2019 zouden worden behandeld, op te heffen. Dat had een aantal voordelen voor zowel de overheid, als de erkende omroep. Een opgeheven erkenning heeft immers ooit bestaan, een vernietigde erkenning heeft dat uiteindelijk niet. Het was een juridische zet, je zou het een manipulatie in de normale rechtsgang kunnen noemen. 

De Raad van State zag dat nu echter anders, en vernietigde toch nog de erkenningen van de meeste betrokken omroepen. Bij één lokale radio oordeelde de Raad niet, omdat de eiser niet was komen opdagen. Concreet betekent dit nu dat een omroep zoals NRJ(S-Radio), in de periode van september 2018 tot en met 5 april 2019, heeft uitgezonden zonder geldige erkenning, en daardoor ook zonder wettelijk vereiste zendvergunning.

Binnen 120 dagen

De chaos wordt weer wat completer, want deze beslissingen openen nieuwe deuren in komende procedures. Er hangt echter veel af van de argumenten die in deze procedures zijn gebruikt door de eisers. Sommigen zagen dit toch van tevoren aankomen en gebruikten dit gegeven dan ook in hun argumentatie. In deze nieuwe situatie is er ook een grotere kans op schadeclaims, het is alleszins te verwachten dat sommigen helemaal niet blij zullen zijn.

Het uitvoeringsbesluit voor de hele erkenningsprocedure, en dus tot vandaag, stelt duidelijk dat ‘als een beslissing om te erkennen niet genomen is binnen 120 dagen na indienen van de dossiers, dat de overheid dan geen erkenningen meer uitdeelt’. De beslissingen van Gatz (5 april 2019) waren niet meer binnen die gestelde termijn. De eerste beslissingen bestaan nu niet meer, daardoor zijn de beslissingen van 5 april de enige, en eerste beslissingen.

Een onmogelijke opdracht

Onze redactie heeft er al herhaaldelijk op gewezen dat dit verhaal zou afstevenen op een juridische doos van Pandora. In het doolhof dat ontstaan is door pogingen om fouten te verbeteren, en/of onbestaand te maken, weet uiteindelijk niemand nog waar de bodem van deze doos zich bevindt. Het lijkt steeds meer een juridisch moeras geworden. In de Commissie Media is ook daarvoor, en herhaaldelijk, gewaarschuwd. 

Er moet nu individueel, ‘geval per geval’, een belang worden aangetoond, en de eiser moet dat argument ook daadwerkelijk hebben gebruikt. Dat is tijdrovend, met als enige echte voordeel dat het nog wel even zal duren vooraleer is vastgesteld welke erkenningen op termijn wel of niet onderuitgaan. De rechtszekerheid van alle bestaande omroepen (proberen te) blijven garanderen lijkt nu toch een onmogelijke opdracht geworden te zijn. 

Nog nieuwe procedures

Natuurlijk kan ook niet elk gerucht, of zelfs elk formeel toevertrouwd gegeven, worden gepubliceerd. Berichtgeving in een artikel is dikwijls op een slappe koord dansen, de informant(en) mogen door die openheid ook niet geschaad worden in hun belang(en). Volgens één van die geruchten zou er nog een nieuwe procedure aankomen, en dit tegen een nog grotere speler. 

Ten gepaste tijde zal daarover wel weer meer informatie worden bekend gemaakt. Van zodra de huidige beslissingen tot vernietiging worden gepubliceerd, zullen ook die hier te lezen zijn. Daarvoor moeten we nog even wat geduld hebben. (Victor Olsen)


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Minister Gatz negeert advies Raad van State

Samenwerkingsakkoord goedgekeurd zonder verplichte bevraging Ontwerp van decreet Op 31 augustus 2018  werd er een Lees verder

Zette de Raad van State Sven Gatz schaakmat?

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we Lees verder

Flink wat procedures bij de Raad van State

Op woensdag 19 december werd het ‘nieuwe’ frequentieplan voor een tweede keer goedgekeurd. Ondertussen lopen Lees verder

Raad van State vernietigt frequentieplan

Niet dat het ons verbaast, de timing klopt - net voor een vakantiebreak - en Lees verder

Auditeur RVS adviseert vernietiging aantal erkenningen

Nieuwe deuk voor radiobeleid van Sven Gatz?  Gelijk hebben en gelijk krijgen Zoals bekend trokken Lees verder

VRM: “Erkenningen zijn definitief”

Vernietigingsarrest of niet, de bestaande erkenningen en zendvergunningen bestaan nog altijd en ze zijn definitief Lees verder

Erkenningen van alle netwerken ernstig in gevaar

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we Lees verder

Sven Gatz: “Niet-betwiste erkenningen zijn definitief”

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) zei vanmorgen in de commissie Media van Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in erkenningen, lokale radio, netwerkradio
Blad 186: VTMGo, Minerva en Maarten (video)

Keurgroep oud-radiomakers start op Yesterdayland

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – slot (video)

Blad 184: Funradio, Spotify, NRJ hier en daar (video)

Radio Tequila verhuisde zendmast naar Astene

Retro-interview: Johan Henneman (audio)

Sluiten