RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Open nieuwjaarsbrief aan Sven Gatz

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Beste Sven,

Gelùkkig

“Een jaar is voorbij en misschien ben je blij dat het over is”. Will Tura zong het in 1973. Je was nog maar een jonge rakker van iets meer dan zes jaar toen, je zal het nog wel een beetje herkennen zeker? Het was een nummer uit het kerstalbum ‘Witte Kerstmis met Will Tura’, op vinylplaten. 

“Maar ieder keer is het toch altijd weer een gebeurtenis, als vrienden om je heen je wensen één voor één”. Dan die wensen. Je moet er toch zelf ook van genieten, Sven, al die wensen van al die mensen? Will kon daar zijn accent zo mooi inleggen: “Gelùkkig Nieuwjaar”. 

De klanken van Bachten de Kupe, de streek van zijn Veurne, de Belgische kust, de Franse Schreve (grens) en de IJzer. Achter de kuip, de IJzer. Jij, die als Vlaamse militant een kruiwagen had staan bij Noncle Vic van de Brusselse Volksunie, jij weet dat. 

Mooiste Moment 

“Dat al je mooie dromen in vervulling mogen gaan. En dat er nooit een traantje in je ogen komt te staan”. Dat willen we allemaal, en allemaal voor elkaar. Toch zong diezelfde Will Tura al negen jaar eerder in een ander kerstlied “Wees niet boos als een traan in mijn ogen komt te staan”. 

Hij had een oude kerstmiskaart gevonden, heel ontkleurd en gekraakt. Dat kaartje was voor hem zoveel waard. Wel ja, het klinkt misschien gek, misschien is het de kerstperiode die zo sentimenteel maakt. Will zei het toch “ ’t Herinnert mij aan ’t mooiste moment, dat ik ooit in mijn leven heb gekend”. 

Brusselse kaas

Het was een triestige Kerstmis en Oudejaarsavond voor vele radiomensen, Sven. Het Nieuwe Jaar is nog erger. Je hebt de oude kerstmiskaart van veel radiomensen weggegooid, het mooiste moment dat ze ooit in hun leven hebben gekend. Ooit gebeurde dat toch, voor die radio’s of de medewerkers. Nu was het van moeten, en zelfs op een maand tijd. 

De feestmaand dan nog. Het rook plots sterk naar Brusselse kaas in de ether. Meteen ook discussie over echtheid: die Brusselse uit Herve is niet echt en echte Brusselse is moeilijk te vinden. Zo zou lokale radio wel eens kunnen worden in het nieuwe jaar: ambachtelijk nog moeilijk te vinden. 

Je wou ze groter maken, de radio’s. Had iemand dat eigenlijk gevraagd? De gemeente Huizingen, dat is toch maar een kwartiertje weg van uw geboortedorp? Dan moet gij Paul Severs toch gekend hebben? Jawel, die door Pater Pax in Halle werd ontdekt, Halle was toch ook maar twintig minuten van bij u thuis? 

Vlaamse amigo 

Paul bracht zijn eerste plaat ‘Geen Wonder Dat Ik Ween’ uit een jaar voor uw geboorte. Hij is blijven zingen en dat lied is zelfs in 2007 opnieuw een hit geworden. Gij hebt toen toch ook meegezongen “Kom bij mij, hohoho dicht bij me”? En “Nu dat wij in ’t leven niet meer samen zijn”?

Paul is groot geworden omdat hij via de pater SylvainTack leerde kennen. Weer een Brusselaar van in de buurt, Buizingen was immers maar een kwartiertje ver. Tack, Suzy wafels, platenfirma Start, Radio Mi Amigo. Niemand heeft ooit Sylvain verplicht om zijn bakkerij groter te maken. Of dat hij een radio moest beginnen in  Spanje. Niemand. Hij deed dat zelf. 

Sylvain wist ook dat Paul Severs groter kon worden als hij op de radio werd gespeeld. Na Mi Amigo is dat verder gegaan op de vrije radio’s. Die artiesten waren blij dat ze daar nog gespeeld werden. Bij de BRT, nog altijd het petekind van uw ministerie, waren ze rapper door de achterdeur dan door de voordeur. De 20% Vlaams die de BRT toen ook al moest spelen heette bij hen Rob de Nijs. Of zo. 

Eenvoud 

Zangers als Paul Severs gingen ter plaatse voor interviews. Paul moest ge niet uitleggen wie Rik Lodewijks was, Erik en Simonne van Gaveromroep. Dat is toch ook maar drie kwartier van bij u? Voor Simonne was het meer Allerheiligen dan Nieuwjaar. De eigen radio moeten stoppen, dat is haar man nog eens moeten begraven. Ge blijft daar beter weg, Sven. 

Simonne zei het nog in de gazet toen ze het slechte nieuws had gehoord. Dat het pijn deed, en dat haar man zich omdraait in zijn graf. “Wij zijn altijd eenvoudig gebleven” zei ze. Eenvoud. Raf de Bruyn weet er alles over. Hij is arts en doet met ‘Terug naar de eenvoud’ al tien jaar muziekvoorstellingen over de ziekte van zijn overleden grootmoeder.

“De tranen in haar ogen vragen mij wat er met haar gaande is”. Hij zong het in september nog, in Kuurne, het staat op zijn website. Kuurne-Brussel-Kuurne, gij kunt daar toch even goed als Peter Sagan eens naar toe rijden dit jaar, met de wielertoeristen? Het is niet eens een uur ver. Hetzelfde voor Roeselare, drie kwartier, en daar is het ook Bingo. 

Niet verkeerd bezig 

Raf de Bruyn is gesponsord door de Vlaamse Overheid. Radio’s zoals Bingo hebben nooit een frank sponsoring gewonnen met de overheid. In de trailer voor het project zegt Raf de Bruyn “Ik doe dit niet om rijk te worden, ook niet om beroemd te worden. Louter en alleen om mensen hoop te geven, te laten weten dat ze niet verkeerd bezig zijn”. 

Dat had echte lokale radio ook nodig, Sven. Na de beoordelingen van hun dossiers voelden vele radiomensen zich echter niet meer goed. Ze waren gebuisd door systemen die ze niet kenden, en ze werden er ook mee uitgelachen. Niet door u persoonlijk, wel door uw plaatsingen zoals op Radio 1: ze hebben nooit gezegd dat het niet goed was omdat ze er niet bij waren. Ze hebben zelfs weinig gereclameerd. Enkel dat het lokale geen juiste kansen kreeg.  

Pioniers 

Radio Apollo is maar een uur ver voor u, doe eens Wiekevorst-Brussel-Wiekevorst, de radiomensen zijn er ontgoocheld en ze hopen op meer uitleg. Bij Apollo zegden ze het nog: “We zijn allemaal vrijwilligers die dit niet uit commerciële overwegingen doen, maar omdat we vrije radio in het hart dragen.” Eenvoud. Ze schreven zelfs naar de Belgische premier, alsof ze leven zochten op Pluto.

Op de applausbanken werd daarmee gelachen, ach, het zijn maar patattenradio’s! Het waren wel de pioniers van het doorbreken van het monopoly van de VRT, de voorlopers van StuBru, MNM, Nostalgie, Q en andere Joe’s. Zij hebben geploegd en gezaaid, de landheren zijn echter de oogst komen halen. 

Sociale radio 

Hadden die mensen dan iets verkeerds gedaan als radiomakers? Iets anders dan eenvoudig blijven, zoals ze al drie decennia waren?  Blijkbaar was er plots een ander niveau nodig om opnieuw erkend te worden. Meer dan klaar staan voor iedereen, de radio als drijvende kracht achter het sociale. Het echte sociale, niet de sociale media. 

“En bovenal, dat ze weten dat ze er niet alleen voor staan” schreef Raf de Bruyn verder. Het had anders gekund, Sven. Misschien toch hun oude kerstmiskaarten bewaren, of hun papieren helpen invullen. Meer menselijk en met meer begrip. Geen Allerheiligen op Nieuwjaar. 

Kindergeld 

Kate Ryan zong met de stem en de woorden van Mylène Farmer: “Tout est chaos. A coté. Tous mes idéaux: des mots abîmés… Je cherche une âme, qui pourra m’aider. Je suis d’une generation désenchantée”. Chaos in idealen, de uitgezongen generatie. Zoeken naar een ziel die kan helpen…

Ooit worden we allemaal ouder en wat meer uitgezongen, Sven. De huidige generatie van veertigers dicteert graag de zestigplussers hoe ze op pensioen mogen gaan. Ze vergeten dat die er vroeger voor zorgden dat hun kindergeld betaald werd, zodat ze konden leren wat ze nu kennen.  

Flandriens 

Niemand in de radiowereld gelooft eigenlijk dat de nieuwe erkenningen allemaal zo perfect volgens de regels liepen als jij altijd laat uitschijnen. Dossiers die zich op het laatste moment nog terugtrokken? Leg zoiets maar eens uit aan Simonne, zij was gebuisd op info en financieel? Hadden ze iets niet omgeroepen of een paar rekeningen niet betaald? Al 35 jaar lang? 

Radio Brouwer had een nieuwjaarsbrief voor u. Oudenaarde, dat is slechts een uur weg voor u. Ge kunt er het museum Centrum van Ronde van Vlaanderen bezoeken. Ge had er misschien beter de Ronde van de Vrije Radio gedaan, vooraleer  vele Flandriens in radio af te schaffen. 

Kl…zakken 

Op een dag zal het jouw beurt zijn om uit het actieve peleton te verdwijnen. Mathematisch verdwijnen, beoordeeld naar arbeidsduur, leeftijd, verschil in lonen. Een mathematische beauty contest, meestal gebeurt die beoordeling ook enkel op basis van theorie. 

De confrontatie met het nieuwe radiojaar zal eerder gebeuren. Er zullen mensen vinden dat je alles naar de kl… hebt geholpen, radio’s én mensen. Of dat de nieuwe radio’s toch geen kl… waard zijn. Of die roepen dat het weer dezelfde kl…zakken waren die alles mochten winnen en dat de anderen er uit moesten. Natuurlijk zullen die er zijn, ze zijn er nu immers al. 

Hoop dan dat het allemaal zal zijn zoals het in de dossiers stond en dat het landschap er goed zal uitzien. Als dat niet zo is dan hebben die mensen gelijk en dan krijg je er terecht nog vele keren ‘kl…zak’ bij omdat je al die mensen voor niks zou hebben gebroken. De meesten hebben zelfs niet eens luid geprotesteerd. 

Verkeerde einde 

Verder zijn er gemeende wensen, voor u en al uw dierbaren. Moge het een ondernemend en vruchtbaar jaar zijn, met een goede gezondheid. Schrijf eens een boek over de meest gebruikte scheldwoorden? De lelijkste, de meest kwetsende? Of die wat je wou sturen via sociale media?

Soms vraag ik me wel eens af hoe radio nu verder zou zijn gegaan als Bert Anciaux destijds niet naar links was opgeschoven met (zijn) Spirit. Zo was echte radio echter ook altijd: een moment. Je was erbij of je had het gemist. Volgens uw radionormen was het toen alle dagen Nieuwjaar. Dat ‘einde’ (jaar) was daar echter verkeerd aan. 

Is getekend Elias Clemens


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1479: Radio Maaskant, Radio ZRO, Han Hollander

• Radio Maaskant verdwenen van Limburgse DAB+ • VRM: Lokale radio ZRO moet ook Gentse Lees verder

Blad 1478: Be One, Noordzee, MNM en VRT

• Lokale radio’s present tijdens ‘Week van Ondernemend Oostende’ • MNM én De Mol in Lees verder

Minerva: alle sinjoren willen ‘m horen én… drinken (video)

Minerva steunde de Antwerpse Brouw Compagnie tien jaar geleden bij de opstart. Nu is het Lees verder

Begonnen als FM Brussel, vierde BRUZZ zesde verjaardag

Een naam die gedeeld wordt met een regionale televisiezender (vroeger TV Brussel), een stadskrant met Lees verder

FM Goud: keuze voor de toekomst

Op zondag 5 juni is er tussen 14:00 en 17:00 uur een 'Open Studio Dag'. Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: het speciale geval Victoria

Als enige van alle 59 lokale radio’s in Vlaanderen in de digitale ether gebruikt Victoria Lees verder

Blad 1470: X-Ray FM, PINK!, Sublime

• VRM beboet X-Ray FM voor te hoog zendvermogen • Vrienden worden met... PINK! • Lees verder

Blad 1468: Radio Bingo, Marieke Elsinga, Gates Air

• Veertig jaar Radio Bingo met 22 Top 100’s • Marieke Elsinga te gast in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x