RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Openbare omroepen worstelen met Spotify en co

De Deense openbare radio DR gaat zijn podcasts voortaan enkel nog beschikbaar maken via de eigen app DR Lyd. De Deense openbare radio is de eerste in zijn soort die deze drastische stap zet. Ook andere openbare omroepen worstelen al langer met dit vraagstuk.

De Deense omroep geeft twee hoofdredenen voor zijn beslissing. De eerste is dat het voor de omroep “moeilijk wordt om zijn publieke taak te vervullen als men afhankelijk is van commerciële podcastplatforms (Spotify, Apple Podcasts, etc.), die in de praktijk steeds meer de voorkeur geven aan betaalde inhoud”. De tweede reden is dat de omroep bij DR Lyd “het hele audio-universum van DR kan voorstellen, dat luisteraars anders niet zouden ontdekken op de commerciële platforms”.

Ook andere openbare omroepen worstelen al langer met dit vraagstuk, maar zij pakken het voorzichtiger aan. Zo heeft Radio France, dat de toegang tot podcasts jarenlang tot het eigen ecosysteem beperkte, sinds vorig najaar een duidelijke policy om – onder voorwaarden – alle podcasts beperkt beschikbaar te maken via Spotify en co (7 dagen voor dagelijkse shows, 30 dagen voor de wekelijkse), waarna je archiefafleveringen enkel nog via de Radio France app kan terugvinden.

De BBC doet het andersom. Sinds januari 2022 zijn sommige podcasts eerst 28 dagen exclusief op BBC Sounds te horen. Pas daarna komen ze beschikbaar op de andere platforms, behalve Google Podcasts, dat ze blokkeren. Andere BBC-podcasts zitten dan weer volledig exclusief bij BBC Sounds en nog andere zijn altijd en onmiddellijk overal beschikbaar. De BBC kondigde deze policy destijds aan als een “proef”, maar zonder einddatum.

Bij de VRT hanteert men dan weer de “doodzwijgpolitiek”: ze verwijzen in de communicatie over hun podcasts altijd en uitsluitend naar VRT MAX, hoewel in de praktijk alle VRT-podcasts ook probleemloos op alle commerciële platforms te vinden zijn. Eind vorig jaar kondigden de grote Vlaamse mediagroepen – inclusief de VRT – het gezamenlijke initiatief ‘podgrond’ aan, maar het is nog onduidelijk wanneer dit van start gaat.


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx