RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Opgeheven erkenningen netwerkradio alsnog vernietigd

Raad van State geeft Sven Gatz (nogmaals) een rode kaart

2/3e van het lokale vermogen

Op 20 mei was de agenda van de zittingen bij de Raad van State goed gevuld met mediazaken. Het leken ook routinezaken te worden: de auditeur had negatieve adviezen gegevens, de meeste netwerkradio’s én een paar lokale omroepen met hogere vermogens, zouden bijna automatische vernietigd worden. Dat zou een zware klap geweest zijn, de semi-landelijke netwerkradio’s zijn het grootste vermogen in de lokale sector. 

Er is zo’n 100 kW power voorzien voor netwerken en lokale radio’s samen. De grootste vermogens zijn naar de netwerken gegaan, via 61 frequenties nemen zij al 70 kW, of 2/3e, in beslag. (Ex)Minister Gatz stelde ooit dat slechts een 10% van de omroepen in procedure zou zijn. In vermogen om (potentieel) te concurreren betekent het dus veel meer. Bovendien blijken de niet-erkende klagers, zoals Gatz hen wel eens noemde, ook nog gelijk te krijgen.  

Toch nog vernietiging

Op 5 april 2019 besliste Gatz om de erkenningen van alle omroepen, die tijdens de zittingen op 20 mei 2019 zouden worden behandeld, op te heffen. Dat had een aantal voordelen voor zowel de overheid, als de erkende omroep. Een opgeheven erkenning heeft immers ooit bestaan, een vernietigde erkenning heeft dat uiteindelijk niet. Het was een juridische zet, je zou het een manipulatie in de normale rechtsgang kunnen noemen. 

De Raad van State zag dat nu echter anders, en vernietigde toch nog de erkenningen van de meeste betrokken omroepen. Bij één lokale radio oordeelde de Raad niet, omdat de eiser niet was komen opdagen. Concreet betekent dit nu dat een omroep zoals NRJ(S-Radio), in de periode van september 2018 tot en met 5 april 2019, heeft uitgezonden zonder geldige erkenning, en daardoor ook zonder wettelijk vereiste zendvergunning.

Binnen 120 dagen

De chaos wordt weer wat completer, want deze beslissingen openen nieuwe deuren in komende procedures. Er hangt echter veel af van de argumenten die in deze procedures zijn gebruikt door de eisers. Sommigen zagen dit toch van tevoren aankomen en gebruikten dit gegeven dan ook in hun argumentatie. In deze nieuwe situatie is er ook een grotere kans op schadeclaims, het is alleszins te verwachten dat sommigen helemaal niet blij zullen zijn.

Het uitvoeringsbesluit voor de hele erkenningsprocedure, en dus tot vandaag, stelt duidelijk dat ‘als een beslissing om te erkennen niet genomen is binnen 120 dagen na indienen van de dossiers, dat de overheid dan geen erkenningen meer uitdeelt’. De beslissingen van Gatz (5 april 2019) waren niet meer binnen die gestelde termijn. De eerste beslissingen bestaan nu niet meer, daardoor zijn de beslissingen van 5 april de enige, en eerste beslissingen.

Een onmogelijke opdracht

Onze redactie heeft er al herhaaldelijk op gewezen dat dit verhaal zou afstevenen op een juridische doos van Pandora. In het doolhof dat ontstaan is door pogingen om fouten te verbeteren, en/of onbestaand te maken, weet uiteindelijk niemand nog waar de bodem van deze doos zich bevindt. Het lijkt steeds meer een juridisch moeras geworden. In de Commissie Media is ook daarvoor, en herhaaldelijk, gewaarschuwd. 

Er moet nu individueel, ‘geval per geval’, een belang worden aangetoond, en de eiser moet dat argument ook daadwerkelijk hebben gebruikt. Dat is tijdrovend, met als enige echte voordeel dat het nog wel even zal duren vooraleer is vastgesteld welke erkenningen op termijn wel of niet onderuitgaan. De rechtszekerheid van alle bestaande omroepen (proberen te) blijven garanderen lijkt nu toch een onmogelijke opdracht geworden te zijn. 

Heynen

Nog nieuwe procedures

Natuurlijk kan ook niet elk gerucht, of zelfs elk formeel toevertrouwd gegeven, worden gepubliceerd. Berichtgeving in een artikel is dikwijls op een slappe koord dansen, de informant(en) mogen door die openheid ook niet geschaad worden in hun belang(en). Volgens één van die geruchten zou er nog een nieuwe procedure aankomen, en dit tegen een nog grotere speler. 

Ten gepaste tijde zal daarover wel weer meer informatie worden bekend gemaakt. Van zodra de huidige beslissingen tot vernietiging worden gepubliceerd, zullen ook die hier te lezen zijn. Daarvoor moeten we nog even wat geduld hebben. (Victor Olsen)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx